WHO zaznamenala najvyšší denný nárast počtu nakazených

Za jediný deň pribudlo vo svete 307 930 ľudí nakazených koronavírusom, čo je podľa WHO rekordné číslo.

14.09.2020 06:00 , aktualizované: 23:30
koronavírus, Indonézia Foto: ,
Ulice indonézskej Jakarty, krajina opäť sprísňuje opatrenia proti koronavírusu.
debata (48)

23:20 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že počet obetí choroby COVID-19 v Európe stúpne v mesiacoch október a november. Viac tu.

22:29 Predseda českej opozičnej ODS Petr Fiala zareagoval, že rozhodnutie Slovenska zaradiť Česko medzi rizikové krajiny ukazuje, že situácia v ČR je vážna a treba ju riešiť. „Nabáda to k odvolaniu ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha (za hnutie ANO),“ uviedol podľa ČT24 Fiala.

22:14 Zaradenie Česka medzi „červené“ štáty znamená teda obmedzenie cestovania. „Slovensko je destináciou veľmi obľúbenou. Tento rok to je zhruba sedemtisíc ľudí, čo na Slovensku boli alebo sa tam chystali ísť. Je to teda veľká rana pre cestovateľov,“ vyhlásil podpredseda Asociácie cestovných kancelárií ČR Jan Papež vo vysielaní televízie ČT24. Dodal, že to bude veľká rana aj pre samotných slovenských hotelierov a zamestnancov v cestovnom ruchu. Česi totiž tvorili v minulých rokoch najpočetnejšiu zahraničnú klientelu v ubytovacích zariadeniach na Slovensku.

„Dúfam, že sa to vyrieši aspoň tak, že u nás zlacnejú testy,“ doplnil Papež s tým, že potom by bolo jednoduchšie si ich zaistiť pre tých ľudí, ktorí budú chcieť na Slovensko vycestovať.

22:10 Český premiér Andrej Babiš na pondelkovej tlačovej konferencii, ešte pred zaradením Česka do slovenského zoznamu rizikových krajín, povedal, že tento krok nepomôže ekonomickým vzťahom oboch štátov. Babiš dodal, že ak Slovensko toto opatrenie urobí, bude to škoda. Informoval o tom portál spravodajskej televízie ČT24.

Aj ekonomické dôsledky budú pritom jedným z hľadísk, podľa ktorých sa bude po skončení epidémie hodnotiť, ako sa situácia okolo ochorenia COVID-19 zvládla, dodal novinárom český premiér po zasadnutí Rady vlády pre zdravotné riziká. Štáty Vyšehradskej štvorky by sa podľa neho mali takýmto obmedzeniam vyhnúť, lebo krajiny majú spolu najväčší obchod aj výmenu.

VIDEO: Klus nasrdil Matoviča, lebo prezradil cez Facebook, čo nemal. Premiér najskôr krútil hlavou nad správou v telefóne, potom ho hodil na kreslo.

Video

20:22 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) mal negatívny test na ochorenie COVID-19. Pre TASR to v pondelok večer uviedla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová. Šéf rezortu bol v preventívnej karanténe od piatka po tom, čo prišiel do kontaktu s pozitívne testovaným na koronavírus.

19:12 Samospráva Budapešti na návrh starostu Gergelya Karácsonya schválila v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí sprísnenie sankcií za nenosenie rúšok, informovala agentúra MTI. Pokuty za nezakryté ústa a nos, prípadne za nesprávne nasadenie rúška, stanovila samospráva až do výšky 15 000 forintov (42 eur). Majiteľom zariadení, v ktorých bude porušená povinnosť nosenie rúška, môžu úrady udeliť pokutu až do výšky 50 000 forintov (140 eur).

Budapešť už od 8. septembra zaviedla pokuty vo výške 8000 forintov (22 eur) za nedodržanie povinnosti zakrývať si tvár v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy. Sprísnené sankcie rozšírené o tržnice, kultúrne zariadenia spravované mestom, múzeá, knižnice, archívy, kiná, divadlá, ako aj uzatvorené priestory budapeštianskej zoologickej a botanickej záhrady, vstúpia do platnosti v piatok 18. septembra.

18:30 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) je v preventívnej karanténe po tom, čo bol v kontakte s pozitívne testovaným na COVID-19. Premiér Igor Matovič o tom informoval počas rokovania ústredného krízového štábu. TASR to potvrdila riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová. „Minister vnútra je v preventívnej karanténe od piatka (11. 9.) a momentálne čaká na výsledky testov. Pozitívne testovaný, s ktorým prišiel do kontaktu, nepracuje na ministerstve vnútra,“ uviedla Túrosová.

18:20 Pri kultúrnych a športových podujatiach na Slovensku bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. Počas pondelkového zasadnutia ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO). V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu. V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené. Viac v tomto článku.

17:30 Česko by malo pribudnúť na zoznam takzvaných červených krajín. Dôvodom je veľký denný nárast nakazených na ochorenie COVID-19. Rakúsko a Maďarsko by mali stále zostať medzi zelenými krajinami. O tom, či sa zavrú hranice s Ukrajinou sa rozhodne v najbližších dňoch. Informáciu z rokovania Ústredného krízového štábu zverejnil na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

17:02 Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) si nevie predstaviť, že by sa pre vstup na Slovensko z Českej republiky zaviedol režim päťdňovej karantény a testovania, čo sú aktuálne opatrenia pre príchod z červených krajín. Povedal to pred pondelkovým rokovaním ústredného krízového štábu. Zároveň dodal, že zavedenie opatrení predpokladá, keďže Česká republika už dosiahla čísla, ktoré v minulosti stačili na zaradenie krajín na tzv. červený zoznam.

Klus uviedol, že v súvislosti s príchodom z Českej republiky by si vedeli predstaviť opatrenia na škále od merania teploty na hraniciach, cez obmedzenia na pobyt v krajine na 24 alebo 48 hodín, až po negatívne testovanie. „Nevieme si predstaviť, že by sme práve vďaka problému, že tam máme množstvo študentov, cezhraničných zamestnancov, prešli do režimu päťdňovej karantény a testovania, tak ako je to pre červené krajiny dnes,“ povedal Klus. (tasr)

16:55 Identifikovaný prípad ochorenia Covid-19 je k pondelku do 11.30 h potvrdený na 100 školách, v rámci toho je zatvorených 417 tried. Počas pondelkového zasadnutia krízového štábu to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

„V domácej izolácii je 7490 žiakov a 905 učiteľov. Z celkového počtu je to menej ako jedno percento žiakov, ktorí sú zasiahnutí ochorením Covid-19,“ uviedol Gröhling. Rovnako podľa neho ide o menej ako dve percentá škôl. „My sa týmto číslam, aj keď vyzerajú negatívne, tešíme, pretože ak dosahujeme len jedno percento zo všetkých žiakov, tak túto situáciu zvládame,“ povedal šéf rezortu školstva.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR iniciovalo mechanizmus, aby boli každý deň k dispozícii čerstvé informácie o tom, čo sa v školstve deje. Ide o platformu COVID – školský semafor na získavanie informácií od riaditeľov škôl a školských zariadení o vývoji epidemiologickej situácie. (tasr)

16:26 V zariadení sociálnych služieb Gaudeamus na Mokrohájskej ulici v Bratislave sa nový koronavírus nakoniec nepotvrdil. Uviedla to hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

„Pozitívny prípad sa v zariadení nakoniec nepotvrdil. Pôvodne pozitívne testovaný klient mal po opakovanom testovaní negatívny výsledok. A aj výsledky testov dvoch jeho spolubývajúcich boli negatívne,“ priblížila Forman.

Odborníci pripomínajú, že v istých prípadoch môže prísť ku skresleniu výsledkov testov. „Prísne epidemiologické a hygienické opatrenia platia vo všetkých domovoch sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja,“ poznamenala Forman. (tasr)

16:22 Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že na zabezpečenie interoperability zriaďuje sieťový priechod spájajúci vnútroštátne aplikácie v celej EÚ. Cieľom je naplno využiť potenciál mobilných aplikácií na sledovanie blízkych kontaktov a posilniť varovný systém v záujme prerušenia šírenia pandémie nového typu koronavírusu.

Podľa správy EK ide o „významný míľnik“, keďže skupina členských štátov EÚ začína testovať novú infraštruktúru. Komisia začala testy medzi back-endovými servermi oficiálnych aplikácií z Českej republiky, Dánska, Írska, Lotyšska, Nemecka, Talianska a novovytvoreným serverom pre sieťový priechod.

Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton v tejto súvislosti pripomenul, že mnohé členské štáty Únie už zaviedli svoje vnútroštátne aplikácie na sledovanie kontaktov a varovanie. „Teraz je na čase, aby tieto aplikácie medzi sebou komunikovali. Cestovanie a pohyb osôb sú jadrom európskeho projektu a jednotného trhu. Sieťový priechod ich bude v časoch pandémie uľahčovať a bude zachraňovať životy,“ opísal situáciu Breton.

15:34 V pondelok ráno belgické úrady oznámili, že v priebehu nedele bolo zaznamenaných 977 nových prípadov nákazy Covid-19. Podľa údajov inštitútu pre verejné zdravie Sciensano ide o výrazný nárast nových infekcií v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami a znepokojivý je aj prudký nárast nových hospitalizácií.

Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 40 nových hospitalizácií, čo je mimoriadne vysoké číslo na víkend. V týždni od 7. do 13. septembra sa priemerný počet hospitalizácií vyšplhal na 30 nových pacientov denne, čo predstavuje až 78-percentný nárast oproti predchádzajúcemu týždňu. V súčasnosti je internovaných 291 osôb, z toho 71 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Belgicko zatiaľ eviduje 9925 obetí v spojitosti s novým typom koronavírusu, pričom minulý týždeň bola priemerná denná úmrtnosť na úrovni 2,4 osôb.

15:07 Na internátoch Univerzity Komenského v Bratislave sa objavili prvé dva prípady ubytovaných s potvrdeným ochorením Covid-19. Informuje o tom UK na svojom webe. (Viac tu)

14:28 Skupina koaličných poslancov Národnej rady (NR) SR za SaS a Za ľudí spolu s niekoľkými právnikmi vyzýva hlavného hygienika SR Jána Mikasa a povereného bratislavského regionálneho hygienika Stanislava Dubu na prehodnotenie opatrení voči kultúrnym a športovým podujatiam. V pondelok im zaslali list, v ktorom okrem iného upozorňujú na problematickosť a možnú protizákonnosť niektorých opatrení v Bratislavskom kraji a na ich neprimerané dosahy na niektoré skupiny obyvateľstva.

Za najväčší problém týchto obmedzení považujú ich plošnosť, a teda nemožnosť organizovať ani také kultúrne, športové a iné podujatia, ktoré by boli z epidemiologického hľadiska relatívne bezpečné.

Poslanci a právnici tiež upozorňujú na možnú diskrimináciu spočívajúcu v tom, ak by sa bohoslužby a cirkevné akcie a obrady mali posudzovať inak ako kultúrne, športové a ďalšie podujatia a nemali by pre ne platiť rovnaké obmedzenia. „Právo verejne prejavovať svoje náboženstvo pritom nemôže byť zvýhodnené pred skupinou hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv,“ dodali. (tasr)

14:26 V Česku karanténu nebudú musieť podľa nových pravidiel podstúpiť ľudia, ktorí počas kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie Covid-19 na sebe budú mať rúško či respirátor. To ale rovnako musí mať aj infikovaná osoba, s ktorou sa stretnú. Karanténu nebudú musieť absolvovať ani ľudia, ktorí už túto chorobu prekonali počas posledných troch mesiacov. Informovala na svojom webovom portáli televízia Nova. Nové pravidlá začnú platiť ešte tento týždeň.

13:42 V jednej z tried Základnej školy Gorazdova v Púchove prešli v pondelok z prezenčnej formy štúdia na dištančnú. Dôvodom je pozitívny test jedného zo žiakov na koronavírus.

„Na základe nariadenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) sa vyučovanie žiakov 9. A triedy mení z prezenčnej formy na dištančnú z dôvodu pozitívneho výsledku testovania na Covid-19 žiaka 9. A triedy. Žiaci tejto triedy nenavštevujú školu až do odvolania podľa pokynov RÚVZ,“ informovala škola na svojej webovej stránke. Zákonných zástupcov žiakov 9. A triedy budú kontaktovať pracovníci RÚVZ. (tasr)

13:34 Prísny zákaz návštev vo všetkých sociálnych zariadeniach v Maďarsku a zákaz opustenia týchto inštitúcií pre hrozbu šírenia nového druhu koronavírusu sa celkovo dotýka 100-tisíc ľudí. Uviedol to v pondelok štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov zodpovedný za sociálne záležitosti Attila Fülöp.

Podľa Fülöpa sa zákaz vzťahuje na domovy dôchodcov aj psychiatrické liečebne. „V prípade 1600 sociálnych zariadení do 1. septembra pandémia koronavírusu prenikla iba do troch percent z nich, možno teda konštatovať, že tento sociálny systém v krajine vďaka jej zamestnancom zvládol epidemiologický nápor. Výnimkou je iba hlavné mesto, ktoré prevádzkuje 30 sociálnych zariadení. K nim sa viažu až dve tretiny úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19,“ zdôraznil štátny tajomník vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová nariadila uvedený zákaz 8. septembra. Výnimkou v zákaze návštev domovov je rozlúčka s príbuzným v konečnom štádiu ochorenia. Zákaz opustenia sociálnych zariadení sa netýka nočných útulkov a dočasných ubytovní pre bezdomovcov.

13:18 Bývalého talianskeho premiéra a mediálneho magnáta Silvia Berlusconiho v pondelok prepustili z nemocnice, kde bol po pozitívnom teste na nový koronavírus hospitalizovaný od začiatku septembra. Podľa jeho slov bolo preňho „zotavenie sa z tohto ochorenia pravdepodobne najväčšou životnou skúškou“, píšu agentúry ANSA a AFP.

12:43 Pod ťarchou informácií a čísel, ktoré prezentoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) na zasadnutí pandemickej komisie v piatok 11. septembra, Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) uznala, že Slovensko musí prijať prísnejšie protipandemické opatrenia, ak chce vírus udržať pod kontrolou. Ministerka o tom informovala na sociálnej sieti. Uviedla tiež, že čísla a prognóza vývoja pandémie, ktoré Krajčí prezentoval, boli skľučujúce.

Priblížila tiež, že pol roka bojuje za rozumné uvoľňovanie opatrení a tiež za pomoc kultúrnemu priemyslu. „Tak to bolo s výnimkami v čase tvrdých opatrení, a tak isto aj pri vyrokovaní extra 11 miliónov eur pre nezriaďovanú kultúru,“ informuje ministerka. Ubezpečuje však, že v súvislosti s novými protipandemickými opatreniami vôbec nie je otázka či, ale ako kultúre pomôžu. (sita)

12:09 Vo svidníckej nemocnici zomrel v uplynulých dňoch pacient, u ktorého neskôr potvrdili ochorenie Covid-19. Uviedla to komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici krátko hospitalizovaný. (Viac tu)

11:59 O žiadostiach o úpravu protipandemických opatrení, ktoré by reálne umožňovali konanie kultúrnych podujatí, budú v stredu hovoriť členovia Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá. Predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO) pripustil, že počas týždňa sa môže uskutočniť i mimoriadne rokovanie výboru, na ktoré pozvú člena pandemickej komisie. (tasr)

11:26 Platnosť sprísnených protiepidemických opatrení súvisiacich so šírením nového koronavírusu, ktorý Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach nariadil od 1. septembra, predĺžili do konca mesiaca. Pôvodne mali prestať platiť v nedeľu (13. 9.). Dôvodom predĺženia ich platnosti je výrazný nárast počtu osôb v okrese Michalovce, ktorým sa potvrdila prítomnosť nového koronavírusu. Informuje o tom RÚVZ na svojej internetovej stránke.

10:43 Za posledných 24 hodín na Ukrajine potvrdili 2462 novoinfi­kovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), o ktorých informovala agentúra Ukrinform.

Komplikáciám spôsobeným koronavírusom podľahlo ďalších 33 ľudí, čím celkový počet obetí epidémie na Ukrajine stúpol na 3211. Ako informovala agentúra Ukrinform, z ochorenia Covid-19 sa v rovnakom čase vyliečilo 650 pacientov, čím počet vyliečených na Ukrajine stúpol na 69 543. Najviac chorých momentálne evidujú v Ternopiľskej (352), Charkivskej (269) a Odeskej oblasti (205) a v hlavnom meste Kyjev (168).

10:08 Na Slovensku pribudlo 48 nových prípadov koronavírusu, testovali však len 1425 ľudí. Nepribudli nové úmrtia. Celkovo sa na Slovensku nakazilo 5 580 ľudí. Za nedeľu pribudlo 5 vyliečených, celkovo sa vyliečilo 3 129 pacientov. Pandémia si na Slovensku vyžiadala 38 obetí. (Viac tu)

10:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva, že počet obetí choroby Covidu-19 v Európe stúpne v mesiacoch október a november. Momentálne je smrtnosť na toto ochorenie stabilná – napriek nárastu počtu prípadov v Európe. Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedol riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. „Bude to čoraz tvrdšie. V októbri, novembri sa dočkáme vyššej smrtnosti,“ uviedol Kluge.

9:11 V Maďarsku pribudlo za posledný deň 718 nakazených novým druhom koronavírusu, čím celkový počet infikovaných dosiahol 10 909. Jeden starší pacient trpiaci chronickým ochorením zomrel, čím celkový počet obetí stúpol na 631, uviedol v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Z nákazy koronavírusom sa v Maďarsku zotavilo už 4014 ľudí. Aktuálne je infikovaných 6264 osôb. V nemocniciach ošetrujú 259 nakazených, z ktorých 12 musí byť napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

6:24 Predvolebné zhromaždenie amerického prezidenta a republikánskeho nominanta do prezidentských volieb Donalda Trumpa v Nevade sa v nedeľu vôbec prvý raz od konca júna uskutočnilo vo vnútornom priestore, a to aj napriek epidemiologickým odporúčaniam jeho vlastnej administratívy a štátu Nevada, píše agentúra AP. Zjazd sa uskutočnil v meste Henderson blízko Las Vegas. Z tisícok Trumpových priaznivcov mali rúška iba niekoľkí. Výnimkou boli tí, ktorí stáli priamo za Trumpom.

Vedenie Trumpovej kampane podľa spravodajskej stanice CNN nevedelo uviesť presný počet návštevníkov. Išlo však o „tisícky“. V Nevade platí zákaz verejných zhromaždení s počtom nad 50 účastníkov. Odporúčanie schváliť toto nariadenia vydala Trumpova administratíva. Mesto Henderson ešte pred začiatkom zhromaždenia odoslalo firme zodpovednej za organizáciu podujatia list, v ktorom ju upozornilo, že plánovaný zjazd je „v priamom rozpore s nariadenia (nevadského) guvernéra v súvislosti s COVID-19,“ uviedla hovorkyňa mesta Kathleen Richardsová.

6:05 Česko zaznamenalo k polnoci z nedele na pondelok 792 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovalo o tom podľa TASR tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Laboratóriá v nedeľu otestovali 12 886 vzoriek. Celkovo Česko potvrdilo 36 188 prípadov nákazy a 456 súvisiacich úmrtí. V nedeľu pribudli tri obete pandémie. Vyliečilo sa už 21 294 ľudí. Úrady za nedeľu evidujú 51 novo vyliečených pacientov. Aktuálny počet nakazených dosiahol 14 438, z ktorých je 288 hospitali­zovaných. Podľa počtu zaznamenaných prípadov za uplynulých sedem dní na 100 000 obyvateľov je epidémiou najviac zasiahnuté hlavné mesto Praha, ktoré eviduje 145,89 prípadov, okres Plzeň-juh v Plzeňskom kraji so 144,91 prípadmi a okres Kladno v Stredočeskom kraji so 137,55 prípadmi. Roman Prymula, epidemiológ a splnomocnenec vlády pre vedu a výskum v zdravotníctve, v nedeľu uviedol, že v Česku sa už začala druhá vlna koronavírusovej epidémie. Česko je vzhľadom na počet prípadov infikovaných na 100 000 obyvateľov treťou najviac zasiahnutou krajinou v EÚ po Španielsku a Francúzsku, uvádza portál ČT24.

6:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za posledných 24 hodín zaznamenala rekordný denný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom. Celosvetovo ich pribudlo 307 930 na celkových približne 28,64 milióna. Najväčší nárast novo infikovaných hlási India s 94 372 prípadmi za posledný deň, Spojené štáty s 45 523 a Brazília so 43 718. Počet ľudí s ochorením COVID-19, ktorí zomreli, vzrástol za posledný deň o 5 537, viac ako tisíc nových úmrtí evidovali v Spojených štátoch aj v Indii. Celková smrteľná bilancia sa vyšplhala na 917 417. Najviac mŕtvych pribudlo 17. apríla, vtedy ich bolo 12 430. Predchád­zajúci rekordný nárast nových prípadov koronavírusovej infekcie WHO evidovala 6. septembra.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus