Izrael uzavrie celú krajinu, Česi hlásia rekordné čísla

Ďalšia vlna pandémie sa ženie svetom. Izrael chystá na 14 dní lockdown krajiny po tom, ako mal rekordný prírastok nakazených.

11.09.2020 06:00 , aktualizované: 22:23
koronavírus, Izrael Foto: ,
Mama fotografuje syna, ktorý podstupuje test na koronavírus v Jeruzaleme.
debata (76)

22:23 V Španielsku pribudlo za posledných 24 hodín 4 708 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Celková piatková bilancia je však 12 183 infiko­vaných, pretože z viacerých regiónov prišli až teraz údaje z predchádzajúcich dní. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v piatok informovali televízia BBC a agentúra AFP.

20:58 Priebeh epidémie nového druhu koronavírusu sa vo Francúzsku opäť zhoršuje a na jej zvládnutie bude potrebné prijatie ďalších opatrení v mestách Marseille a Bordeaux. V prejave vysielanom v televízii to v piatok oznámil francúzsky premiér Jean Castex. „Jeden aspekt nás obzvlášť znepokojuje: Po prvý raz za mnoho týždňov zaznamenávame jasný nárast v počte hospitalizovaných osôb,“ povedal podľa agentúry DPA Castex po rokovaní rady obrany.

Castex ďalej uviedol, že napriek už aj tak vysokému počtu hospitalizácii vykazujú „znepokojivý vývoj v súvislosti s nákazou, a to najmä u starších ľudí“ mestá Bordeaux a Marseille a tiež francúzske zámorské územie Guadeloupe v Karibskom mori. Tamojším samosprávam nariadil, aby do pondelka prijali nové opatrenia na spomalenie šírenia nákazy.

19:31 Arménska vláda v piatok zrušila stav núdze, ktorý zaviedla v polovici marca v rámci boja proti koronavírusu. Viaceré opatrenia napríklad zákaz zhromaždení viac ako 60 ľudí či nosenie rúšok v interiéroch však zostávajú v platnosti až do 11. januára budúceho roka, uviedli agentúry Reuters a AFP. Zrušenie stavu núdze zdôvodnila vláda tým, že šírenie nákazy sa za posledné týždne spomalilo.

16:52 Po polročnej vynútenej prestávke spôsobenej koronavírusovou pandémiou sa znovu obnoví nakrúcanie životopisného filmu o rokenrolovej legende Elvisovi Presleym s Tomom Hanksom v jednej z hlavných úloh.

Reštart nakrúcania je stanovený na 23. septembra v austrálskom štáte Queensland, oznámilo hollywoodske filmové štúdio Warner Bros, z ktorého vyhlásenia v piatok citovala stanica ORF. V tejto bezprecedentnej globálnej situácii je „skutočným privilégiom“, že Hanks a zvyšok hereckej zostavy budú môcť zakrátko opäť natáčať v Austrálii, uviedol režisér filmu Baz Luhrmann.

Tento rodený Austrálčan zároveň poďakoval miestnym zdravotníckym úradom za opatrenia týkajúce sa pandémie, ktoré umožnili opätovné bezpečné spustenie prác na tejto biografickej dráme.

16:14 V domove dôchodcov na ulici Kamaraerdei út v Budapešti, kde potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu 25 klientom a štyrom zamestnancom, nariadili príslušné orgány hlavného mesta okamžitú dezinfekciu. Informoval o tom v piatok spravodajský server 24.hu.

Nákazu podľa servera pravdepodobne rozšíril fyzioterapeut, ktorý cvičil s 30 obyvateľmi sociálneho zariadenia. Jeden senior po prevoze do nemocnice zomrel. Väčšina infikovaných dôchodcov nemá žiadne príznaky ochorenia, u niekoľkých sa prejavili mierne príznaky. Z dôvodov ochrany ostatných ich však hospitalizovali. V domove je umiestnených celkom 572 seniorov a pracuje tam takmer 300 zamestnancov.

15:43 Európska komisia v piatok oznámila, že sumou štyri milióny eur podporí nový výskumný projekt SUPPORT-E, ktorého cieľom je zistiť, či je rekonvalescentná transfúzia plazmy Covid-19 – čiže krvná plazma od pacientov, ktorí túto chorobu prekonali – účinným a bezpečným spôsobom liečby ochorenia Covid-19.

Vyčlenené finančné prostriedky sú súčasťou prísľubu Európskej komisie poskytnúť jednu miliardu eur na výskum a inovácie v oblasti boja proti koronavírusu, ktorý spadá pod program Horizont 2020. Tento program je zameraný na vývoj vakcín, nové spôsoby liečby choroby a diagnostické nástroje slúžiace na prevenciu šírenia tohto typu vírusu.

14:30 Rakúsko od pondelka opäť sprísni reštrikcie týkajúce sa nosenia tvárových rúšok a dodržiavania spoločenského odstupu na verejných podujatiach a v reštauráciách. Avizované opatrenia, ktoré v piatok podľa tlačovej agentúry Reuters oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, sú reakciou na zrýchľujúce sa šírenie koronavírusovej pandémie v tejto alpskej krajine.

Nosenie rúšok bude povinné v obchodoch, vo všetkých druhoch hromadnej dopravy a v školách mimo tried. Súkromné podujatia konané vnútri budú obmedzené na maximálne 50 účastníkov a vonkajšie na 100 osôb. Profesionálne organizované akcie so sedením môžu mať vnútri najviac 1500 účastníkov a vonkajšie 3000.

Denné prírastky nákazy koronavírusom, ktorý spôsobuje chorobu Covid-19, rastú v Rakúsku od konca júna, pričom vo štvrtok úrady zaznamenali 644 nových prípadov infekcie – najviac od konca marca, keď počiatočná vlna slabla vďaka celoštátnemu obmedzeniu pohybu obyvateľstva. Rakúska metropola Viedeň zostane v rámci takzvaného semaforového systému naďalej v žltej zóne, a to napriek narastajúcemu počtu nakazených osôb, pre ktorý jej hrozilo preradenie do oranžového, tretieho stupňa. Oznámila to vo štvrtok príslušná komisia zodpovedná za systém monitorujúci stav šírenia nákazy.

Semaforový systém výstrah upozorňujúci na situáciu šírenia nákazy má štyri stupne. Zelená farba predstavuje nízke riziko nákazy, žltá stredné, oranžová vysoké a červená veľmi vysoké.

14:01 Odborník na chudobu pri Organizácii Spojených národov Olivier De Schutter v piatok varoval svetových lídrov Valného zhromaždenia OSN, že najhoršie účinky pandémie nového druhu koronavírusu na chudobu ešte len nastanú. Dodal, že vládne opatrenia na ochranu ľudí boli doposiaľ nedostatočné, informovala agentúra AP.

„Zavedené siete sociálneho zabezpečenia sú plné dier,“ uviedol Belgičan De Schutter, ktorého zvolila Rada OSN pre ľudské práva za mimoriadneho spravodajcu pre extrémnu chudobu a ľudské práva. „Súčasné opatrenia sú v podstate krátkodobé, financovanie je nedostatočné a mnoho ľudí nevyhnutne skončí na dne,“ pokračoval De Schutter.

Dodal, že ekonomický pokles, ktorý vo svete spôsobila pandémia, je najhorší od obdobia veľkej hospodárskej krízy v 30. rokoch minulého storočia. Do chudoby podľa neho môže upadnúť ďalších 176 miliónov ľudí, pričom ako hranicu chudoby uviedol denný príjem v hodnote 2,70 eur.

12:29 Maďari nechcú, aby epidemiologické opatrenia druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu opäť ochromili fungovanie krajiny, vyhlásil v piatok v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

„Maďari chcú, aby Maďarsko fungovalo,“ spresnil premiér s odvolaním sa na výsledky takzvanej národnej konzultácie – dotazníka, v ktorom sa občania mohli počas leta vyjadriť okrem iného k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu, ale aj k tomu, či by sa banky a nadnárodné spoločnosti nemali podieľať väčšou mierou na znášaní spoločnej ťarchy.

Podľa Orbána prioritou vlády je ochrana seniorov a popri tom snaha o zachovanie fungovania krajiny aj počas druhej vlny pandémie. „Ľudia sa nemusia obávať takých prísnych opatrení, aké boli zavedené na jar,“ zdôraznil s poznámkou, že teraz nie je cieľom to, aby každý zostal doma, ale aby sme ochránili schopnosť fungovania Maďarska. „Školy nezatvoríme. Prípady výskytu nákazy v jednotlivých zariadeniach sa budú riešiť lokálne. Na školách je nariadené meranie teploty a každý, kto o to požiada, bude zdarma zaočkovaný proti chrípke,“ dodal.

