V špajzke u Hegera a Remišovej. Čo je pod pokrievkou?

Čím dlhšie budú mávať ľuďom pred očami miliardami z Bruselu, tým väčšie môže byť sklamanie, keď čoskoro neprídu hmatateľné výsledky.

13.09.2020 15:00
Eduard Heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (85)

Predstavte si, že máte prázdnu špajzu. Už roky. Od vzniku Slovenska. Predstavte si, že vám do toho príde pandémia, ktorá vám ešte aj v tej prázdnej špajzke urobí vietor a vymetie posledné omrvinky. Predstavte si, že príde niekto a povie, že dostanete obrovské množstvo peňazí, aby ste si zmenili život k lepšiemu. A predstavte si tú frustráciu, keď sa vo vašom živote toho veľa nezmení. A ešte väčšiu, keď vám za to predložia účet. Preto má vláda obrovskú zodpovednosť pripraviť reálne plány, nie slohové práce. Presnejšie, garantmi sú v prvom rade ministerstvo investícií a informatizácie (Veronika Remišová) a ministerstvo financií (Eduard Heger).

Zatiaľ máme na stole prvé informácie – päť okruhov či skôr sloganov od Veroniky Remišovej. Sú to informácie pre prezentáciu, tak sú pochopiteľne kusé.

Inovatívne Slovensko | Ekologické Slovensko pre budúce generácie | Mobilita, doprava a prepojenosť | Sociálne, spravodlivé a vzdelané Slovensko | Kvalitný život v regiónoch.

Hovorí vám to niečo? Zatiaľ určite nie. Musíme ísť hlbšie. Pozrime sa napríklad na piaty okruh, ako bol opísaný v prezentácii.

Sociálne, spravodlivé a vzdelané Slovensko
VÝZVY (príklady) RIEŠENIA (príklady)
Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily Adaptabilný a prístupný trh práce
Nedostatok kvalitného a inkluzívneho vzdelávania Zvýšenie kvality a atraktivity vzdelávania
Veľké regionálne rozdiely v zamestnanosti Podpora celoživotného vzdelávania
Až 2/3 pracovných miest ohrozených robotizáciou a automatizáciou Dostupné zdravotné služby na miestnej úrovni
Nízky rozsah komunitných sociálnych služieb Podpora sociálnych inovácií
Chýba účinná ochrana znevýhodnených skupín pred diskrimináciou a nerovným zaobchádzaním Podpora zamestnávania znevýhodnených osôb
Chýba zdravotnícky personál Prepojenie systémov zdravotnej starostlivosti a sociálnej podpory
Nedostatok lôžok dlhodobej starostlivosti Transformácia zdr. zariadení na poskytovanie následnej a dlhodobej starostlivosti

Toto vám tiež veľa nepovie. Akurát, že v tomto momente zrejme nedostanete oveľa viac informácií, aj keď budú rozpísané na desiatkach strán. Podobných materiálov sú napísaných stohy. Umožní to však diskusiu k jednotlivým okruhom a čím skôr bude prebiehať, tým lepšie.

Až keď Heger s Remišovou dajú von, čo analytici pripravili, bude jasnejšie, či sa vznášame v oblakoch alebo stojíme na zemi. A či sa bude dať prejsť od rečí k činom.

Napríklad sa môžete pýtať analytikov, prečo je rizikom ohrozenie pracovných miest robotizáciou a automatizáciou, keď cieľom je mať pracovné miesta s vysokou pridanou hodnotou a nie montážnych pracovníkov. Prečo je robotizácia strašiakom, keď iní analytici hrozia demografickou krízou, pri ktorej stúpa počet penzistov a klesá počet pracujúcich. A prečo sa považuje automobilový priemysel pomaly za bremeno Slovenska, keď vysokú pozíciu Slovenska v robotizácii zabezpečili práve automobilky.

Z verejnej diskusie o využití bruselských miliárd sa nakoniec stala utajená jazda prevažne štátnych analytikov. Nakoniec, je to praktickejšie – manažovať veľkú diskusiu nie je vonkoncom jednoduché, v niektorých prípadoch takmer nemožné. Príde však čas, keď tieto všeobecné a vzletné ciele sa musia pretaviť do reálnych – čiže povedať, sem pôjde sto miliónov na toto, sem na ono. Takto zmeníme zákony, toto škrtneme, toto pridáme. Pretože, ako sa hovorí, papier znesie všetko a zatiaľ nič iné ako papier mať nebudeme.

Až keď Heger s Remišovou dajú von, čo analytici k miliardám z Bruselu pripravili, bude jasnejšie, či sa vznášame v oblakoch alebo stojíme na zemi. A či sa bude dať prejsť od rečí k činom.


Pozrite si 10 videí týždňa v TV Pravda.

***

Video

1.

Rozhodnutie súdu o oslobodzujúcom rozsudku pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej nie je konečné, dostane sa po odvolaní pred Najvyšší súd. Bývalý vyšetrovateľ a súčasný advokát Peter Vačok pripomína, že odvolací súd nemôže zmeniť rozsudok – môže ho potvrdiť alebo vrátiť Špecializovanému trestnému súdu na ďalšie konanie.

***

Video

2.

Najviac oslobodzujúci rozsudok doľahol na rodiny obetí, pretože tie sú o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej presvedčené. Čo na situáciu hovoria Kuciakovci?

***

Video

3.

Koalícia pracuje na pláne ako premeniť Slovensko na modernú špičkovú krajinu. Niekto o ňom počul, niekto ho aj videl. Podľa Tomáša Valáška (Za ľudí), ktorý bol medzi tými druhými, je všetko na dobrej ceste. Vypočujte si ho, možno vás presvedčí.

***

Video
Video

4.

Vláda svoju snahu o výmenu Ľubomíra Vážneho na čele Sociálnej poisťovne zobrala vážne a odvolala ho. Uviedla k tomu vážne dôvody. Podľa Vážneho dôvody nie sú vážne, ale absurdné, tak sa bude brániť súdnou cestou. Aké majú obe strany argumenty, čo bude musieť súd zvážiť?

***

Video
Video

5.

Loď s menom Slovenská národná strana, ktorá uviazla na plytčine mimo parlamentu, má opäť svojho kapitána. A toho istého, ktorý ju na plytčinu dostal – Andreja Danka. Časti delegátov sa nepáči nielen výsledok, ale aj spôsob, akým sa k nemu dopracovali. Kým Danko mal pre novinárov aj verejnosť tajuplný odkaz „od pondelka ma čaká trhanie médií a nenávisť opozície“, zjavne nahnevaný Rafael Rafaj, ktorý podporoval protikandidáta Antona Hrnka, oznámil kolegom, že spáchali kolektívnu samovraždu.

***

Video

6.

Šikanovanie sa presunulo aj do virtuálneho prostredia – počítače, mobily, internet, sociálne siete. Hovoríme o kyberšikane. Čo majú robiť rodičia, keď zistia, že ich dieťa sa stalo obeťou kyberšikany? Odpovede nájdete v diskusii Zuzany Hlavačkovej v relácii Ide o právo s advokátkou Janou Alušíkovou z právnickej kancelárie MPH.

***

Video

7.

Klzké aj v lete. Hrôzostrašné zábery z nehody záchranárov na zjazdovke nad chatou na Grúni v Malej Fatre. Päť ľudí bolo zranených.

***

Video
Video

8.

Pandemická komisia potvrdila, že druhá vlna pandémie je tu. Čísla nie sú dobré, takže odporúča pritvrdiť opatrenia v boji proti koronavírusu. Odporúča tiež preradiť Česko do červenej rizikovej zóny. Premiér Igor Matovič sa zatiaľ bráni uzavretiu hraníc, ale situácia zostáva otvorená, môže sa rýchlo zmeniť. K lepšiemu zatiaľ nie.

***

Video

9.

Eva Vejmělková vyštudovala dve školy – herectvo aj psychológiu. A nielen vyštudovala, ale v oboch odboroch má bohatú prax. Hviezda Fontány pre Zuzanu či filmov o básnikoch v rozhovore povedala napríklad aj to, že muži nehľadajú lepšiu ženu, len inú, než majú doma.

***

Video

10.

V cestnej cyklistike pracujú naplno aj emócie, najmä keď sa šprintéri rútia vysokou rýchlosťou do cieľa. Peter Sagan si podľa rozhodcov počínal nedovolene, keď atakoval Belgičana Wout van Aerta. Ten si po flámsky uľavil a nazval Sagana „achterlijk aap“ (hlúpa opica).

85 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda