Situácia s koronavírusom v Česku je podľa WHO znepokojivá

Ľudí, pozitívne testovaných na koronavírus, je vo svete už viac ako 27 miliónov, počet obetí viac ako 890-tisíc.

08.09.2020 05:55 , aktualizované: 21:59
debata (28)

21:59 Počet prípadov nákazy koronavírusom v preplnenom utečeneckom tábore Moria na gréckom ostrove Lesbos sa od pondelka zdvojnásobil na 35. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestne úrady. Na zariadenie bola minulý týždeň uvalená karanténa po tom, čo bola potvrdená nákaza novým koronavírusom u 40-ročného žiadateľa o azyl. Zdravotnícke orgány vykonali v Morii už približne 2000 testov a všetkých 100 zamestnancov zariadenia malo negatívny nález.

19:28 Osoby, ktoré si v Budapešti nezakryjú predpísaným spôsobom tvár v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy, budú musieť zaplatiť pokutu 8000 forintov (22 eur). Rozhodol o tom v utorok operatívny štáb maďarského hlavného mesta v záujme spomalenia šírenia nového druhu koronavírusu. Podľa spravodajského servera budapestkornyeke.hu konzultoval štáb aktuálny epidemiologický vývoj s predsedom Maďarskej lekárskej komory Gyulom Kincsesom a prijal potrebné opatrenia na spomalenie šírenia infekcie.

Nosenie rúšok v prostriedkoch MHD nariadil 7. apríla starosta Budapešti Gergely Karácsony 2, doposiaľ sa však porušenie tohto nariadenia pokutami netrestalo. Zakrývanie tváre je od utorka v Budapešti povinné už aj v tržniciach, v kultúrnych zariadeniach spravovaných mestom, v múzeách, knižniciach, archívoch, kinách, divadlách, ako aj v kultúrnom centre hlavného mesta či uzatvorených priestoroch budapeštianskej zoologickej a botanickej záhrady.

19:02 Predseda Spolkového snemu (Bundestagu) Wolfgang Schäuble vyzval poslancov, aby po letnej prestávke dodržiavali v priestoroch parlamentu opatrenia prijaté v rámci boja proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Schäuble poslancom „dôrazne“ odporučil, aby naďalej zachovávali prijaté opatrenia, cituje DPA z listu predsedu dolnej komory nemeckého parlamentu adresovaného poslancom, ktorý zverejnil denník Saarbrücker Zeitung. Poslanci Spolkového snemu začali tento týždeň po letných parlamentných prázdninách opäť rokovať.

Odstup a hygienické opatrenia sa musia naďalej dodržiavať, rovnako sa musí „na nevyhnutné množstvo zredukovať počet poslancov v rokovacej sále“, apeluje Wolfgang Schäuble. Poslancom súčasne odporučil, aby sa „čo najviac, ako je to možné "vyhýbali stretávaniu sa pri vstupe a odchode zo zasadacej miestnosti. V neposlednom rade zákonodarcov "naliehavo“ vyzval, aby vo všetkých priestoroch Spolkového snemu nosili ochranné rúška a ostatným tak išli príkladom.

17:51 Návrat detí do škôl po letných prázdninách bojkotovala časť španielskych rodičov, ktorí sa obávajú, že by sa ich deti mohli nakaziť novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Viacero bojkotov sa uskutočnilo v meste Santona v autonómnom regióne Kantábria, kde došlo k prudkému nárastu nových prípadov nákazy a väčšina rodičov preto nechala svoje deti doma. Denník El País citoval vyjadrenie jedného z rodičov, podľa ktorého znovuotvorenie škôl nemá zmysel, keďže ostatné miestne verejné inštitúcie zostali zatvorené.

Na budúci týždeň sa majú otvoriť školy v juhošpanielskom regióne Andalúzia. Začiatok školského roku tam plánuje bojkotovať časť rodičov i niektoré školy. Na znak protestu majú rodičia do okna zavesiť školské tašky svojich detí.

17:27 V záujme pendlerov a zachovania pracovných miest znovuotvorili v utorok na východe Maďarska maďarsko-slovenské cestné hraničné priechody Kráľ – Bánréve a Hosťovce – Tornanádaska, informovala agentúra MTI.

Štátny tajomník maďarského rezortu vnútra Károly Kontrát pri tejto príležitosti novinárom uviedol, že v súčasnej pandemickej situácii je dôležité chrániť seniorov a školákov, pričom treba zabezpečiť nerušený chod ekonomiky.

16:45 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Holandsku dosiahol za uplynulý týždeň najvyššiu úroveň od konca apríla – zvýšil sa o 51 percent. Informovali o tom v utorok tamojší zdravotnícki predstavitelia, píše agentúra Reuters. Počet nových potvrdených prípadov sa za uplynulý týždeň (do utorka) zvýšil na 5427, pričom týždeň predtým ich pribudlo 3597. Celkový počet vykonaných testov sa pritom zvýšil o desať percent na vyše 180-tisíc.

V uplynulých týždňoch evidovali v Holandsku stabilný týždenný prírastok okolo 3500 prípadov infikovaných. Ešte predtým, začiatkom augusta, však došlo k ich zvýšeniu na viac ako 4000 za týždeň po tom, čo v krajine uvoľnili viaceré karanténne opatrenia. Najvyšší nárast nakazených za minulý týždeň zaznamenali v skupine osôb vo veku 20–24 rokov.

K aktuálnemu nárastu prípadov došlo v čase, keď sa v krajine znova otvorili školy. Výrazné zvýšenie počtu infikovaných v súvislosti so školami sa však podľa zdravotníkov nepreukázalo. Ak sa tam aj nejaké prípady objavili, týkali sa dospelých, a nie žiakov. Celkovo evidujú v Holandsku 76 548 nakazených koronavírusom a 6244 úmrtí na ochorenie Covid-19.

16:27 V českom hlavnom meste Prahe budú od stredy 9. septembra platiť nové hygienické opatrenia, ktoré majú obmedziť šírenie koronavírusu, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Situácia v Prahe patrí z dôvodu nárastu počtu nakazených k najhorším v krajine a hygienici pripustili, že už nestíhajú sledovať kontakty všetkých nakazených osôb, pripomínajú Novinky.cz.

15:46 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok uviedol, že potvrdil dva prípady koronavírusu SARS-CoV-2 v tábore pre sýrskych utečencov pri jordánskom meste Azrak, informovala agentúra AP. Ide o prvé dva potvrdené prípady medzi Sýrčanmi žijúcimi v utečeneckých táboroch v Jordánsku. V týchto táboroch je viac ako 100-tisíc Sýrčanov, ktorí v dôsledku občianskej vojny opustili svoju krajinu.

Oboch pacientov podľa UNHCR previezli do karanténneho zariadenia, ich susedov umiestnili do izolácie a v tábore budú vykonané ďalšie testy. V tábore pri Azraku žije približne 36-tisíc sýrskych utečencov. V najväčšom tábore v krajine Zátarí ich je okolo 76-tisíc. Celkovo je v Jordánsku viac ako 650-tisíc sýrskych utečencov.

15:14 V Sýrii sa novým druhom koronavírusu nakazilo viac než 40 členov personálu OSN a ich rodinných príslušníkov. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Jens Laerke, ktorý varoval pred šírením nákazy v tejto vojnou postihnutej krajine.

Laerke povedal, že „príznaky ochorenia Covid-19 malo približne 200 ľudí vrátane zamestnancov a ich rodinných príslušníkov, manželov či manželiek, detí a rodičov“. „Covid-19 potvrdili u celkovo 42 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov,“ spresnil Laerke v Ženeve. Štátnu príslušnosť nakazených pracovníkov organizácie neuviedol.

14:09 V Rakúsku sa za posledných 24 hodín potvrdilo ďalších 520 prípadov koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku apríla, informovala dnes s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva agentúra APA. Len 340 prípadov pribudlo vo Viedni, ktorá však dnes revidovala svoje štatistiky a započítala aj niektoré staršie prípady.

V Rakúsku sa od začiatku epidémie nakazilo vírusom SARS-CoV-2 už viac ako 30-tisíc ľudí. 25 600 infikovaných sa už uzdravilo. S Covidom-19 zomrelo v Rakúsku 747 pacientov. Doterajší rekord v dennom počte prípadov v Rakúsku zaznamenali v závere marca (1074).

13:55 Česká pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je znepokojená šírením koronavírusu v Českej republike, informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz.

„Situácia v Českej republike je znepokojivá,“ uviedla Kancelária WHO v Českej republike na Facebooku. Dáta podľa WHO ukazujú zvýšenú a rastúcu úroveň šírenia infekcie naprieč mnohými krajmi a okresmi.

ČR je v súčasnosti na 16. mieste v zozname 55 členov dohody o Medzinárodných zdravotných predpisoch z roku 2005, ktorý zaznamenáva výskyt Covid-19 za obdobie 14 dní. „Oproti predchádzajúcim dvom týždňom to znamená nárast o 75 percent,“ uviedla WHO. Vyšší nárast v počte prípadov za obdobie posledných dvoch týždňov má podľa WHO len sedem európskych krajín.

Riešením situácie podľa Kancelárie WHO v Českej republike nie je zastavenie sledovania kontaktov nakazených osôb, ale zvýšenie kapacity testovania a rozšírenie služieb. „Ide o úplný základ, ktorý musia byť úrady schopné zabezpečiť,“ uviedla WHO. Hygienici podľa vyjadrení českého premiéra Andreja Babiša zvažujú možnosť, že budú sledovať len vážne prípady ochorenia Covid-19, píšu Novinky.cz. To by znamenalo, že ľudia, ktorí prišli do kontaktu s nakazenou osobou – ktorá však nemá vážne príznaky -, by nemuseli ísť do karantény a nikto by u nich nezisťoval prítomnosť ochorenia. Tým by sa uvoľnili kapacity pre hygienikov.

13:50 V Maďarsku nariadila šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová prísny zákaz návštev vo všetkých sociálnych zariadeniach, ale aj zákaz opustenia týchto inštitúcií. Agentúru MTI o tom v utorok informoval rezort ľudských zdrojov.

Výnimkou v zákaze návštev domovov je rozlúčka s príbuzným v konečnom štádiu ochorenia. Zákaz opustenia sociálnych zariadení sa netýka nočných útulkov a prechodných ubytovní pre bezdomovcov. Opatrenia s platnosťou od pondelka sú reakciou na negatívny vývoj epidemiologickej situácie v krajine.

12:59 Polícia v austrálskom štáte Nový Južný Wales obvinila muža, ktorý klamal, že jeho starý otec umiera v nemocnici, aby ho prepustili z karantény. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Muž vo veku 30 rokov priletel na letisko v Sydney v piatok. Okamžite po prílete ho odviezli do povinnej karantény v hoteli. V sobotu ráno ho prepustili po tom, čo predložil dokument, ktorým preukázal, že do Nového Južného Walesu prišiel navštíviť svojho umierajúceho starého otca.

„Po preverení polícia skonštatovala, že dokument, ktorý poskytol, bol falzifikát,“ uvádza vyhlásenie polície. „Ďalšie skúmanie ukázalo, že mužov starý otec nie je v nemocnici.“ Polícia muža v pondelok zatkla a obvinila z porušovania epidemiologických nariadení. V októbri ho čaká súdne pojednávanie.

12:29 Ruské ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo, že začalo s distribúciou prvej várky vakcíny proti koronavírusu s názvom Sputnik V medzi civilistov, informovala agentúra Interfax.

„Prvá várka vakcíny na prevenciu proti novému (druhu) koronavírusovej infekcie vyvinutá Gamalejovým národným výskumným centrom epidemiológie a mikrobiológie (FNICEM) prešla potrebnými testami kvality v laboratóriách Federálnej služby pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (Roszdravnadzor) a bola uvedená do civilného obehu,“ uviedlo v noci na utorok tlačové oddelenie ministerstva.

Rusko zaznamenalo v utorok v priebehu posledných 24 hodín 5099 nových prípadov nákazy koronavírusom a 122 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. V pondelok Rusko potvrdilo iba 51 nových obetí – najmenej od konca apríla.

Celkový počet nakazených stúpol na 1 035 789. Obetí pandémie je od jej vypuknutia už 17 993. Z nákazy sa za posledných 24 hodín vyliečilo 6772 pacientov, celkovo už 850 049, čo predstavuje viac než 82 percent z celkového počtu infikovaných.

11:52 India zaznamenala za posledných 24 hodín 1133 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný prírastok úmrtí od júla. Pribudlo 75 809 prípadov nákazy, čo je zase najnižší nárast za týždeň.

S odvolaním sa na najnovšie údaje indického ministerstva zdravotníctva o tom v utorok informovala agentúra Reuters. Celkovo v Indii doposiaľ zaznamenali 4,28 milióna prípadov infekcie. Ochoreniu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo 72 775 ľudí.

10:38 Nákazu koronavírusom v Maďarsku potvrdili za posledný deň 341 ľuďom, čím počet doteraz infikovaných dosiahol 9 304. S ochorením Covid-19 zomrel jeden starší pacient trpiaci chronickými chorobami, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu zverejnených v utorok.

Počet obetí dosiahol 626. Z ochorenia sa zotavilo 3 972. Aktuálne je nakazených 4 706. V nemoc­ničnej opatere je 192 pacientov, z nich 12 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:11 Na Slovensku pribudlo 91 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo evidujeme 4 727 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 891 testov. (Viac tu)

9:44 Izrael zaznamenal najvyšší denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín pribudlo v židovskom štáte 3 392 infikova­ných. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské ministerstvo zdravotníctva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu oznámil nové opatrenia. Namiesto pôvodne plánovaného úplného uzavretia 40 izraelských miest, ktoré mimoriadne zasiahlo šírenie koronavírusu, v nich bude platiť len nočný zákaz vychádzania.

Zákazy vychádzania vstúpia do platnosti v utorok večer o 19.00 h a budú trvať do rána 05.00 h miestneho času. Nie je známe, na ako dlho bude toto opatrenie zavedené. Ľudia nebudú môcť vychádzať viac než 500 metrov od svojich domovov a uzavreté budú musieť byť prevádzky, ktorých činnosť nie je nevyhnutná.

9:10 V púchovskej Základnej škole Mládežnícka zavreli na pokyn hygienikov od utorka až do odvolania tri triedy. Dôvodom je podozrenie na ochorenie Covid-19. Škola o tom informovala na svojom profile na sociálnej sieti. Izolovaní budú aj všetci pedagogickí zamestnanci školy, ktorí boli v úzkom kontakte s konkrétnymi podozrivými žiakmi počas vyučovania v triedach. V týchto triedach sa prechádza na dištančnú formu vzdelávania až do doby opätovného otvorenia tried podľa pokynov regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

„Preventívne budú všetci učitelia posielať úlohy všetkým žiakom dištančne, aj keď žiaci prezenčnej formy okrem žiakov zatvorených tried ich budú vypracovávať v škole,“ informuje škola na sociálnej sieti.

Podozrenie zo šírenia ochorenia Covid-19 na púchovskom mestskom úrade sa nepotvrdilo. Ako informovalo vedenie mesta na sociálnej sieti, testy vybraných zamestnancov na nový koronavírus boli negatívne. Od 9. septembra by už úrad mal fungovať v bežnom režime. (tasr)

8:40 V Českej republike pribudlo v pondelok 563 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Denný nárast počtu nakazených tak od začiatku pandémie v krajine presiahol 500 prípadov po šiesty raz, informoval podľa TASR spravodajský portál Novinky.cz.

Podľa údajov ministerstva zdravotníctva ČR je aktívnych rekordných 8 424 prípadov nákazy, v nemocniciach je hospitalizovaných 214 osôb, 54 z nich je vo vážnom stave. Doposiaľ sa vyliečilo 19 855 ľudí, celkový počet obetí je 437.

Najviac nakazených za posledný týždeň v prepočte na 100 000 obyvateľov registrovali v okrese Pelhřimov, kde sa nákaza vyskytla aj v domove pre seniorov. Druhé v poradí je v tomto kontexte hlavné mesto Praha. Od stredy 9. septembra bude v Prahe platiť preventívne opatrenie, v dôsledku ktorého bude povinné nosiť rúška aj v obchodoch a nákupných strediskách. Reštaurácie, bary a kluby budú medzi 00:00 a 06:00 pre verejnosť zatvorené. Od 1. septembra je v celej ČR opäť povinné nosiť rúška vo vnútorných verejných priestoroch, napríklad v hromadnej doprave či úradoch.

8:24 V Nemecku sa v pondelok nákaza koronavírusom potvrdila u 1 499 ľudí. S Covidom-19 zomreli ďalší štyria pacienti. Informoval o tom na svojich stránkach Inštitút Roberta Kocha (RKI). Od začiatku epidémie sa v Nemecku nákaza vírusom SARS-CoV-2 potvrdila už u 252 298 ľudí, z ktorých zhruba 226 500 sa už uzdravilo. S Covidom-19 v Nemecku 9 329 nakazených zomrelo. Reprodukčné číslo, ktoré udáva, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný, je teraz v Nemecku na hodnote 1,12, teda mierne nad kritickou hodnotou jedna.

7:05 Talianska vláda predĺžila do 7. októbra platnosť epidemiologických opatrení vrátane nosenia rúšok či dodržiavania odstupov. Príslušné nariadenie podpísal v pondelok večer taliansky premiér Giuseppe Conte, uviedla podľa TASR agentúra APA.

Taliani tak musia aj naďalej nosiť rúška v prostriedkoch hromadnej dopravy a v interiéroch verejných budov. Prekrytie dýchacích ciest zostáva povinné tiež na námestiach či miestach, kde sa zhromažďuje väčší počet ľudí, a to v čase od 18.00 h do 06.00 h. Autobusy hromadnej dopravy by nemali byť zaplnené na viac ako 80 percent. Zakázané zostávajú hromadné podujatia, ako napríklad koncerty či tanečné zábavy. Futbalové zápasy sa aj naďalej budú hrať bez prítomnosti divákov.

Taliani vracajúci sa z Chorvátska, Grécka, Malty či Španielska budú musieť predložiť negatívny test na nový druh koronavírusu. V sobotu popoludní sa v Ríme konala demonštrácia proti epidemiologickým opatreniam. Na proteste proti noseniu rúšok, očkovaniu či dodržiavaniu odstupov sa podľa odhadov polície zišlo približne 2000 ľudí. V Taliansku v pondelok pribudlo 1108 nových prípadov nákazy, čo je pokles v porovnaní s nedeľou (1297), ako aj 12 úmrtí, čo je o štyri viac ako v nedeľu.

5:55 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo už viac ako 27 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie choroby Covid-19 dlhodobo sleduje. Najviac infikovaných je v Spojených štátoch, na druhom mieste je India, ktorá v pondelok počtom potvrdených nálezov prekonala Brazíliu.

Spojené štáty teraz evidujú približne 6,3 milióna nakazených, India 4,2 a Brazília 4,13 milióna. Spojeným štátom patrí aj smutné prvenstvo v celkovom počte mŕtvych. Komplikáciám sprevádzajúcim Covid-19 tam podľahlo 189 122 ľudí, v Brazílii ich je 126 650 a v Indii 71 642. Celková bilancia obetí je už 890 220. Hranica 26 miliónov nakazených padla 3. septembra.

Nový typ koronavírusu sa objavil koncom minulého roka v centrálnej čínskej provincii Chu-pej. Odtiaľ sa v ďalších mesiacoch rozšíril do celého sveta, ktorý teraz čelí nielen zdravotnej kríze, ale aj ekonomickému prepadu.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19