Pojednávanie so starostom Dolného Chotára odročili

Trojčlenný senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku odročil proces so starostom Dolného Chotára Františkom Dorom a spol. na 29. septembra.

14.09.2020 10:24 , aktualizované: 16:16
František Dora Foto:
Obvinený starosta obce Dolný Chotár František Dora v sprievode ZVJS prichádza na hlavné pojednávanie
debata (5)

František Dora, jeho syn František Dora mladší, Ladislav A. a Roland Sz. čelia obžalobe z viacerých vrážd, podvodu, drogovej trestnej činnosti, ako aj z členstva v skupine sátorovcov. Podľa obžaloby mali svoje obete zadržať v prezlečení za policajtov. Na proces všetkých obžalovaných eskortovali z väzby.

Na programe bola dnes opäť výpoveď bývalého člena skupiny a na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdeného Juraja Bugára alias Bugiho. V pondelok konkrétne vypovedal k vražde bieleho koňa Kristiána Madarásza. Bugár pred senátom Špecializovaného trestného súdu k vražde Madarásza uviedol, že ho zavraždiť mal podľa svedka obžalovaný Ladislav A. v roku 2012 alebo 2013.

Bugár vypovedal, že mal k likvidácii Madarásza len napomôcť. „Nechcel som do toho ísť, ale keďže sa František Dora mladší skoro rozplakal, že ho inak zatvoria, tak sme sa dohodli,“ poznamenal. Dôvodom likvidácie poškodeného bola podľa svedka pravdepodobne skutočnosť, že si František Dora junior „urobil na obeť firmu, na ktorú zobral nejakú DPH“.

S Ladislavom A. sa mal Bugár stretnúť v Dolnom Chotári o 22. hodine. "Zrazu som počul výstrel, o chvíľu odtiaľ vychádzal Mercedes triedy G, pozrel som do auta, sedel v ňom František Dora mladší,“ uviedol. Dôvod, pre ktorý sa mal František Dora junior na vražde zúčastniť, svedok nevedel vysvetliť. Predpokladá, že chcel mať istotu, či bol skutok vykonaný.

Zavraždený mal byť podľa Bugára zabalený do fólie a položený na prívesnom vozíku. Ladislav A. mal vozík pripojiť k svojmu vozidlu a previezť telo na pozemok, ktorý vlastnili sátorovci. Po príchode na pozemok mali Ladislav A. spolu s Bugárom vykopať jamu pri plote za stajňou, ktorá slúžila ako maštaľ.

„Ladislav A. priniesol termopapier, vložil ho do jamy na hlinu, pod ktorou bola osoba. Zahrabali sme jamu a šli sme naspäť,“ uviedol svedok s tým, že Ladislav A. šiel na miesto, kde mal byť dotyčný zastrelený, umyť bandasky, lebo boli od krvi.

Bugár vypovedal už na druhom kole pojednávaní 3. septembra a naposledy 10. septembra. Vypovedá opäť prostredníctvom tlmočníčky. Vraždy si mal objednávať František Dora starší ako spôsob umlčania takzvaných bielych koní. Niektoré z vrážd boli vykonané tak, že zastavili svoje obete pod zámienkou policajnej kontroly. V policajnom prestrojení ich presunuli do priestorov bývalej čárdy, ktorá patrila ďalšiemu členovi skupiny.

Obeti následne dali na ruky putá, niekoľko hodín ju strážili a potom presunuli na miesto s vykopaným hrobom. Tam svoju obeť usmrtili zaškrtením. Za takýto skutok mali inkasovať vykonávatelia vraždy vtedajšie tri milióny korún s tým, že sa jedna z týchto vrážd mala stať medzi rokmi 2003 a 2004. Gang mal mať na svedomí viac ako 80 ľudských životov.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Bohdana Čeľovského po prvý raz na Slovensku stojí pred súdom aktívny politik, ktorý si objednal viacero vrážd u zločineckej skupiny. Vraždy si objednal u jednej z najbrutálnejších zločineckých skupín na Slovensku, teda u sátorovcov. Počas termínov by mali vypovedať ako svedkovia minimálne piati členovia gangu sátorovcov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #Dolný Chotár #František Dora