Pozastavili testy britskej vakcíny, jeden človek mal problémy

Pre podozrenie na "vážnu nežiaducu reakciu" pozastavili klinické testy britskej vakcíny. Podľa firmy ide pri testovaní o štandardný postup.

09.09.2020 06:15 , aktualizované: 20:00
Mountview Academy of Theatre Arts, Londýn,... Foto: ,
Študenti udržiavajú odstup pri nácviku tanca na prestížnej umeleckej škole Mountview Academy of Theatre Arts v Londýne.
debata (238)

20:00 Nemecko s platnosťou od štvrtka zaradilo českú metropolu Praha v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na zoznam rizikových oblastí. Oznámil to v stredu Inštitút Roberta Kocha (RKI), informovala na svojom webovom portáli televízia Nova. Rozhodnutie označiť Prahu za mesto s vysokým rizikom nákazy prijali v stredu večer predstavitelia nemeckých ministerstiev zahraničných vecí, zdravotníctva a vnútra.

Nemecko hranice s ČR neuzavrie, avšak cestujúci prichádzajúci z Prahy sa budú musieť preukázať negatívnym testom na koronavírus, ktorý nie je starší ako 48 hodín. V opačnom prípade budú musieť ísť do karantény a nechať sa otestovať v Nemecku.

16:34 Premiér SR Igor Matovič na stredajšej tlačovej konferencii po stretnutí predsedov vlád Slavkovského formátu vo Viedni ubezpečil, že hranice medzi Slovenskom, Českou republikou a Rakúskom zostávajú nateraz otvorené.

Matovič v mene všetkých troch krajín apeloval na ľudí, aby boli aj počas druhej vlny pandémie zodpovední. „Tento boj naozaj vyhráme vtedy, keď budeme spoločne zodpovední. Keď si uvedomíme, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii,“ vyhlásil Matovič. „Myslíme si, že aj obyčajné rúško chráni životy,“ pokračoval s tým, že nosenie rúšok zostane popri zodpovednom správaní kľúčovým nástrojom boja proti pandémii aj v druhej vlne. (tasr)

14:18 Belgicko sa v utorok rozhodlo zaradiť hlavné mesto ČR Praha do červenej zóny na koronavírusovom semafore, po návrate z ktorej je potrebné absolvovať 14-dňovú karanténu a test na ochorenie Covid-19. Zvyšok Českej republiky patrí do oranžovej zóny, pre ktorú sú karanténa a test odporúčané. Informovalo o tom v stredu české veľvyslanectvo v Belgicku.

Belgický semafor – zaradenie krajín do zón – je určený pre cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, pripomína české veľvyslanectvo. Netýka sa naliehavých osobných a obchodných ciest v prípade, že človek svoju cestu bezodkladne doloží.

14:05 Suma na odmeny pre pracovníkov, ktorí v čase prvej vlny pandémie ochorenia Covid-19 pracovali v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, sa zvýši na 77 miliónov eur. Pôvodne sa malo rozdeľovať 50 miliónov eur. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister financií Eduard Heger (OĽANO).

13:57 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 421 a dosiahol 71 497, informovala v stredu agentúra PAP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

V utorok ochoreniu Covid-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo v Poľsku ďalších 11 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 2147. S podozrením na infekciu koronavírusom bolo hospitalizovaných 2070 ľudí, 79 124 je v karanténe a 7160 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Doteraz sa uzdravilo 57 135 ľudí. Prvý prípad nákazy novým koronavírusom zaznamenali v Poľsku 4. marca.

13:44 Rusko zaznamenalo v stredu 142 nových úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19 v priebehu posledných 24 hodín, čím celkový počet obetí epidémie v tejto krajine prekročil 18-tisíc. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Počet infikovaných stúpol o 5128, čo je najviac od polovice augusta. Celkovo sa nakazilo už 1 041 007 ľudí. Obetí pandémie je v Rusku od jej vypuknutia už 18 135. Smrtnosť na chorobu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,74 percenta. Z nákazy sa za posledných 24 hodín vyliečilo 6409 pacientov, celkovo už 856 458, čo predstavuje viac než 82 percent z celkového počtu infikovaných.

13:27 Testy odpadových vôd na prítomnosť nového druhu koronavírusu v Maďarsku vykonané v 36. týždni naznačili, že na väčšine územia krajiny sa začalo komunitné šírenie nákazy, pričom najpravdepodob­nejšími ohniskami infekcie budú v nadchádzajúcich dňoch mestá Nyíregyháza, Budapešť a Debrecín.

Informoval o tom v stredu spravodajský server privatbankar.hu s odvolaním sa na aktuálne údaje Národného centra zdravia (NNK). Podľa tejto inštitúcie štyri až desať dní po náraste koncentrácie vírusu v splaškoch prichádza rast počtu symptomatických ochorení na Covid-19, avšak táto metóda nezohľadňuje privlečené prípady nákazy a ani individuálne ohniská.

NNK testuje kanalizačné siete na prítomnosť od mája. V súčasnom období týždenne preveruje vzorky troch čističiek odpadových vôd v Budapešti, ako aj čističiek sídiel žúp a niekoľkých ďalších miest.

13:06 Fond vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽANO) na poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým koronakrízou, je podľa mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) „hanebnou ponukou sociálnej politiky, ktorou premiér unáša Slovensko dekády rokov späť“.

13:03 V Slovinsku zaznamenali za utorok 79 pozitívnych testov na koronavírus z 2560 urobených, vyplýva z údajov tamojšej vlády. Ide o najvyšší denný prírastok prípadov od začiatku pandémie. Informovala o tom v stredu slovinská agentúra STA. Počet aktívnych prípadov nákazy je 590.

V nemocnici je hospitalizovaných 33 ľudí, z toho štyria na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), uviedla monitorovacia webová stránka covid-19.sledilnik. V tejto balkánskej krajine nezaznamenali za utorok žiadne úmrtie súvisiace s ochorením Covid-19 spôsobované novým druhom koronavírusu; celkovo je úmrtí stále 135. Slovinsko zaznamenalo dosiaľ celkovo 3312 prípadov nákazy koronavírusom. Táto malá balkánska krajina zaevidovala prvý prípad nákazy novým koronavírusom 4. marca.

13:01 Organizátori najväčšej leteckej šou v Číne, ktorá sa mala konať v novembri, v stredu oznámili, že podujatie sa vzhľadom na pretrvávajúcu koronavírusovú pandémiu neuskutoční. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Letecká šou, známa pod názvom China International Aviation & Aerospace Exhibition, sa od roku 1996 tradične koná každé dva roky v juhočínskom meste Ču-chaj. Ďalší ročník podujatia bude v roku 2022, potvrdili organizátori.

12:37 Prezidentka SR Zuzana Čaputová opätovne nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Poslanci minulý týždeň prelomili veto hlavy štátu a opätovne legislatívu schválili po tom, ako ju prezidentka vrátila parlamentu. Zákon bude platiť napriek tomu, že prezidentka ho nepodpísala.

Úrad verejného zdravotníctva bude môcť podľa novej legislatívy získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v „červených“ krajinách. Pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z „červenej“ krajiny má byť do výšky 5000 eur. (tasr)

12:34 Venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhol, aby sa všetci kandidáti v parlamentných voľbách naplánovaných na začiatok decembra nechali zaočkovať ruskou vakcínou proti chorobe Covid-19. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

„Navrhujem, ak by to bolo možné, podať ruskú vakcínu všetkým 14 400 kandidátom, aby mohli vyjsť do ulíc a chodiť bezpečne z jednej štvrte do druhej,“ povedal Maduro v utorkovom televíznom prejave. Prvé várky vakcíny by mali do z Ruska do Venezuely doraziť v septembri. Ďalšie budú nasledovať v októbri.

12:21 Kapacity zdravotníkov sa posilnia aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. (Viac tu)

11:55 Zatváranie hraníc je z pohľadu ministra zahraničia Ivana Korčoka (nominant SaS) krajné riešenie. Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády po tom, ako v susedných štátoch pribúda denne množstvo infikovaných ľudí novým koronavírusom. (Viac tu)

Minister zahraničných vecí a európskych... Foto: TASR (Martin Baumann)
Ivan Korčok Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) prichádza na 36. rokovanie vlády SR 9. septembra 2020 v Bratislave

11:12 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 2551 na celkovo 143 030, vyplýva z údajov zverejnených v stredu na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Ochoreniu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 45 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2979. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1157 ľudí, od začiatku pandémie už 64.703.

10:48 Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v stredu v Banskej Bystrici sprevádzkovala veľkokapacitné mobilné odberové miesto na testovanie Covid-19. Ako na otvorení informovala generálna riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková, zriadenie odberového miesta stálo jednorazovo 3 500 eur a mesačné náklady za prenájom unimobuniek sú 750 eur. Odberové miesto na parkovisku na Mičinskej ceste nemocnica vybudovala na základe zhoršujúcej sa situácie šírenia ochorenia Covid-19 na Slovensku a na pokyn Ministerstva zdravotníctva SR.

Odberové miesto je k dispozícii počas pracovných dní od 8:00 do 16:00, pričom zdravotníci tu budú schopní s postupným nábehom denne vybaviť až 300 odberov.

„V súčasnosti je možné pracovisko zabezpečiť z našich zamestnancov. V prípade, že to nebude možné, tak to budeme konzultovať so zriaďovateľom,“ uviedla riaditeľka. Na odberové miesto je možné prísť len na základe vydaného Covid pass-u, ktorý je vydaný po elektronickej registrácii na korona.gov.sk. Mobilné odberové miesto pozostáva zo štyroch pracovísk – registrácie a troch odberných miest. Dve miesta sú dostupné peši a na jednom odoberajú stery testovaným sediacim v aute. (tasr)

10:38 Nákazu koronavírusom potvrdili laboratórne testy v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 411 ľuďom. S ochorením Covid-19 zomreli dvaja muži vo veku 103 a 72 rokov, ktorí trpeli aj ďalšími chorobami, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov­.hu zverejnených v stredu.

Počet nakazených koronavírusom v krajine dosiahol 9715, počet obetí stúpol na 628. Z ochorenia sa zotavilo 3984 osôb. Aktuálne je v Maďarsku nakazených 5103 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 221 pacientov, z ktorých 13 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:15 Na Slovensku pribudlo 161 nových prípadov ochorenia Covid-19. Celkovo evidujeme 4 888 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 309 testov. Viac v tomto článku.

9:52 V nitrianskej nemocnici zomrelo 16-ročné dievča, u ktorého predtým potvrdili ochorenie Covid-19. Nemocnica však upozorňuje, že presnú príčinu úmrtia bude možné určiť až po pitve. Informoval o tom portál noviny.sk. Nemocnica prípad potvrdila.

„Môžeme potvrdiť, že sme počas víkendu prijali na Kliniku detí a dorastu polymorbídnu pacientku so závažnými chronickými ochoreniami, ktorá bola pozitívne testovaná na Covid-19 a následné preložená na Infekčnú kliniku, kde zomrela. Presnú príčinu úmrtia bude možné určiť až po pitve zosnulej,“ uviedlo vedenie nemocnice.

9:20 Testy potvrdili podozrenie na výskyt ochorenia Covid-19 v púchovskej Základnej škole Mládežnícka. V najväčšej zo štyroch mestských škôl v utorok 8. septembra uzavreli tri triedy, až do odvolania zostanú zatvorené dve z nich.

„Na základe nariadenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa vyučovanie žiakov 2.B a 4.A mení z prezenčnej formy na dištančnú. Žiaci oboch tried sa vzdelávajú z domu podľa pokynov svojich vyučujúcich a až do odvolania nenavštevujú školu,“ informovala škola na svoje webovej stránke s tým, že zákonných zástupcov žiakov oboch tried budú v najbližšej dobe kontaktovať pracovníci RÚVZ.

Po viac ako týždňovej uzávere, spôsobenej nákazou koronavírusom u jednej zo zamestnankýň mestského úradu, sa do bežného pracovného režimu dnes vracia púchovská radnica. Pri návšteve však platia sprísnené pravidlá.

8:15 V Českej republike pribudlo v utorok rekordných 1 164 potvrdených prípadov nákazy. Ide o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Píše o tom podľa TASR internetová stránka televízie Nova. Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (796) úrady naposledy zaznamenali v piatok. Od 1. septembra je v celej ČR opäť povinné nosiť rúška vo vnútorných verejných priestoroch, napríklad v hromadnej doprave či úradoch.

7:45 Zhromaždenia viac ako šiestich ľudí budú od pondelka v snahe zastaviť šírenie koronavírusu v Anglicku zakázané. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Zákonný limit pre všetky zhromaždenia sa zníži zo súčasných 30 osôb na šesť. Nariadenie sa bude vzťahovať na zhromaždenia v interiéri, ako aj v exteriéri – vrátane súkromných domov, reštaurácií a parkov. Nedodržanie týchto nariadení môže mať za následok pokutu vo výške 100 libier (110 eur).

Úrad britského premiéra na Downing Street oznámil, že tieto urgentné kroky sú nevyhnutné po tom, ako v nedeľu v Spojenom kráľovstve zaznamenali 2988 potvrdených prípadov nového koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od mája. Výnimkou z tohto nariadenia je zhromažďovanie v školách, na svadbách, pohreboch či počas organizovaných kolektívnych športov. Podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa Británia od začiatku pandémie eviduje už 354 932 prípadov nákazy a 41 675 úmrtí. Počet pacientov, ktorí zomreli, je v Británii najvyšší spomedzi európskych krajín.

7:10 V Nemecku za uplynulý deň pribudlo 1 176 prípadov nákazy koronavírusom a deväť ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo. S odvolaním sa na aktuálne informácie nemeckého Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom napísala agentúra DPA. Nákaza sa doteraz v 83-miliónovej spolkovej republike potvrdila u 253 474 ľudí, z ktorých sa zhruba 228 000 zotavilo a 9 338 zomrelo. Reprodukčné číslo, ktoré udáva, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí jeden infikovaný, je podľa RKI v Nemecku 1,10. To znamená, že jeden nakazený v priemere nakazí jedného ďalšieho človeka. Podľa agentúry DPA podáva tento údaj obraz o dianí starom zhruba desať dní.

O deň skôr toto číslo bolo 1,12. Od polovice mája uvádza RKI aj takzvané sedemdňové reprodukčné číslo, ktoré je menej ovplyvnené dennými výkyvmi. Teraz táto hodnota podľa RKI je 0,98. Podľa DPA tento údaj podáva obraz o dianí pred ôsmimi až 16 dni. Tridsaťdva percent ľudí, u ktorých sa v Nemecku koronavírus potvrdil medzi 31. augustom a 6. septembrom, sa podľa informácií RKI pravdepodobne nakazilo v zahraničí. Chorvátsko, Kosovo, Turecko, Bosna a Hercegovina a Španielsko bývajú z pohľadu uplynulých štyroch týždňov označované za krajiny, kde sa Nemci v cudzine najčastejšie nakazili.

6:15 Britská firma AstraZeneca oznámila, že pozastavila finálnu fázu klinických testov vakcíny proti koronavírusu, ktorú vyvíja v spolupráci s vedcami z Oxfordskej univerzity, keď sa u jedného z účastníkov prejavili nevysvetlené zdravotné problémy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hovorkyňa spoločnosti Michele Meixellová spresnila, že rozhodnutie bolo urobené dobrovoľne, podľa štandardného postupu, a doplnila, že okolnosti teraz posúdi nezávislá komisia. Klinická štúdia vakcíny vyvíjanej firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou sa vykonáva na niekoľkých miestach. Zdravotné komplikácie sa objavili u účastníka v Spojenom kráľovstve. O aké problémy ide, ani kedy sa prejavili, nie je jasné. Podľa webu Stat News sa však očakáva, že sa účastník štúdie, u ktorého je podozrenie na „vážnu nežiaducu reakciu“, zotaví.

Stat News uviedol, že pozastavenie klinických testov malo dopad aj na ďalšie testy spoločnosti AstraZeneca aj na klinické štúdie, ktoré vykonávajú iné farmaceutické firmy. AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že „u veľkých štúdií sa môžu prejaviť choroby čisto náhodou, ale je nutné okolnosti nezávisle preskúmať“. Akcie spoločnosti AstraZeneca po zverejnení správy klesli o viac ako osem percent, zatiaľ čo jej konkurenti vo vývoji vakcíny zaznamenali rast. Americká Moderna pripísala štyri percentá, Pfizer menej než percento.

Deväť amerických a európskych vývojárov vakcín sa v utorok zaviazalo, že budú dodržiavať vedecké bezpečnostné štandardy pri svojich experimentálnych vakcínach. Vyhlásenie bolo vydané vzhľadom na rastúce obavám z toho, že bezpečnostné štandardy nebudú pri štúdiách vakcín úplne dodržiavané v dôsledku politického tlaku na rýchle dodanie vakcíny na trh.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus