Pribudlo 161 prípadov, skúmajú dve úmrtia pacientov s koronavírusom

V Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP Ružomberok dnes zomrel 78-ročný pacient s ochorením COVID-19. Ležal na Anestéziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO) pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková, presnú príčinu úmrtia určí až pitva. Ide už o druhý prípad úmrtia pacienta, ktorého smrť môže súvisieť s nákazou.

09.09.2020 10:04 , aktualizované: 14:40
koronavírus, test Foto: ,
Testovanie na koronavírus.
debata (145)

„Na oddelení ARO sú momentálne napojení na umelú pľúcnu ventiláciu dvaja pacienti vo veku 77 a 76 rokov, obaja z Trstenej,“ priblížila aktuálny stav hospitalizovaných Dišková. Ďalší štyria pacienti ležia na klinike infektológie. „Ide o dvoch pacientov z Trstenej vo veku 89 a 87 rokov, 78-ročného pacienta z okresu Dolný Kubín a 42-ročného pacienta z Liptovského Mikuláša,“ dodala Dišková.

Vzhľadom na nárast počtu nakazených pacientov na Slovensku i nárast počtu hospitalizovaných pacientov s COVID-19 v ÚVN SNP Ružomberok vedenie nemocnice pristúpilo k zákazu návštev na všetkých lôžkových oddeleniach.

Dievča, ktoré zomrelo s koronavírusom, malo aj iné diagnózy

V nitrianskej nemocnici zomrelo 16-ročné dievča, u ktorého predtým potvrdili ochorenie COVID-19. Pred rokovaním vlády to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Dievča malo podľa neho aj iné zdravotné ťažkosti a veľký stupeň obezity, čo je rizikový faktor pri nákaze ochorením COVID-19.

Video: Minister zdravotníctva Marek Krajčí o aktuálnej situácii s koronavírusom.

Ako prvý o tom informoval portál noviny.sk. Prípad potvrdila aj samotná nemocnica. „Môžeme potvrdiť, že sme počas víkendu prijali na Kliniku detí a dorastu polymorbídnu pacientku so závažnými chronickými ochoreniami, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19 a následné preložená na Infekčnú kliniku, kde zomrela. Presnú príčinu úmrtia bude možné určiť až po pitve zosnulej,“ informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Kubinec.

Najviac nových prípadov opäť v Bratislave

Na Slovensku pribudlo v utorok 161 nových prípadov ochorenia Covid-19. Celkovo evidujeme 4 888 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 309 testov. Informovalo o tom na svojej webovej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

V utorok urobili laboratóriá 5 309 testov, spolu otestovali už takmer 366-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečilo sa ďalších 34 pacientov. Koronavírus zatiaľ na Slovensku prekonalo 2 947 ľudí.

Ako uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke, v nemocniciach je s ochorením Covid-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných 131 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 98 pacientov. Na JIS je 17 ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje sedem pacientov. Počet aktívnych prípadov na Slovensku je aktuálne 1 904.

Najviac pozitívne testovaných bolo vyšetrených v okresoch Bratislavy, a to 44. Nasleduje okres Tvrdošín so 17 prípadmi, okres Prešov s deviatimi prípadmi a okres Nitra s ôsmimi prípadmi. Po sedem infikovaných odhalili testy v okresoch Stará Ľubovňa a Žilina, po piatich v okresoch Malacky, Michalovce, Senec a Trenčín. Štyroch nakazených testy odhalili v okresoch Komárno, Pezinok a Trnava, po troch v okresoch Galanta, Košice, Nové Zámky, Prievidza a Snina, po dvoch v okresoch Dunajská Streda, Poprad a Šaľa a po jednom v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Detva, Gelnica, Hlohovec, Ilava, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Považská Bystrica, Rimavská Sobota, Sabinov, Skalica, Sobrance a Svidník. Je medzi nimi 78 žien a 83 mužov, sú vo veku od 2 do 89 rokov.

Krajčí: Slovensko čelí veľkej dezinformačnej kampani

Slovensko v súvislosti s pandémiou koronavírusu čelí veľkej dezinformačnej kampani. Je to najväčší zápas, ktorý treba zviesť. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) pred rokovaním vlády. „Situácia na Slovensku sa zhoršuje. Nie sme takí jednotní, ako sme boli na začiatku, keď pandémia vypukla na území SR,“ povedal Krajčí. Podotkol, že Česko nepomáha pri boji s dezinformáciami. „Blížia sa tam voľby. Spoločnosť je tam roztrieštená a mnohokrát aj odborníci dávajú protichodné stanoviská.“

Krajčího neteší, že postupne stúpajú hospitalizovaní s podozrením na ochorenie COVID-19. Za utorok to bolo 131 ľudí, u 98 bol nový koronavírus potvrdený.

Na margo toho, že ľudia nechcú byť obmedzovaní opatreniami, Krajčí hovorí, že ak by sa rúška nosili, obmedzenia by byť nemuseli. „Pokiaľ sa rúška nosia a dodržuje sa to, čo sme sa dohodli, tak sa žiadne celoplošné opatrenia nebudú musieť prijímať,“ poznamenal.

Vláda vyčlenila financie pre „dohodárov“, ktorí by mali pomáhať regionálnym úradom verejného zdravotníctva s obtelefonovaním a dohľadávaním kontaktov, pripomenul Krajčí.

Posilnenie kapacít zdravotníkov v čase pandémie

Kapacity zdravotníkov sa posilnia aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v pondelok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Parlament legislatívu schválil minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní. Úprava má byť využitá výlučne počas mimoriadnej situácie, núdzového alebo výnimočného stavu.

Má ísť primárne o odber biologického materiálu na zistenie respiračného vírusového ochorenia a pokiaľ ide o študentov v študijnom odbore všeobecné lekárstvo a študentov zapísaných na riadne denné štúdium v študijnom programe v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj o poskytovanie základnej zdravotnej starostlivosti, ktorú majú mať zvládnutú vzhľadom na absolvovanú teoretickú a praktickú časť vzdelávacieho procesu.

Predkladaným materiálom sa má sledovať zvýšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v špecifických prípadoch, keď je dopyt po zdravotníckych pracovníkoch najväčší. Zákon má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

Korčok: Zatváranie hraníc je z môjho pohľadu krajné riešenie

Zatváranie hraníc je z pohľadu ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nominant SaS) krajné riešenie. Uviedol to v stredu pred rokovaním vlády po tom, ako v susedných štátoch pribúda denne množstvo infikovaných ľudí novým koronavírusom.

„Osobne sa prihováram za to, aby sme hľadali také riešenia, ktoré nám pred týmto uzatvorením hraníc dajú určitú flexibilitu. Samozrejme, nemôžeme nevidieť, že v susedných krajinách, osobitne v Česku a Rakúsku, dramaticky narástli čísla infikovaných,“ povedal Korčok. Ako dodal, bude sa hľadať modus, aby sa skĺbila možnosť mobility či návštev, a na druhej strane nie je podľa neho možné ignorovať ani ochranu zdravia.

Minister poznamenal, že alternatív namiesto zatvárania je viacero. „Vieme si predstaviť všeličo časové obmedzenie pre návštevy, testovanie, meranie teploty,“ uzavrel Korčok.

Pribudnú tzv. žlté krajiny?

Štátny tajomník rezortu slovenskej diplomacie Martin Klus (SaS) tvrdí, že chcú vytvoriť medzistupeň medzi červenými a zelenými krajinami. Malo by ísť podľa neho o takzvané žlté krajiny. „Do tohto systému by mohli spadať napríklad Rakúsko a Česko. Možno by tam mohlo padnúť aj Belgicko, Holandsko a Portugalsko,“ uviedol Klus. Ako dodal, ide o to, aby sa vytvoril medzistupeň medzi červenými rizikovými krajinami, pri ktorých sa očakáva testovanie a karanténa, a zelenými bezpečnými krajinami. „Ambíciou je, aby sme sa vyhli tomu, aby tieto krajiny padli rovno do červených krajín,“ povedal Klus.

Ako dodal, v stredu sa vo Viedni uskutoční stretnutie Slavkovského formátu. Klus očakáva, že český premiér Andrej Babiš bude informovať o tom, aké opatrenia krajina pripravuje.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19