Po Búrke prišiel Plevel. NAKA zadržala ďalších sudcov

V rukách polície skončili v pondelok ďalší slovenskí sudcovia. V rámci akcie s názvom Plevel zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) šéfku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú, bývalého krajského sudcu Pavla Polka a žilinského okresného sudcu Daniela Béreša. Hovorkyňa súdu povedala, že sa k situácii zatiaľ nebudú vyjadrovať.

14.09.2020 08:44 , aktualizované: 14:00
debata (260)

„Rozsiahla akcia súvisí s korupčnou trestnou činnosťou,“ informovala polícia na sociálnej sieti. „Zadržali sme päť osôb, vrátane predsedníčky krajského súdu Žilina, sudcu Okresného súdu Žilina, ktorý má momentálne pozastavený výkon funkcie sudcu, a jedného emeritného sudcu Krajského súdu Žilina,“ potvrdili policajti s tým, že vykonali tri domové prehliadky a doteraz v tejto veci obvinili jedenásť osôb. „Momentálne sa vykonávajú viaceré procesné úkony. Akonáhle to situácia dovolí, poskytneme ďalšie informácie,“ dodali.

Polku, ktorý sa po troch desiatkach rokov pôsobenia v justícii vzdal koncom mája funkcie sudcu, prišli zobrať kukláči už nadránom do jeho domu. Kyselovú priviezli krátko pred jedenástou do jej bytu, kde sa s ňou zdržali zhruba dve hodiny. Pred pol jednou ju odtiaľ odviedli v neoznačenom aute, ruky v putách však nemala – zrejme ju zobrali na výsluch.

Žilinský krajský súd, keďže má svoju podpredsedníčku a podpredsedu, funguje naďalej bez problémov. Či jeho šéfku zobrali k nej domov priamo odtiaľ a prečo ju policajti zadržali, sme sa však nedozvedeli. „Krajský súd v Žiline sa vzhľadom na nedostatok informácií k dnešným medializovaným správam zatiaľ nebude vyjadrovať,“ stručne reagovala jeho hovorkyňa Anna Dudová Záborská.

Zásahy NAKA, ktoré viedli k dnešnému zatýkaniu sudcov Krajského a Okresného súdu v Žiline, podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) ukazujú, že reforma justície je potrebná. Kolíková to uviedla vo svojom profile na sociálnej sieti.

„Nielen z dôvodu, aby sme mali rýchlejšie súdne konania, kvalitnejšie rozhodnutia a špecializovaných sudcov v hlavných agendách, ale je potrebná aj kvôli tomu, aby sme popretŕhali väzby v justícii a nastavili nové prostredie, v ktorom možno očakávať prístup k spravodlivosti pre každého,“ uviedla.

Ministerka dodala, že trestný čin ohýbania práva, ktorý na konci augusta schválila vláda, či vypustenie alebo zúženie imunity sudcov v Ústave Slovenskej republiky vníma ako časť reformy, ktorej sa nemožno len tak zrieknuť.

© Autorské práva vyhradené

260 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #NAKA