11:41 Spojené štáty si v piatok pripomínajú 19. výročie teroristických útokov, ktoré si vyžiadali takmer 3000 obetí na životoch. Spomienka sa odohrá uprostred pandémie koronavírusu, ktorá v meste New York vyžiadala dovedna 23-tisíc obetí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Pandémia koronavírusu poznačí aj samotný priebeh spomienkovej ceremónie. Obvyklé čítanie mien obetí tento rok nahradia vopred nahrané videoodkazy od rodín zosnulých. Rodinní príslušníci obetí však budú osobne prítomní pri pamätníku s názvom Ground Zero, ktorý sa nachádza na mieste, kde stálo WTC (tzv. „dvojičky“). Obete si uctia aj minútou ticha, a to presne v momentoch, keď lietadlá vrazili do mrakodrapov. Národný pamätník a múzeum 11. septembra otvorí dvere verejnosti znova prvýkrát od marca, keď vypukla pandémia. (Viac tu)

10:27 V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň rekordných 718 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ktorých je už celkom 10 909. Jeden starší chronicky chorý pacient zomrel, čím počet obetí spájaných s ochorením COVID-19 stúpol na 631, vyplýva u údajov zverejnených v piatok na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. Z nákazy sa zotavilo 4014 ľudí, aktuálne je potvrdená infekcia koronavírusom u 6264 osôb. Hospitalizovaných je 259 chorých, z nich 12 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V povinnej domácej karanténe je 25 117 osôb. Laboratóriá otestovali už 517 222 vzoriek.

10:15 Na Slovensku vo štvrtok pribudlo 186 infikovaných koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 5252. Laboratóriá otestovali 4 266 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 80 pacientov. Viac v tomto článku.

9:48 V maďarskom domove dôchodcov na ulici Kamaraerdei út v Budapešti potvrdili nákazu koronavírusom 25 seniorom a štyrom zamestnancom. Jeden senior po prevoze do nemocnice zomrel, informovalo v piatok internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého toto sociálne zariadenie prevádzkuje hlavné mesto. Väčšina infikovaných dôchodcov nemá žiadne príznaky ochorenia, u niekoľkých sa prejavili mierne príznaky. Z dôvodov ochrany ostatných ich však hospitalizovali.

V domove je umiestnených celkom 572 seniorov a pracuje tam takmer 300 zamestnancov. Počet nakazených v tomto zariadení sa v uplynulých 24 hodín zdvojnásobil. Samospráva Budapešti zakázala začiatkom mesiaca návštevy, šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová následne 8. septembra nariadila prísny zákaz návštev vo všetkých sociálnych zariadeniach, ale aj zákaz opustenia týchto inštitúcií.

9:26 Povinnosť nosenia rúšok pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredných škôl podporuje 48,1 percenta obyvateľov Slovenskej republiky. Naopak, toto opatrenie kritizuje 46,3 percenta respondentov. O túto tému sa nezaujíma, respektíve sa k nej nevedelo vyjadriť 5,5 percenta opýtaných. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý pre agentúru SITA vypracovala spoločnosť Nielsen Admosphere od 24. do 28. augusta formou online dotazníka. Výskumnú vzorku tvorilo 514 respondentov starších ako 15 rokov.

Najväčšiu podporu (60%) má toto opatrenie u ľudí vo veku nad 55 rokov. Naopak, proti noseniu rúšok na školách sa najhlasnejšie vyslovila skupina ľudí vo veku 35 až 44 rokov (50,9%).

8:55 Ukrajina zaznamenala v piatok ďalší najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom. Ako vyplýva z údajov zverejnených na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), počet potvrdených prípadov sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3 144 na celkovo 148 756. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 53 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 3 076. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1128 ľudí, od začiatku pandémie už 67 005.

8:15 V Rakúsku sa za posledných 24 hodín potvrdilo 664 nových prípadov nákazy koronavírusom. To je najviac od 29. marca, informovalo rakúske ministerstvo zdravotníctva. Najväčší nárast hlási Viedeň. Jej radkyňa vyzval k sprísneniu opatrení.

Od začiatku epidémie sa v deväťmiliónovom Rakúsku vírusom SARS-CoV-2 nakazilo 31 247 ľudí. Viac ako 26 000 infikovaných sa uzdravilo a s COVIDOM-19 zomrelo 748 pacientov. Od polovice apríla sa v Rakúsku denný prírastok nakazených držal pod hranicou sto. V júli začal ale opäť narastať. V posledných dvoch dňoch oznámilo ministerstvo 502 a 520 nových nakazených. Vôbec najvyšší doterajší denný počet prípadov oznámilo Rakúsko 27. marca – 1065. Najhoršia situácia je teraz v hlavnom meste Viedni, ktoré sa na poslednej štatistike podieľa 387 prípadmi.

O vývoji pandémie v stredu vo Viedni rokoval rakúsky kancelár Sebastian Kurz s premiérmi Česka a Slovenska Andrejom Babišom a Igorom Matovičom. Po stretnutí uviedli, že napriek rastúcemu počtu nakazených neplánujú vzájomne obmedziť cestovanie.

6:55 Česká republika zaznamenala vo štvrtok 1 382 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informoval o tom podľa TASR spravodajský portál ČT24 s tým, že Česko tak o viac než 200 infikovaných prekonalo svoj rekord v počte nakazených z utorka, keď hlásilo prírastok 1164 pozitívne testovaných. Celkovo Česko doteraz registrovalo 32 413 nakazených, z ktorých sa 20 787 vyliečilo, vyplýva z najnovších údajov ministerstva zdravotníctva. V nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných 249 pacientov; ochoreniu COVID-19 podľahlo v ČR 448 osôb. Aktuálne je nakazených 11 178 ľudí. Televízia Nova na svojej webovej stránke na základe grafov zobrazujúcich počet nových denných prírastkov analyzuje, že od konca apríla začali ich počty klesať. V máji a júni denne pribúdalo väčšinou menej než 100 prípadov denne. Nárast nových prípadov sa však prudko zvýšil začiatkom júla – podľa rezortu zdravotníctva to spôsobilo rozsiahle testovanie na Karvinsku. V Česku vykonali doposiaľ 1 014 369 testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2.

6:00 Členovia izraelského vládneho výboru na boj s koronavírusovou pandémiou zahlasovali vo štvrtok za zavedenie 14-dňového celoštátneho „lockdownu“, ktorý by mal v krajine začať platiť od budúceho týždňa. Ministri sa na tom zhodli po tom, čo v krajine za uplynulý deň pribudlo rekordných 4 013 nových prípadov nákazy. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA s odvolaním sa na izraelské médiá. O celkovom uzavretí krajiny na dva týždne by mal zrejme v nedeľu rozhodovať vládny kabinet, ktorý by mal určiť aj to, kedy presne sprísnené opatrenia vstúpia do platnosti. Lockdown by pripadol na obdobie židovského Nového roku (Roš ha-šana). Po uplynutí dvoch týždňov by školy a škôlky zostali zatvorené ešte ďalšie dva týždne, píše internetový portál The Times of Israel.

Izraelský minister zdravotníctva Juli-Joel Edelstein pre spravodajský portál Ynet povedal, že podporuje spustenie úplného lockdownu počas nadchádzajúcich sviatkov. „Musíme zastaviť toto ochorenie (COVID-19); nemáme na výber, než zvážiť zatvorenie, ktoré bude sprevádzať prísne presadzovanie a verejnosť bude musieť dodržiavať všetky nariadenia a obmedzenia,“ povedal. Celkový lockdown podporuje podľa správ z médií aj premiér Netanjahu.

Od utorňajšieho večera platí v Izraeli nočný zákaz vychádzania v približne 40 mestách v krajine, ktoré mimoriadne zasiahlo šírenie nového koronavírusu.Štvrtko­vá bilancia počtu nakazených bola v Izraeli už tretí deň za sebou najvyššia od začiatku pandémie. Vo štvrtok miestneho času od 10.00 h – 18.00 h pribudlo v krajine 20 úmrtí na ochorenie COVID-19, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 1075, ako vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že nemocnice sa obávajú, že sa čoskoro dostanú na svoje hranice.

Výrazne sa zvýšil i počet testovaných osôb – v stredu vykonali takmer 45 000 testov. Celkovo bolo v Izraeli pozitívne testovaných 144 267 ľudí a 1055 ochoreniu COVID-19 podľahlo.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus