Ohrození susedmi? Ukrajincom zatvoríme dvere, Česi budú červení

Pandemická komisia navrhuje zatvoriť hranicu s Ukrajinou, Česko preradiť medzi červené rizikové krajiny, Rakúsku a Maďarsku dať oranžový semafor.

12.09.2020 08:00
debata (20)

VIDEO: Premiér Igor Matovič o hraniciach s Českom.

Video

Tretí deň po sebe trojciferné číslo. Rekord zo 4. septembra – 226 nových infikovaných koronavírusom – síce nepadol, čísla sú však vysoké. V piatok pribudlo 186 prípadov, v stredu 178 a v utorok 161. Pandemická komisia preto sprísnila opatrenia, načerveno rozsvietila deväť okresov, ďalších 12 je oranžových.

„Pokiaľ nebudeme mať vakcínu, tak akékoľvek nadmerné zhromažďovanie a akékoľvek úzke sociálne kontakty znamenajú, že sa koronavírus šíri,“ povedal po zasadnutí komisie minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Kým minulý týždeň boli červené len dva regióny, teraz je červenou označená celá Bratislava a ďalších osem okresov, pripomenul minister.

Druhú vlnu koronavírusu podľa neho spúšťajú najmä mladí ľudia, ktorí sa vracajú z dovoleniek, navštevujú diskotéky, bary, nočné kluby. Za rizikové sú naďalej považované svadby, oslavy, firemné večierky, konferencie či športové sústredenia.

VIDEO: Situácia s koronavírusom sa zhoršila. Čo všetko navrhuje pandemická komisia a prečo?

Video

Rizikové krajiny

Od piatku je upravený zoznam rizikových regiónov. V Rakúsku k Viedni pribudlo Tirolsko a Vorarlberg. V Českej republike k Prahe pribudol Stredočeský, Juhočeský, Juhomoravský, Karlovarský kraj, Vysočina, Královohradecký, Liberecký, Pardubický a Plzenský kraj. V Maďarsku je vysoko riziková Budapešť, Fejér, Hajdú-Bihar a Pest. V Poľsku zostáva rizikovým Malopoľské vojvodstvo a na Slovensku Bratislavský kraj.

Pandemická komisia preto navrhuje Ústrednému krízovému štábu, aby medzi tzv. červené krajiny pribudla Česká republika, medzi krajiny s nepriaznivou prognózou (tzv. oranžové) Rakúsko a Maďarsko. A Švédsko, Bulharsko a Kanada by mali patriť medzi menej rizikové krajiny. V pondelok však padne na ústrednom štábe aj návrh, aby sa zatvorila hranica s Ukrajinou.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) z piatkového summitu krajín V4 odkázal, že o prípadnom zaradení Českej republiky medzi vysokorizikové červené krajiny sa rozhodne až v pondelok na krízovom štábe.

„Budeme sa musieť rozhodnúť, ako z toho von. Väzby medzi Slovenskom a Českom sú obrovské, a to ľudské, rodinné, študentské i obchodné,“ skonštatoval predseda vlády pre agentúru TASR. Tvrdí, že budú musieť riešiť otázku, ako chrániť Slovensko pred prípadným zavlečením nákazy, ale zároveň neohroziť ekonomické i spoločenské vzťahy s ČR. „Dá sa to kompromisom,“ skonštatoval Matovič a spresnil, že sa konkrétny región označí za rizikový a verejnosť bude dôrazne vyzvaná, aby doň necestovala, ak nemusí.

Zároveň uviedol, že hoci bolo Slovensko v prvej vlne premiantom v boji s pandémiou a chránilo sa voči okolitým krajinám, v súčasnosti SR podľa neho nie je v takej elitnej pozícii. Poukázal tiež na fakt, že je dôležité zvládnuť boj s novým koronavírusom, pretože krajiny V4 si už nemôžu dovoliť ďalšie hospodárske straty ako pri prvej vlne.

Čo platí od stredy

Pandemická komisia odporúča, aby nosenie rúšok v triedach na druhých stupňoch základných škôl, stredných a vysokých školách zostalo povinné nielen do polovice septembra, ale minimálne do konca mesiaca. Krajčí dodal, že nosenie rúšok na prvom stupni bude vysoko odporúčané. Upozornil, že práve rúška veľmi pomáhajú v boji s ochorením COVID-19.

Od stredy 16. septembra sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, napríklad hoteloch. Výnimkou sú svadby a posedenie pri pohreboch – kary.

Pri športových kempoch sa od účastníkov budú od budúceho týždňa vyžadovať negatívne testy nie staršie ako 96 hodín. Účastníci nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Platí aj pravidlo, že osoby v športovom kempe počas jeho konania musia dodržiavať spoločnú izoláciu.

Čo bude platiť od októbra

Od 1. októbra začne platiť pravidlo „deleno 5“. To znamená, že v zelených okresoch už nebude môcť byť na exteriérovom hromadnom podujatí najviac tisíc osôb ako doteraz, ale len 200. Pri interiérovom maximálne sto osôb.

Svadby budú obmedzené maximálne na tridsať hostí.

V oranžových a červených okresoch budú opatrenia ešte prísnejšie. Exteriérové hromadné podujatia môžu mať maximálne sto osôb, interiérové maximálne 50 osôb.

V oranžových a červených okresoch sa odporúča zaviesť zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti. Seniori by sa podľa odborníkov mali dať zaočkovať proti chrípke a pneumokokom. Pandemická komisia odporúča neorganizovať rodinné oslavy.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus