Okresný úrad podal trestné oznámenie pre konkurz majetku Bašternáka

Okresný úrad (OÚ) Bratislava podal na Generálnu prokuratúru (GP) SR trestné oznámenie v súvislosti s priebehom konkurzu na majetok odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Trestné oznámenie sa týka podozrenia zo spáchania trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, marenia konkurzného konania, poškodzovania veriteľa, zneužívania právomocí a marenia úlohy verejným činiteľom. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

09.09.2020 17:37
debata (2)

Okresný úrad zastáva názor, že s majetkom odsúdeného podnikateľa, ktorý je v dočasnej správe OÚ Bratislava, sa za bývalého vedenia úradu nakladalo spôsobom, ktorým bol „prinajmenšom sčasti zmarený alebo podstatne sťažený výkon trestu prepadnutia majetku“.

Rezort vnútra, pod ktorý okresné úrady spadajú, sa po posúdení situácie s priebehom konkurzu rozhodol využiť externé právne služby. V júni OÚ Bratislava I zablokoval Bašternákov majetok, ktorý bol sporne prevedený na jeho príbuzných a ďalšie osoby, a zakázal s ním akékoľvek nakladanie. Stotožnil sa tak s názorom právneho zástupcu štátu v tejto kauze, podľa ktorého má štát v konkurznom konaní postavenie veriteľa a má právo odporovať vykonaným právnym úkonom úpadcu.

Vtedajšia správkyňa Lenka Ivanová napriek počiatočnému prísľubu odporovacie žaloby nikdy nepodala s odôvodnením, že počas konkurzu neboli splnené hmotnoprávne podmienky na uplatnenie odporovacieho práva. Keďže postoj správkyne bol na základe verdiktu súdu v rozpore s jej zákonnou povinnosťou obhajovať záujmy veriteľov s odbornou starostlivosťou, okresný úrad ešte 15. júna navrhol súdu jej odvolanie a zároveň ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty.

Novým správcom je Martin Sečanský, súd ho ustanovil 28. augusta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #okresný úrad #Ladislav Bašternák