Matovičov fond pomoci: najskôr slzy, potom peniaze

Nezištná pomoc ľuďom v núdzi alebo premiérovo PR, ktoré ľudí núti verejne na internete prepierať svoju chudobu, zdravotné problémy a predávať vlastnú dôstojnosť?

10.09.2020 07:00
debata (33)

Fond vzájomnej pomoci má pomáhať ľuďom, ktorí sa v dôsledku pandémie koronavírusu ocitli v zlej životnej situácii. Namiesto urýchlenej pomoci však musia čo najdojemnejšie rozpísať svoje trápenie a čakať, koľkým ľuďom ich príde ľúto a na akú sumu svoju ľútosť ohodnotia. Úrad vlády sa však bráni, že ak by nerozhodovali city verejnosti, mohlo by dôjsť k netransparen­tnosti.

Fond vzájomnej pomoci vznikol v marci, keď si poslanci a ministri napriek koronakríze neznížili plat. Vtedy premiér Igor Matovič (OĽaNO) zriadenie dobrovoľného fondu. Peniaze sa začali zhromažďovať na účte v Štátnej pokladnici, no k vyplateniu sľubovanej pomoci núdznym sa však Úrad vlády mesiace nepodujal.

Až v júli Úad vlády informoval, že o rozdelení peňazí rozhodnú ľudia. V spoluprácu s občianskym združením Ľudia ľuďom sa majú občania v núdzi uchádzať o priazeň verejnosti a Úrad vlády prisľúbil každý príspevok od verejnosti zvojnásobiť. Rozhodnúť sa komu prispieť má pomôcť individuálny príbeh žiadateľa. Všetci zaregistrovaní žiadatelia ,však po overení pravdivosti svojej žiadosti občianskym združením dostanú 200 eur. Ďalší príspevok štátu sa bude odvíjať od príspevku verejnosti. Každému však štát prispeje maximálne tisíc eur.

Na webovej stránke projektu je v súčasnosti možné nájsť 59 žiadateľov. Asi najviac sa zatiaľ podarilo získať slobodnej mamičke s dvoma chorými deťmi, ktorej ľudia prispeli zatiaľ sumou 530 eur. Väčšina ľudí však zatiaľ nenazbierala ani 50 eur.

Niektoré charity tvrdia, že ľudia sú v takýmto prosbami nútení verejne obnažiť svoju chudobu a usvedčiť zo straty vlastnej dôstojnosti, a to len pre zlú sociálnu politiku štátu.

Úrad vlády takúto interpretáciu odmieta. „Sociálna pomoc je v dnešne dobe výborná a plní účel,“ bránil zriadenie fondu šéf Úradu vlády Július Jakab. Súťaž o najdojímavejšiu životnú tragédiu nepovažuje za nedôstojnú, naopak, vyzdvihuje jej transparentnosť. „Keby sme to rozdeľovali na Úrade vlády bez toho, aby sme sa kohokoľvek pýtali, dnes by sme boli obviňovaní z netransparen­tnosti. Chceli sme pomôcť čo najviac ľuďom, aby mal každý šancu a zapojiť a aby ľuďia rozhodli, kto má akú ujmu a kto si koľko zaslúži,“ tvrdí Jakab.

Samostatný účet vedený v Štátnej pokladnici funguje už viac ako päť mesiacov. K 8. septembru sa na ňom nazbieralo takmer 700-tisíc eur, pritom pol milióna poslal podnikateľ v papierenskom priemysle Milan Fiľo a druhá najvyššia suma, 26-tisíc eur, prišla od Číňanov žijúcich na Slovensku.

Premiér pri zriadení fondu vyhlásil, že bude posielať celý svoj plat, až kým boj s koronou Slovensko nevyhrá. Peniaze však poslal len v apríli, keď jeho manželka na účet vložila necelých 1 500 eur s poznámkou, že ide o premiérovu prvú výplatu a o tri dni neskôr pridala ešte ďalších 3-tisíc eur. Odvtedy sa premiér o svoju výplatu napriek sľubom už nerozdelil. V neochote vzdať sa výplaty za ním nezaostávajú ani mnohí poslanci či dokonca ministri. Väčšina ministrov OĽaNO neposlala vôbec nič.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond vzájomnej pomoci