Drucker: Miškovič si za prehratý súdny spor vyfaktúroval viac ako 19-tisíc eur

Advokát Michal Miškovič parazitoval na štáte aj prostredníctvom zastupovania Úradu pre jadrový dozor (ÚJD) pred súdom, za čo si vypýtal viac ako 19 000 eur, a to napriek tomu, že žalobu o zaplatenie pokuty zo strany ÚJD vo výške približne 7 000 eur prehral. Upozornil na to vo štvrtok líder mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker na tlačovom brífingu.

10.09.2020 12:13 , aktualizované: 17:11
Tomáš Drucker, predseda strany Dobrá voľba Foto: , ,
Tomáš Drucker, predseda strany Dobrá voľba.
debata (47)

Pokutu vo výške 7131 eur udelil ÚJD Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), zaplatiť ju nechcel, preto si úrad najal Miškoviča. Keďže spor prehral, ÚJD tak namiesto 7 000 eur, ktoré by sa v štátnom rozpočte presunuli „len z jedného vrecka do druhého“, prišiel dokopy o takmer 30 000 eur, vyčíslil Drucker. Okrem toho podľa Druckerových zistení úrad zaplatil Miškovičovi za právne zastupovanie 172 625 eur za zhruba 2 000 hodín práce.

„Za peniaze vyplatené za právne služby pre ÚJD by počas celého roka mohol tento úrad zamestnávať až šiestich právnikov s mesačnou mzdou 1 800 eur,“ podotkol Drucker. Aj so zákazkou za vyše 40 000 eur za prípravu verejného obstarávania si tak Miškovič podľa Druckera prilepšil na ÚJD o 213 000 eur. Ako poznamenal Drucker, v drvivej väčšine dostal Miškovič tieto peniaze za nič. „Aj z tohto dôvodu podám orgánom činným v trestnom konaní podnet na prešetrenie za fiktívne úkony a vyzývam vládu, aby okamžite urobila kontrolu na ÚJD a aby zjednala nápravu,“ dodal Drucker.

Pri prepočte na Miškovičovu hodinovú mzdu podľa Druckera nejde o 30 eur na hodinu, ktoré spomínal minister financií Eduard Heger (OĽANO), ale o viac ako trojnásobok. Ako vyčíslil Drucker, pre ÚJD pracoval Miškovič za hodinovú odmenu vo výške 86,40 eura, pre TIPOS za 92,40 eura, pre Ministerstvo životného prostredia SR za 102 eur a pre Slovenský pozemkový fond za 110,40 eura. Ako uzavrel Drucker, Miškovič si vďaka OĽANO polepšil už o milión eur.

ÚJD spoluprácu s Miškovičom ukončí

Hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Katarína Matejková informovala,že ÚJD ukončí spoluprácu s advokátom Miškovičom. Rezort tak reaguje na štvrtkovú kritiku Tomáša Druckera. „Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa vo štvrtok so šéfkou ÚJD Martou Žiakovou dohodol, že úrad ukončí spoluprácu s Miškovičom. Aktuálnu zmluvu s ním úrad uzavrel v roku 2018 a hodinové ceny v nej sú podľa Sulíka pomerne vysoké,“ vysvetlil rezort hospodárstva.

Ako v stanovisku uviedol ÚJD, rámcovú zmluvu s Miškovičom uzavrel v marci 2018. „Zmluva bola uzatvorená na dva roky a maximálne 2000 hodín, čo predstavuje finančný limit 144 000 eur bez DPH. Predmetom zmluvy je poskytovanie právnych služieb a zastupovanie ÚJD SR v sporových konaniach a právne služby v správnych konaniach. Všetky súvisiace objednávky a faktúry sú zverejnené na webovom sídle ÚJD SR,“ vysvetlil úrad.

Úrad tvrdí, že zmluva s Miškovičom bola uzatvorená na základe najnižšej cenovej ponuky, ktorá bola ÚJD SR doručená v prieskume trhu. „Zastupovanie v konkrétnom konaní – v súdnom spore s ÚVO tvorilo iba časť právnych služieb, poskytnutých v rámci tejto zmluvy,“ dodal úrad. ÚJD bol upozornený na možnosť, že náklady na súdne konanie môžu byť vyššie ako pokuta, ale úrad podľa svojich tvrdení predpokladal, že bude v súdnom spore úspešný. „Navyše s problematikou obstarávania špeciálneho softvéru sa ÚJD SR musí zaoberať opakovane, preto bolo nevyhnutné mať finálne právne stanovisko, ako v takýchto prípadoch korektne postupovať,“ dodal ÚJD.

Úrad zároveň vyhlásil, že zmluvy s Miškovičom uzatvoril v rokoch 2018 a 2019 a spolupráca sa viaže výlučne na poskytnutú odbornosť bez akéhokoľvek politického vplyvu. „ÚJD SR nepovažuje spoluprácu s advokátskou kanceláriou (AK) JUDr. Miškoviča za neefektívnu. V reakcii na výroky p. Druckera zároveň sa ÚJD SR pozastavuje nad tým, že hoci p. Drucker poslal v tejto veci na ÚJD SR dve žiadosti o informácie podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám, nepočkal na odpoveď a vysvetlenie ÚJD SR v zákonnej lehote a už sa k týmto záležitostiam vyjadruje,“ uzavrel ÚJD.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Drucker