Gröhling: Budeme robiť všetko preto, aby sa o minulosti učilo pravdivo

Pri príležitosti stredajšieho Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia v Slovenskom národnom múzeu (SNM) Múzeu židovskej kultúry v Bratislave vo štvrtok uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS), že budú robiť všetko preto, aby sa o minulosti pravdivo hovorilo a učilo. Informoval o tom riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

10.09.2020 16:19
Branislav Gröhling Foto: ,
Mminister školstva Branislav Gröhling (SaS).
debata (31)

Po prehliadke stálej expozície múzea sa šéf rezortu školstva k otázke holokaustu vyjadril, že je to najtragickejšia udalosť 20. storočia v slovenských dejinách, s ktorou sa dodnes niektorí Slováci nedokázali vyrovnať. Okrem toho ocenil prácu múzea v oblasti boja proti antisemitizmu, xenofóbii či rasizmu, ale aj rozsah a spôsob, akým sa múzeum snaží pomáhať na tomto poli vzdelávacím inštitúciám na Slovensku.

DIGITALIZÁCIA BY MALA BYŤ NAŠOU NOVOU MÉTOUV týchto mesiacoch európske krajiny reagujú na potrebu digitalizovať…

Uverejnil používateľ Branislav Gröhling – Vzdelanie je budúcnosť krajiny Štvrtok 10. septembra 2020

„Je veľmi dôležité pravdivo si pripomínať našu minulosť. Ťažko sa mi pozerá na to, že aj túto, jednu z najtragickejších etáp našej histórie, dokáže niekto spochybňovať. Budeme robiť všetko preto, aby sa o minulosti spravodlivo hovorilo a učilo,“ uviedol minister. V tejto súvislosti vyzdvihol aj zásluhy a snahu sprístupniť stálu expozíciu holokaustu v Seredi, ktorú považuje za mimoriadne dôležitú pri výchove k tolerancii a humanizmu na základe spoznávania minulosti.

V stredu 9. septembra uplynulo 79 rokov, odkedy vláda vojnovej Slovenskej republiky (1939 – 1945) vydala nariadenie č. 198/1941 o právnom postavení Židov – takzvaný Židovský kódex. Práve preto sa 9. september stal pamätným dňom, keď si slovenská verejnosť pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Branislav Gröhling #pamätný deň