Vzdelanie made in Germany. V Bratislave stavajú nemeckú školu

Na bratislavských Kramároch má do leta 2022 vyrásť Deutsche Schule. Bude jednou zo 140 zahraničných škôl na svete, ktoré sú pod dohľadom nemeckej Centrály pre zahraničné školstvo.

15.09.2020 06:30
Deutsche Schule Foto:
Deutsche Schule od jej vzniku sídlila na bratislavských Palisádach. Do nových priestorov by sa mala presťahovať o dva roky.
debata (28)

VIDEO: Ako bude vyzerať nová škola Deutsche Schule na bratislavských Kramároch?

Video

Škola, ktorá od jej vzniku sídlila na Palisádach, sa rozhodla zrekonštruovať budovu na Bárdošovej ulici na Kramároch. Celý projekt bude stáť 12 miliónov eur, a je z väčšej časti financovaný Nemeckou spolkovou republikou.

„Počet žiakov neustále rastie, a preto sme považovali za nevyhnutné kúpiť novú budovu vyhovujúcu požiadavkám vyučovania 21. storočia,” povedal krátko po oficiálnom začatí práce Peter Kršák, predseda predstavenstva ško­ly.

V súčasnosti školu navštevuje takmer 400 žiakov všetkých vekových skupín: od škôlkarov, žiakov základnej školy až po 8–ročné gymnázium. Deutsche Schule sa charakterizuje ako všeobecnovzde­lávacie gymnázium s dôrazom na výučbu jazykov a jej cieľom je takzvané vzdelanie made in Germany. Všetky predmety sa preto vyučujú v nemčine – okrem cudzích jazykov a slovenskej literatúry, a žiaci postupujú podľa nemeckého učebného plánu. Ukončiť školu teda môžu s medzinárodnou nemeckou maturitou a maturitou zo slovenského jazyka a literatúry.

„Spoločná nemecko–slovenská škola je pilotným projektom, majákom práce medzi Nemeckou spolkovou republikou a Slovenskom,” uviedla Barbara Wolf, veľvyslankyňa Nemeckej spolkovej republiky. „V Bratislave ešte nedávno znela vo veľkom popri slovenčine aj maďarčina a, samozrejme, aj nemčina. Práve nemecký jazyk bol vždy prirodzenou súčasťou Bratislavy. Som veľmi rád, že je to tak aj naďalej,“ dodal štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

28 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo