Pribudlo 188 prípadov. V zariadení pre seniorov potvrdili 27 infikovaných

V Dome pokojnej staroby v Lipanoch testovaním zistili ochorenie COVID-19 u 19 klientov a ôsmich zamestnancov. Podľa vedúcej zariadenia Jany Koľovej nikto z chorých nevykazuje známky respiračného ochorenia. Na Slovensku potvrdili uplynulý deň spolu 188 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2.

15.09.2020 10:07 , aktualizované: 14:03
test, testovanie, koronavírus Foto: ,
Testovanie na koronavírus.
debata (208)

„Včera nás prvý raz testovali RT-PCR testmi a popoludní sme sa dozvedeli, že osem zamestnancov a 19 prijímateľov sociálnych služieb má pozitívny výsledok. Všetci klienti, ktorí majú pozitívny výsledok, ako aj zamestnanci sú vo vyčlenených priestoroch zariadenia. Dodržiavame prísne protiepidemio­logické opatrenia. O ostatných prijímateľov sa stará personál, ktorý má negatívne výsledky,“ uviedla pre TASR Koľová s tým, že zariadenie má celkovo 59 klientov.

Podľa Cyrila Korpesia, riaditeľa Arcidiecéznej charity (ADCH) Košice, pod ktorú spomenuté zariadenie patrí, do všetkých zariadení posielajú materiály s opatreniami, ktoré vydáva vláda alebo hlavný hygienik.

„Ľudí, ktorí sa teraz v Lipanoch starajú o 59 klientov, považujem za novodobých hrdinov. Ani nie polovica personálu ostala v karanténe a už desať dní sa stará o klientov. Pritom aj oni dostali nový koronavírus. Nemali tam ubytovanie, museli si ho zriadiť z niekoľkých izieb a niektorí spia na chodbách,“ skonštatoval Korpesio s tým, že zariadenie je v desaťdňovej karanténe od soboty (5. 9.) z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19.

V ostatných zariadeniach, ktorých zriaďovateľom je ADCH Košice, je podľa Korpesia situácia nateraz pokojná.

Otestovali vyše 4-tisíc vzoriek

Na Slovensku v pondelok pribudlo 188 infikovaných koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 5 768. Laboratóriá otestovali 4323 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 85 pacientov, nepribudlo žiadne nové úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) doplnilo, že pozitívne testovaných bolo 82 mužov a 106 žien vo veku od osem do 88 rokov. Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (21), Tvrdošín (20), Nitra (19), Sabinov (19), Trnava (16), Snina (14), Prešov (13), Žilina (10), Námestovo (5), Martin (4), Košice (4), Galanta (4), Žarnovica (4). Pozitívne testovaní boli aj v okresoch Prievidza, Senica, Veľký Krtíš, Topoľčany, Lučenec, Banská Bystrica, Zlaté Moravce, Vranov nad Topľou, Trenčín, Šaľa, Skalica, Piešťany, Partizánske, Nove Zámky, Michalovce, Levice, Hlohovec, Gelnica, Brezno a Banská Štiavnica.

V nemocniciach je hospitalizovaných 141 pacientov s novým koronavírusom alebo s podozrením naň, z nich potvrdené ochorenie má 107 ľudí. Na JIS je 13 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 14 osôb.

Na Slovensku ochorenie COVID-19 prekonalo 3214 osôb. Počet potvrdených úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom je 38, na Slovensku máme aktuálne 2516 aktívnych prípadov.

Celkový počet ukončených laboratórnych testov je na čísle 390 251.

Početnejšie prípady zaznamenali v 6 okresoch

Početnejší výskyt ochorení COVID-19 za pondelok zaznamenali vo svojej územnej pôsobnosti regionálne úrady verejného zdravotníctva v Bratislave, Prešove, Nitre, Trnave, Humennom a Dolnom Kubíne. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. ÚVZ na sociálnej sieti informuje podrobnejšie o jednotlivých regionálnych úradoch.

RÚVZ v Prešove už skôr priblížil, že veľká časť potvrdených prípadov bola identifikovaná v zariadení sociálnej starostlivosti (ZSS) v okrese Sabinov, ktoré je v izolácii, respektíve karanténe, približne od začiatku septembra pre výskyt ochorenia COVID-19 u jednej z osôb. V pondelok všetkých klientov aj personál opätovne pretestovali. Zo 102 osôb bolo ochorenie potvrdené u 27 ľudí, z toho u 19 klientov a u ôsmich členov personálu.

Račková priblížila, že v ZSS je od začiatku septembra nastavený prísny hygienicko-epidemiologický režim a zariadenie naďalej ostáva v izolácii. „Osoby nemajú klinické príznaky ochorenia. Ich zdravotný stav sa od začiatku intenzívne sleduje a pravidelne vyhodnocuje. O pozitívne testované osoby sa stará vyhradený personál, sú izolované od klientov s negatívnym výsledkom testov,“ komentovala.

Regionálni hygienici epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti podľa Račkovej monitorujú, jej vývoj hodnotia na dennej báze a prijímajú potrebné protiepidemické opatrenia. Naďalej aktívne dohľadávajú kontakty pozitívnych osôb, nariaďujú im domácu izoláciu a zabezpečujú testovanie na COVID-19.

Testovanie na nový koronavírus sa podľa ÚVZ SR realizuje aj u osôb po príchode z rizikových krajín, u suspektných osôb a rovnako aj u ďalších osôb s indikáciou na testovanie.

Pri podujatiach sa maximálne kapacity meniť nebudú

Počas pondelkového zasadnutia ústredného krízového štábu premiér Igor Matovič (OĽANO) informoval, že pri kultúrnych a športových podujatiach bude naďalej platiť pri interiérových akciách obmedzenie kapacity na 500 ľudí a pri exteriérových 1000 ľudí. V prípade kultúrnych podujatí v červenej zóne bude zákaz občerstvenia a kapacita bude znížená na polovicu. V prípade športových akcií v zelených oblastiach budú účastníci sedieť v každom druhom rade, v červených v každom štvrtom rade. Občerstvenie nebude dovolené. Česko pribudne na zoznam červených krajín.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus