Pribudlo 91 prípadov, koronavírus je aj v zariadení sociálnych služieb

Na Slovensku pribudlo 91 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo evidujeme 4 727 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 891 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Infikovaný je aj klient zariadenia sociálnych služieb v Bratislave.

08.09.2020 10:11 , aktualizované: 15:17
koronavírus, test Foto: ,
Testovanie na koronavírus SARS-CoV-2.
debata (261)

Ako uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke, v nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných 110 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 90 pacientov. Na JIS je 17 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje sedem pacientov. Vyliečilo sa ďalších 77 pacientov.

Najviac pozitívne testovaných bolo vyšetrených v okresoch Bratislavy, a to 31. Nasleduje okres Nitra s 13 prípadmi a okres Tvrdošín so šiestimi prípadmi. Po troch infikovaných odhalili testy v okresoch Humenné, Malacky, Púchov, Senec, Šaľa a Trnava, po dvoch v okresoch Michalovce, Pezinok, Prievidza, Ružomberok, Senica, Skalica a Trebišov a po jednom v okresoch Banská Bystrica, Kysucké Nové Mesto, Liptovský Mikuláš, Nové Zámky, Považská Bystrica, Prešov, Vranov nad Topľou, Zvolen a Žilina. Je medzi nimi 53 žien a 38 mužov, sú vo veku od 1 do 90 rokov.

Slovensko dosiaľ eviduje 37 úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Počet aktívnych prípadov je aktuálne 1 777. Celkový počet ukončených laboratórnych testov dosiahol počet 360 636.

Pozitívne testovaný klient zariadenia sociálnych služieb

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) potvrdil nové prípady ochorenia COVID-19 vo svojich zariadeniach. Infikovaný je klient zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Gaudeamus na Mokrohájskej ulici v Bratislave, pozitívne testovali aj študenta prvého ročníka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v hlavnom meste.

Klienta ZSS – zariadenia komunitnej rehabilitácie izolovali na izbe. "Ďalší klienti a zamestnanci, ktorí s ním boli v kontakte, sa podrobili rýchlotestom s negatívnym výsledkom,“ informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Oznámila, že v zariadení nariadili zákaz návštev v interiéri, zamestnanci, ktorým to povinnosti dovoľovali, pracujú z domu. Kraj vykoná v zariadení hĺbkovú dezinfekciu priestorov. „Ambulantná forma sociálnej služby bude dočasne pozastavená,“ dodala Forman.

V prípade pozitívneho testu u žiaka konzervatória rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, že spolužiaci infikovaného študenta ostanú doma a podrobia sa testom. BSK aj v tomto prípade operatívne zabezpečí dezinfekčné prostriedky na vydezinfikovanie celej budovy. „Všetci ostatní žiaci, učitelia, ako i ďalší zamestnanci pokračujú v normálnom režime, plán vyučovacieho procesu sa nemení,“ oznámila hovorkyňa kraja.

BSK v pondelok ohlásil pozitívny prípad u jedného zo zamestnancov úradu. Kraj spustil testovanie a sériu opatrení, predseda BSK Juraj Droba deklaroval, že fungovanie úradu je zabezpečené.

Na niektorých bratislavských školách museli prijať karanténne opatrenia

V Bratislave pribudli ďalšie školy, kde museli pre koronavírus prijať karanténne opatrenia. Týka sa to Súkromnej materskej školy na Kozej, jednej triedy v Súkromnej strednej športovej škole na M. C. Sklodowskej, a jednej triedy v Súkromnom gymnáziu na Českej a žiakov prvého ročníka na spomínanom Tanečnom konzervatóriu Evy Jaczovej. Informoval o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

„Karanténne opatrenia spočívajú v domácej izolácii žiakov, pedagogického a ostatného personálu daného predškolského alebo školského zariadenia (školy či iba triedy), nariadený odber biologického materiálu na zistenie prítomnosti nového koronavírusu a nutnosť aktívne monitorovať svoj zdravotný stav,“ spresnila hovorkyňa RÚVZ Bratislava Katarína Nosálová.

V prípade náhleho vzostupu aspoň jedného z príznakov ako horúčka, kašeľ, bolesť hrdla či dýchavičnosť, RÚVZ vyzýva bez meškania telefonicky kontaktovať ošetrujúceho lekára či záchrannú zdravotnú službu.

261 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koronavírus