Arcibiskup Zvolenský poukázal na silu nádeje. Púť poznačili opatrenia

Slávnostnou svätou omšou dnes vyvrcholila v šaštínskej bazilike púť pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. Na rozdiel od minulosti, kedy do Šaštína putovali tisícky veriacich z celého Slovenska, bol pre protipandemické opatrenia v tomto roku ich počet limitovaný v bazilike na 500 a vo vonkajších sektoroch na tisíc ľudí.

15.09.2020 09:11 , aktualizované: 13:34
púť zvolenský Sedembolestná Panna Mária šaštín Foto: ,
Arcibiskup Stanislav Zvolenský (uprostred v popredí) pozdravuje veriacich pri vstupe do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie počas celonárodnej púte k Sedembolestnej Panne Márii.
debata (21)

Organizátori púte z komunity pavlínov a dobrovoľníci dbali aj na dodržiavanie ďalších opatrení, ako nosenie rúšok alebo rozostupy medzi pútnikmi. Na základe rozhodnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa Národná púť k Sedembolestnej Panne Márii v tomto roku konala na farskej úrovni.

Hlavný celebrant Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup – metropolita vo svojej kázni upriamil pozornosť na nádej, ktorá sa podľa neho zo života stráca. Prejavom nie je podľa Zvolenského strach o budúcnosť, ale povrchnosť, plytkosť a prázdnota. „Túto nádej nám želám v súčasnej snahe zvládnuť výzvy, ktoré pred nás kladie pandémia, ale aj vo všetkých ostatných osobných, zdravotných zápasoch, vo vzťahových problémoch. Takisto aj v každej bolesti a smútku a vo všetkých obavách, ktoré život prináša,“ kázal vo svojej reči arcibiskup.

„Azda neexistuje silnejšie vyobrazenie, ktoré by mohlo vypovedať o tejto chvíli. To, ako Mária stojí pod krížom, preniknutá sedmorým mečom bolesti, hovorí viac než 1000 slov. Je to okamih hrubého násilia, arogantného výsmechu mocných. Kto sa v živote stretol s podobnou skúsenosťou, dokáže sa pri pohľade na matku, ktorá stráca svojho syna, vcítiť do jej srdca,“ uviedol Zvolenský.

Na situáciu dohliada aj polícia.

TAKTO SME S VAMI V ŠAŠTÍNE ‍♂️‍♂️‍♂️

Uverejnil používateľ Polícia SR – Trnavský kraj Utorok 15. septembra 2020

Matovič: Slovensko nádej v týchto ťažkých časoch potrebuje

Medzi štátnymi predstaviteľmi sa na slávnostnej omši zúčastnil aj premiér SR Igor Matovič. „Odnášam si z nej hlavne slovo nádej, o ktorom hovoril aj arcibiskup Zvolenský. Slovensko nádej v týchto ťažkých časoch potrebuje,“ poznamenal po omši predseda vlády SR.

Pútnické dni v Šaštíne uzatvorí v stredu 16. septembra púť, ktorá je tradične venovaná starým a chorým.

Minulý rok prišlo pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie na národnú púť do pútnického mestečka Šaštín podľa organizátorov asi 30-tisíc ľudí. V tomto roku vyzývali farnosti a cirkevné spoločenstvá, aby neorganizovali do Šaštína žiadne hromadné zájazdy.

Na snímke socha Sedembolestnej Panny Márie pri... Foto: TASR, Róbert Fritz
Šaštín Sedembolestná Panna Mária púť Na snímke socha Sedembolestnej Panny Márie pri Bazilike Panny Márie Sedembolestnej počas národnej púte v Šaštíne - Strážach 15. septembra 2020.

Sviatok Sedembolestnej Panny Márie

Katolícka cirkev na Slovensku si sviatok Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, pripomína vždy 15. septembra. Tento deň je na Slovensku dňom pracovného pokoja. Národnou svätyňou Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku je chrám v Šaštíne, ktorý je starobylým pútnickým miestom.

Sviatok je v liturgickom kalendári zaznamenaný ako záväzná spomienka. Len na Slovensku ako v jedinej krajine na svete je ustanovený za slávnosť. Vyplýva to z dávnej tradície uctievania Matky Božej, najmä Sedembolestnej Panny Márie, ku ktorej sa veriaci na Slovensku po stáročia utiekali najmä v ťažkých časoch.

Veriaci si počas tohto dňa pripomínajú sedem bolestí Matky Božej, a to Simeonovo proroctvo o osude jej syna v jeruzalemskom chráme na 40. deň po narodení Božieho syna, útek Márie a Jozefa s malým Ježiškom do Egypta pred kráľom Herodesom, hľadanie 12-ročného Ježiša v chráme v Jeruzaleme, stretnutie Márie so synom na krížovej ceste. Piatou bolesťou bol pohľad Márie na pribíjanie a zomieranie Ježiša na kríži, šiestou bolo prijatie mŕtveho Ježiša do matkinho náručia a siedmou uloženie Ježiša do hrobu.

Symbolom, prostredníctvom ktorého slovenskí veriaci vyjadrujú úctu Sedembolestnej Panne Márii, sa stala šaštínska pieta – socha sediacej Matky Božej s mŕtvym Kristom v náručí. Úcta k Sedembolestnej Panne Márii nadobudla na Slovensku takú intenzitu, že pápež Pius XI. pri príležitosti 200. výročia ustanovenia sviatku Sedembolestnej za celocirkevný sviatok (v roku 1722) vydal úradný dokument o vyhlásení Sedembolestnej Panny Márie za patrónku Slovenska, ako i Slovákov žijúcich v zahraničí.

V roku 1964 pápež Pavol VI. vyhlásil slovenskú národnú svätyňu v Šaštíne za baziliku (basilica minor). Šaštínsky chrám sa tak stal prvou bazilikou na Slovensku.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #sviatok #Sedembolestná Panna Mária