Prezidentka nenapadne zákon o elektronických komunikáciách, ak ho novelizujú

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nenapadne novelu zákona o elektronických komunikáciách na Ústavnom súde SR, ak v krátkom čase príde k novelizácii zákona, ktorá zohľadní nedávne rozhodnutie Ústavného súdu k podobnej právnej úprave. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

09.09.2020 16:43
Zuzana Čaputová. Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová.
debata (6)

„V uplynulých dňoch už právny tím prezidentky komunikoval s predkladateľmi zákona, aby vznikla novela, ktorá odstráni ústavné nedostatky, pre ktoré prezidentka zákon vetovala,“ dodal Strižinec.

Zámer upraviť zákon v spolupráci s tímom prezidentky tak, aby bol vykonateľný a nebol napadnutý Ústavným súdom, potvrdil koncom augusta aj minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Prezidentka opätovne nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Informovala o tom v stredu. Poslanci Národnej rady SR minulý týždeň prelomili veto hlavy štátu a opätovne legislatívu schválili po tom, ako ju prezidentka vrátila parlamentu. Zákon bude platiť napriek tomu, že prezidentka ho nepodpísala.

Smer zákon napadne

Opozičný Smer sa obráti na Ústavný súd v súvislosti s novelou zákona o elektronických komunikáciách. V stredu to potvrdil predseda strany Robert Fico. „Aj tento zákon ideme atakovať na Ústavnom súde, pretože je to len a len bohapusté zisťovanie informácií,“ skonštatoval.

Podanie na Ústavný súd SR avizovali poslanci Smeru už skôr. Počas diskusie k zákonu poslanec Smeru Ladislav Kamenický uviedol, že strana podá na ÚS nielen návrh na vyslovenie nesúladu s Ústavou SR, ale aj návrh na okamžité pozastavenie účinnosti zákona.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR bude môcť podľa novej legislatívy získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v „červených“ krajinách. Pokuta za nedodržanie izolácie a karantény po návrate na Slovensko z „červenej“ krajiny má byť do výšky 5000 eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #novela zákona #Zuzana Čaputová #koronavírus