Koronavírus sa vyskytol na ďalších dvoch bratislavských školách

Koronavírus potvrdili v ďalších dvoch školách v Bratislave. Rakúsko znova eviduje viac ako 6 000 aktívnych prípadov Covidu-19. Testy jednej zo sľubných vakcín proti koronavírusu od britskej firmy AstraZeneca sa po ich pozastavení opäť rozbehli, ale nie v Spojených štátoch. Dianie sme sledovali online.

15.09.2020 07:00 , aktualizované: 21:34
Pakistan, koronavírus Foto: ,
ilustračné foto.
debata (11)

21:34 V Českej republike laboratória v priebehu utorka potvrdili 968 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší počet zaznamenaný v čiastočnej dennej štatistike do večera (18.00 h). Počas dňa zomrelo tiež ďalších šesť pacientov, informovali spravodajské servery Novinky.cz a TN.cz. Aktívnych prípadov nákazy bolo v ČR k uvedenej hodine 15 593, pričom celkovo sa novým koronavírusom v krajine infikovalo 38 187 ľudí. Česko eviduje tiež 476 úmrtí po tom, ako úrady aktualizovali pôvodný pondelkový údaj o dvoch obetiach na päť, vyplýva zo správy Českej televízie (ČT).

Tá priniesla tiež informáciu o tom, že v Prahe pribudlo v utorok do 18.00 h „rekordných“ 372 nových potvrdených prípadov. Ide o 84 viac ako pri doterajšom pondelkovom maxime. Česká metropola zaznamenala od začiatku pandémie 7731 infikovaných. Server TN.cz dopĺňa, že od minulého utorka do soboty pribudlo v Česku každý deň viac ako 1000 novoinfi­kovaných.

21:10 Rokovanie írskeho parlamentu bolo na týždeň prerušené a členovia vlády sú v karanténe po tom, ako bola ministrovi zdravotníctva Stephenovi Donnellymu testom potvrdená nákaza koronavírusom SARS-CoV-2. Podľa televízie Sky o tom v utorok informoval predseda parlamentu Seán Ó Fearghaíl. Podľa írskeho verejnoprávneho rozhlasu RTE Donnelly požiadal o testovanie na COVID-19 v utorok popoludní po tom, ako sa začal zle cítiť.

Agentúra Reuters v utorok informovala, že po prudkom náraste počtu prípadov ochorenia COVID-19 v hlavnom meste sa írska vláda rozhodla odložiť plánované znovuotvorenie všetkých pubov v Dubline. Bary vo zvyšku krajiny však budú môcť otvoriť na budúci pondelok. Írsko sa chystalo ukončiť platnosť niektorých zo svojich najprísnejších obmedzení prijatých v snahe predísť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2, ale sedemnásobný nárast počtu infikovaných od začiatku augusta prinútil vládu ponechať niektoré opatrenia v platnosti.

18:50 Stovky chasidských židov, ktorí sa napriek obmedzeniam súvisiacim s epidémiou vyvolanou šírením koronavírusu SARS-CoV-2 vydali na púť na Ukrajinu, uviazli na hraniciach Ukrajiny s Bieloruskom. Ako v utorok informovala agentúra Reuters, bieloruská pohraničná stráž po kontrole umožnila pútnikom vstup do neutrálneho pásma, avšak ukrajinské úrady ich na územie Ukrajiny nevpustili. Vláda v Kyjeve totiž v rámci boja proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 obmedzila do 28. septembra vstupu cudzincov a osôb bez štátnej príslušnosti do krajiny.

Ako spresnila agentúra Interfax, na hraniciach Ukrajiny s Bieloruskom uviazlo vyše 700 chasidských pútnikov vrátane asi sto detí. Bieloruská pohraničná služba informovala, že chasidskí pútnici sa chceli dostať na Ukrajinu, aby tam v meste Umaň slávili židovský Nový rok a navštívili hrob významného rabína. Viaceré občianske organizácie v pohraničí následne postavili pre pútnikov uviaznuvších na hranici stany a provizórne výdajne stravy, ktoré zásobujú vodou a kóšer potravinami. Na mieste pomáhajú aj dobrovoľníci Červeného kríža.

17:44 Po prvý raz od konca marca registruje Rakúsko v utorok znova viac ako 6 000 aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom. Za 24 hodín od pondelka v krajine pribudlo 764 novoinfiko­vaných, čím počet prípadov dosiahol 6194. Čoraz viac ľudí musia v Rakúsku podľa správy ošetrovať v nemocniciach. Kým v pondelok bolo hospitalizovaných 255 pacientov s ochorením Covid-19, v utorok to bolo už 293 ľudí, z nich 49 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Celkovo Rakúsko dosiaľ zaznamenalo 757 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom a 34 305 pozitívnych výsledkov testov, pričom 27 354 ľudí sa uzdravilo.

15:47 Bratislavský kraj eviduje 22 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Ide o 13 žien a deväť mužov, pričom najstaršou osobou je 85-ročný muž. Nové prípady okrem hlavného mesta hygienici zaznamenali aj v okresoch Malacky a Senec. Na sociálnej sieti o tom informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy. Koronavírus sa vyskytol na ďalších dvoch bratislavských školách.

NOVÝ KORONAVÍRUS SA VYSKYTOL V ĎALŠÍCH 2 ŠKOLÁCH V BRATISLAVEV Bratislavskom kraji evidujeme 2️⃣2️⃣ nových…

Uverejnil používateľ Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. Utorok 15. septembra 2020

Hygienici poukázali na to, že do 21. septembra je prerušený výchovno-vzdelávací proces v jednej triede na Základnej škole (ZŠ) s materskou školou (MŠ) Za kasárňou v Bratislave, keďže sa u jedného žiaka potvrdil nový koronavírus. Žiaci a pedagogickí pracovníci, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s týmto žiakom, sa musia podrobiť desaťdňovej domácej izolácii a odberu biologického materiálu.

V súvislosti s výskytom koronavírusu u detí navštevujúcich ZŠ s MŠ na Trnkovej ulici v Bratislave je do piatka prerušený výchovno-vzdelávací proces v dvoch triedach. Žiakom a vybranému pedagogickému personálu sa nariadili karanténne opatrenia a taktiež v školskom zariadení prijali príslušné protiepidemické opatrenia z dôvodu zabránenia šíreniu ochorenia COVID-19.

14:40 Nemecko poskytne finančnú podporu v sume do 750 mil. eur trom domácim farmaceutickým firmám, ktoré vyvíjajú vakcíny proti novému koronavírusu. Ministerka pre vedu Anja Karliczeková uviedla, že vláda sa už dohoda so spoločnosťou BioNTech o poskytnutí 375 mil. eur a s firmou CureVac o subvencií v objeme 230 mil. eur na vývoj ich vakcín. Očakáva sa, že onedlho sa ukončí aj rokovanie so spoločnosťou IDT Biologika, uviedla ministerka. Dohoda s tromi domácimi farmaceutickými firmami bude Nemecku garantovať 40 mil. dávok vakcíny. Ide pritom o dodávky vakcín nad rámec dohôd, ktoré sa uzavreli prostredníctvom Európskej únie.

13:58 V Dome pokojnej staroby v Lipanoch testovaním zistili ochorenie COVID-19 u 19 klientov a ôsmich zamestnancov. Podľa vedúcej zariadenia Jany Koľovej nikto z chorých nevykazuje známky respiračného ochorenia. Viac tu.

12:16 Bývalý vysokopostavený predstaviteľ bosnianskych Srbov počas vojny v Bosne v 90. rokoch minulého storočia Momčilo Krajišnik, ktorého súd OSN usvedčil z vojnových zločinov, zomrel vo veku 75 rokov po infikovaní sa koronavírusom. Nemocnica v meste Banja Luka na severe Bosny uviedla, že Krajišnik zomrel v utorok skoro ráno „na následky infekcie novým koronavírusom.“

Haagský tribunál pre vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii odsúdil Krajišnika na 20 rokov väzenia pre prenasledovanie a násilné vyháňanie nesrbského obyvateľstva počas vojny v rokoch 1992 až 1995. Z britského väzenia ho prepustili v roku 2013 po uplynutí dvoch tretín trestu. Krajišnik bol počas vojnového konfliktu predsedom bosnianskosrbského parlamentu. Bol blízkym spolupracovníkom lídra bosnianskych Srbov Radovana Karadžiča, ktorého haagský tribunál odsúdil pre genocídu.

11:40 Počet aktuálne nakazených novým druhom koronavírusu prekročil v Maďarsku hranicu 9000 a dosiahol 9103, čo je o 709 viac než v pondelok. V utorok pribudlo 726 nových prípadov potvrdených infekcií a zomreli štyria starší pacienti trpiaci chronickými chorobami, uviedol vládny server koronavirus.gov.hu. Celkový počet infikovaných v Maďarsku od začiatku pandémie tak dosiahol 13 879 a počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované vírusom SARS-CoV-2 je aktuálne 646.

10:56 Plénum Európskeho parlamentu sa bude na dnešnom zasadnutí zaoberať koronavírusom. Súčasný stav šírenia vírusu COVID-19 v Európe ukazuje na potrebu ďalšieho rozvoja spolupráce a koordinácie krokov na európskej úrovni. Harmonizácia by sa mala týkať posudzovania zdravotných rizík, získavania a spracúvania dát v súvislosti s pandémiou, ale aj testovania. V tlačovej správe o tom informovala europoslankyňa Monika Beňová.

10:20 Na Slovensku v pondelok pribudlo 188 potvrdených prípadov koronavírusu, ich celkový počet tak stúpol na 5768. Laboratóriá otestovali 4 323 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 85 pacientov, nepribudlo žiadne nové úmrtie. Viac v tomto článku.

9:55 V Základnej škole v Trnave – Modranke bol potvrdený prípad ochorenia COVID-19, žiaci zostanú v najbližších dňoch doma. Šiestaci a ôsmaci majú Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trnave do 20. septembra nariadenú domácu karanténu, ostatní žiaci majú do konca týždňa riaditeľské voľno. Informovalo o tom vedenie školy.

Ide o druhú zo základných škôl v Trnave, v ktorej sa vyskytlo ochorenie COVID-19. V Základnej škole na Gorkého ulici mala domácu karanténu nariadená jedna trieda piatakov, minulý týždeň prerušili pre nedostatok pedagógov vyučovanie aj v niektorých ďalších triedach druhého stupňa. Vyučovanie v tejto škole obnovia v stredu 16. septembra, trieda 5.B pôjde po skončení karantény opäť do školy 17. septembra.

9:20 Čínska virologička Li-Meng Jen, ktorá pred vyše mesiacom vyhlásila, že nový koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 nepochádza z čínskeho mesta Wu-chan, ale vytvorili ho v laboratóriách pod dohľadom tamojšej armády, plánuje čoskoro poskytnúť dôkazy o svojich tvrdeniach. Viac v tomto článku.

9:01 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 1 407 potvrdených nákaz koronavírusom. V predchádzajúcich dvoch dňoch pritom úrady hlásili menej ako 1000 nových prípadov. Počet pacientov, ktorí s chorobou Covid-19 zomreli, stúpol o 12. Informoval o tom dnes Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Nemecko má približne 83 miliónov obyvateľov. Od začiatku epidémie sa v Nemecku infikovalo 261 762 ľudí. S chorobou zomrelo celkom 9 362 osôb. Uzdravilo sa približne 234 600 ľudí. Reprodukčné číslo v Nemecku podľa RKI teraz činí 1,18. To znamená, že jeden infikovaný nakazí v priemere viac ako jedného ďalšieho človeka, napísala agentúra DPA.

7:55 V Česku sa počet prípadov nákazy koronavírusom vrátil nad tisícku, čo sú na pondelok rekordné čísla. Uvádza to webová stránka českého ministerstva zdravotníctva. Urobili 7 061 testov, z nich 1 038 bolo pozitívnych. Podľa údajov ministerstva počet hospitalizovaných osôb je 305, z toho je 74 osôb v ťažkom stave.

Český Ústav zdravotnických informácií a štatistiky hovorí o riziku exponenciálneho šírenia nákazy. „Celkový populačný odhad reprodukčného čísla pre populáciu ČR zodpovedá k dátumu 12. 9. 2020 hodnote približne 1,59. Ide teda o hodnotu významne vyššiu ako 1,0. Každý nakazený teda efektívne odovzdáva infekciu viac ako jednej ďalšej osobe, a naprieč krajmi tak dochádza k nárastu so začínajúcim významným exponenciálnym trendom.“ píše sa v tlačovej správe ústavu.

7:00 Klinické testy vakcíny proti COVIDU-19 britskej firmy AstraZeneca, čo je jeden z najpokročilejších v súčasnosti vyvíjaných preparátov, v USA zatiaľ stále neprebiehajú. V iných krajinách pritom už znovu začali po tom, čo ich globálne zdržali zdravotné komplikácie u jedného z testovaných pacientov v Británii. Agentúre Reuters to oznámili nemenované zdroje oboznámené so situáciou. AstraZeneca uviedla, že testy v Británii znovu rozbehla túto sobotu, keď tamojšie úrady dokončili revíziu vážnych vedľajších príznakov, ktoré látka spôsobila u jedného účastníka testov.

V USA však skúšky stále stoja a podľa Reuters sa tak jedná o prvý náznak toho, že sa tamojšie testy neobnovia, kým komplikáciu neposúdi americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Podľa Reuters sa v Spojených štátoch stále do skúšok neberú ďalší pacienti a pozastavené sú aj ďalšie testovacie procesy. Pauza má pritom trvať najmenej do polovice tohto týždňa, presný termín však nie je známy. Dlhšie prerušenia testov by podľa Reuters mohlo mať za následok, že vakcína bude dostupná v USA neskôr ako inde vo svete.

Vlády po celom svete podporujú vývoj vakcíny proti koronavírusu, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. V súvislosti s ňou už zomrelo na celom svete viac ako 900-tisíc ľudí a situácia spôsobila vážny šok svetovej ekonomike. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom už skôr vyhlásila vakcínu spoločnosti AstraZeneca, na ktorej pracujú tiež vedci z Oxfordskej univerzity, za najsľubnejšiu z niekoľkých desiatok ďalších kandidátov. Hovornyňa spoločnosti AstraZeneca neuviedla, kedy by sa mali testy v USA obnoviť. V súčasnej chvíli je stále nejasné, či sa skúšky rozbehli aj v Indii či v Juhoafrickej republike, v Brazílii však už znovu začali, píše Reuters.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus