V Česku zakážu vnútorné akcie na státie pre viac ako desať ľudí

Česko od piatka zakazuje vnútorné akcie na státie pre viac ako desať ľudí. Počet hospitalizovaných v ČR za posledný týždeň stúpol o tretinu a počet pacientov vyžadujúcich intenzívnu lekársku starostlivosť vzrástol o pätinu.

16.09.2020 06:15 , aktualizované: 23:38
Španielsko, koronavírus Foto: ,
Muž s rúškom v centre Barcelony.
debata (50)

23:30 Nemecko v stredu zaradilo medzi rizikové oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu regióny a mestá v ôsmich európskych krajinách vrátane Česka, Maďarska a Rakúska. Vyplýva to z najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha v Berlíne. Medzi rizikové oblasti tak podľa Nemecka od stredy patrí aj Stredočeský kraj, maďarské hlavné mesto Budapešť, rakúska metropola Viedeň, chorvátska Brodsko-posávska župa a Viroviticko-podrávska župa, rumunské župa Neamt a Krašovsko-severinská župa, švajčiarsky kantón Fribourg, vo Francúzsku región Hauts-de-France a zámorský región Réunion, ako aj holandské provincie Severné Holandsko a Južné Holandsko.

23:15 Latinská Amerika začala obnovovať normálny spoločenský a verejný život v čase, keď si pandémia COVID-19 stále vyžaduje zásadné kontrolné opatrenia. Varovala v stredu riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) a regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Carissa Etienneová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Etienneová na virtuálnom brífingu z Washingtonu s ďalšími riaditeľmi PAHO uviedla, že počet prípadov nákazy novým koronavírusom v kolumbijskej pohraničnej oblasti s Venezuelou sa za posledné dva týždne zvýšil desaťnásobne. Ďalej upozornila, že v niektorých oblastiach Mexika stúpa úmrtnosť a podobný vývoj možno pozorovať aj v Ekvádore, Kostarike a Bolívii.

22:33 Spojené kráľovstvo zaznamenalo v stredu prvýkrát od mája takmer 4000 nových prípadov nákazy koronavírusom a silnejú obavy, že krajina je na pokraji druhej vlny pandémie. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP. Vládne údaje ukazujú, že nových denných prípadov je 3991, čo je výrazný nárast oproti utorkovému údaju 3105 nakazených. Hoci viac testovania znamená aj viac zachytených prípadov infekcie, je jasné, že koronavírus sa stále šíri. Najnovší denný prírastok je viac ako dvojnásobný oproti úrovni hlásenej pred niekoľkými týždňami.

Predstavitelia Británie nedávno zakázali v Anglicku spoločenské zhromaždenia viac než šiestich osôb, a to vo vnútri aj vonku. Hoci mnoho z nedávnych prípadov tvoria mladší ľudia, sú obavy, že sa zrejme nakazia aj tí zraniteľnejší. Vláda v stredu hlásila, že v priebehu posledného dňa zomrelo ďalších 20 ľudí, ktorým diagnostikovali ochorenie COVID-19.

22:10 Dlho očakávané dokončenie Baziliky Svätej rodiny (Basílica de la Sagrada Família) v španielskom meste Barcelona sa neuskutoční podľa plánu v roku 2026, pretože pre pandémiu Covid-19 došlo k problémom vo financovaní jej výstavby a spomaleniu procesu. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na príslušných činiteľov. „Následky pandémie nás prinútili prehodnotiť časový rozvrh. Ovplyvní to konečný termín, ktorý bol pôvodne stanovený na rok 2026,“ uviedol šéf stavebnej komisie Esteve Camps.

21:41 Veľká synagóga v Jeruzaleme bude následkom pandémie Covid-19 po prvý raz vo svojej histórii uzavretá počas príchodu nového židovského roka. Oznámili to v stredu izraelské úrady, ktoré cituje tlačová agentúra AFP. Izrael sa pripravuje na druhé celoštátne obmedzenie pohybu obyvateľstva (lockdown). Krajina za uplynulé dva týždne zaznamenala najvyššiu mieru rastu prípadov infekcie koronavírusom na svete a stane sa prvou krajinou, ktorá pristúpi k druhému lockdownu.

Karanténne opatrenia, ktoré oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, vstúpia do platnosti v piatok popoludní, iba niekoľko hodín pred začiatkom novoročných osláv Roš ha-šana. Lockdown bude platiť tri týždne a postihne aj ďalšie židovské sviatky Jom kipur (Deň zmierenia) a Sukot (Sviatok stánkov), keď sú synagógy zvyčajne preplnené veriacimi.

20:35 České ministerstvo zdravotníctva od piatka 18.00 h zakazuje vnútorné akcie na státie pre viac ako desať ľudí s výnimkou výstav, trhov a podobných podujatí, informoval v stredu večer spravodajský portál Novinky.cz. Opatrenie sa netýka len organizovaných akcií, ale aj reštaurácií, barov či klubov. Vo vnútorných priestoroch prevádzok stravovacích služieb tak nemôže byť viac zákazníkov, než je miest na sedenie. Aj naďalej bude možné organizovať napríklad plesy, tanečné a ďalšie akcie.

Rezort zdravotníctva tiež spresnil pravidlá pre nosenie rúšok v stravovacích zariadeniach. Najnovšie platí, že zákazníci nemusia mať rúško, len pokiaľ jedia alebo pijú pri stole, dodal portál Novinky.cz. V krajine pribudlo v utorok 1 677 infikovaných, čo je po troch dňoch opäť rekordné číslo.

20:04 Nosenie rúšok bude v Maďarsku povinné už aj v kinách, divadlách, zdravotníckych či sociálnych zariadeniach. Zábavné podniky budú musieť zatvoriť o 23.00 h, rozhodla v stredu v Budapešti vláda. „Maďarsko čelí druhej vlne epidémie nového druhu koronavírusu, ktorej vyvrcholenie príde podľa expertov v decembri či v januári. Dovtedy sa treba priebežne chrániť,“ zdôvodnil v stredu na Facebooku po rokovaní vlády jej predseda Viktor Orbán.

Vláda určila najvyššiu hranicu ceny testov na koronavírus, ktorej výšku stanovila na 19 500 forintov (54,5 eur). V zmysle rozhodnutia kabinetu zostáva zachovaný obmedzený vstup do krajiny, ako aj zákaz návštev v nemocniciach a domovoch dôchodcov. Od 1. októbra bude na školách povinné meranie telesnej teploty učiteľov i žiakov vstupujúcich do týchto zariadení.

18:53 V meste Nyíregyháza na severovýchode Maďarska sa v domove dôchodcov nakazilo koronavírusom 21 seniorov zo 61 tamojších obyvateľov, informovala v stredu internetová stránka komerčnej spravodajskej televízie Hír TV. Príslušné orgány nasadili epidemiologickú zásahovú jednotku, ktorej úlohou je lokalizovať ohnisko nákazy a urobiť opatrenia pre zabránenie ďalšiemu šíreniu nákazy. Jednotka má k dispozícii aj mobilné laboratórium. Hír TV zdôraznila, že analýza odpadových vôd v tomto meste naznačila prudký nárast počtu infikovaných v nadchádzajú­cich dňoch.

V Maďarsku stúpa počet obetí v súvislosti s koronavírusom. Za posledný deň zomrelo osem chronicky chorých ľudí a potvrdených prípadov nákazy pribudlo 581. Celkový počet obetí dosiahol 654 a infikovaných 14 460. Z nákazy sa zotavilo 4 153 osôb. Aktuálne je nakazených 9 653 ľudí.

17:36 Veľkokapacitné mobilné odberové miesto na COVID-19 otvorí vo štvrtok 17. septembra Fakultná nemocnica v Trnave. Nachádza sa na parkovisku na Dohnányho ulici oproti urgentnému príjmu nemocnice, zostavené je z troch kontajnerov. Predpokladaná denná kapacita odberového miesta je 120 odberov. Prvý kontajner slúži podľa hovorcu nemocnice Mateja Martoviča na registráciu pacientov, ktorí musia mať pri sebe COVID pass, v ďalších dvoch kontajneroch sa cez odberové okienka budú vykonávať samotné odbery. Tie sa budú robiť každý deň od pondelka do piatku vždy od 7:30 do 15:30 a počas víkendu od 7:30 do 13:30.

Na testovanie s COVID passom sa možno prihlásiť cez mobilnú aplikáciu MojeeZdravie, cez webstránku korona.gov.sk, cez obvodného lekára alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva. COVID pass je podmienkou vyšetrenia.

16:00 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Poľsku za posledných 24 hodín zvýšil o 600 a dosiahol 75 734, informovalo v stredu poľské ministerstvo zdravotníctva, ktoré citovala agentúra PAP.

Ochoreniu Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo ďalších desať osôb, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2237. Z ochorenia sa od začiatku pandémie uzdravilo už 62 110 ľudí. Ministerstvo taktiež informovalo, že pre podozrenie z nákazy je hospitalizovaných 2007 ľudí, ďalších 94 273 je v karanténe a 8062 pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom.

15:55 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa po nákaze novým druhom koronavírusu obával, že umiera. Berluconi to povedal v stredajšom rozhovore pre denník Corriere della Sera. Zároveň uviedol, že je aj keď sa už z choroby vyliečil, je stále „veľmi unavený, vyčerpaný“.

„Bolelo ma všetko, v rovnakej polohe som nevydržal dlhšie ako minútu. Bál som sa, že to neprekonám,“ povedal 83-ročný politik v rozhovore, z ktorého citovala agentúra DPA. Berluconiho prepustili v pondelok – po viac ako týždni – z milánskej Nemocnice sv. Rafaela, kde bol hospitalizovaný od 3. septembra s obojstranným zápalom pľúc vyvolaným ochorením Covid-19.

Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Silvio Berlusconi Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi si dáva dole z tváre ochranné rúško po prepustení z Nemocnice sv. Rafaela, kde bol po pozitívnom teste na koronavírus hospitalizovaný od začiatku septembra

15:37 V Rumunsku pribudlo za posledných 24 hodín 1713 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. S odvolaním sa na vládne údaje o tom informovala agentúra Reuters.

Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Rumunsku od začiatku pandémie stúpol na 107 011. Počet úmrtí na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 dosiahol 4285 a približne 50-tisíc ľudí sa uzdravilo.

15:30 Plesy sa tento rok zrejme konať nebudú, uviedol to v stredu po rokovaní vlády premiér Igor Matovič. O stužkových slávnostiach sa ešte diskutuje, v hre je aj to, že by sa mohli preložiť z jesene na jar. Na svadbách bude môcť byť maximálne 100 ľudí, ale za prísnejších kontrol. (Viac tu)

15:13 Zvýšený výskyt ochorenia Covid-19 medzi obyvateľmi Sninského okresu hygienici z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom predpokladali. „Čakali sme, že nám to ‚vybehne‘,“ povedala regionálna hygienička Lenka Lesňáková s tým, že na dohľadávaní ďalších kontaktov pozitívne testovaných osôb pracovníci naďalej pracujú.

„Základ máme, ďalšie kontakty dohľadávame. Zistené kontakty už však vedia, že majú zostať v izolácii, že budú testované,“ doplnila. Pacienti s potvrdeným ochorením Covid-19 sa majú nachádzať v meste Snina a obciach Dlhé nad Cirochou a Kolonica. „Väčšinou tie prípady spolu súvisia,“ dodala. Pôvod nákazy hygienici s istotou určiť nedokážu, predpokladajú však jej import.

Podľa Lesňákovej je aktuálne v okrese Snina spolu 22 pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus, zdravotný stav dvoch z nich si má vyžadovať hospitalizáci­u. (tasr)

14:50 V niektorých štvrtiach španielskej metropoly Madrid od piatka opäť zavedú plošné karanténne opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Oznámila to v stredu madridská regionálna vláda, píše agentúra DPA.

Tzv. lockdown bude zavedený od piatka v častiach Madridu s vysokým výskytom nákazy. V madridskom regióne momentálne evidujú asi tretinu z celkového počtu aktívnych infekcií v Španielsku. V utorok v Madride hlásili vyše 1200 prípadov nových nákazy.

„Musíme konať čo najskôr… Prijímame opatrenia, ale to nestačí. Nič nebude fungovať, ak sa nebudeme správať zodpovedne,“ uviedol námestník madridského ministra zdravotníctva António Zapatero. Námestník nespresnil, ktorých častiach španielskej metropoly a okolitého regiónu sa budú týkať nové reštriktívne opatrenia. V metropolitnej oblasti Madridu žije približne 6,4 milióna ľudí.

Ľudia s ochrannými rúškami v centre Madridu 16.... Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Španielsko / Koronavírus / Madrid / Lockdown / Ľudia s ochrannými rúškami v centre Madridu 16. septembra 2020

14:36 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 789 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím počet aktívnych prípadov dosiahol 6660. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 301 pacientov, vyplýva zo stredajších údajov ministerstiev vnútra a zdravotníctva, o ktorých na svojej webovej stránke informovala stanica ORF.

V Rakúsku dosiaľ zaznamenali 739 súvisiacich úmrtí a 35 118 pozitívnych výsledkov testov. Tých bolo doteraz vykonaných 1 379 839. V ne­mocniciach je hospitalizovaných 267 osôb, z toho 54 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

14:10 Expremiér Peter Pellegrini (nezaradený) upozorňuje na chaos, ktorý do riadenia štátu podľa neho vnáša predseda vlády Igor Matovič. Skonštatoval to na stredajšej tlačovej konferencii. Prijaté protiepidemio­logické opatrenia podľa neho majú byť jasné a zrozumiteľné. Zdôraznil, že druhá vlna pandémie si žiada, aby štát riadil líder, a nie administrátor sociálnych sietí. Ak premiér nezvláda dôstojne riadiť štát, mal by podľa neho odovzdať funkciu niekomu, kto bude schopný vyviesť Slovensko z nastupujúcej krí­zy.

„Predseda vlády do riadenia štátu opakovane a neustále vnáša chaos. Čo platilo včera, dnes už neplatí a nikto ani netuší, s čím príde poobede a čo bude platiť od budúceho rána,“ uviedol Pellegrini. Medzi občanmi podľa neho vzrastá nedôvera v opatrenia štátu a jeho autoritu. Označil to za nebezpečné. Poukázal na prieskum, ako ľudia vnímajú potrebu nosenia rúšok. Pýta sa, ako majú uveriť potrebe ich nosenia na svadbách či pohreboch, keď vidia premiérove fotky zo svadby bez rúšok. (tasr)

12:32 Vo Francúzsku zatvorili v dôsledku šírenia nového druhu koronavírusu už 81 škôl. Len od minulého týždňa tam pritom zatvorili 53 škôl a 2100 tried, informoval v stredu francúzsky minister školstva Jean-Michel Blanquer.

„V porovnaní s minulým týždňom máme medzi študentmi približne 1200 nových prípadov Covid-u,“ povedal Blanquer pre televíznu stanicu LCI. „Triedy zatvárame hneď, ako sa tam objavia tri prípady,“ dodal.

Minister zároveň zdôraznil, že počet zatvorených škôl predstavuje len malý zlomok z celkových zhruba 60-tisíc zariadení v celom Francúzsku. Začiatok školského roka pritom vzhľadom na koronakrízu označil za „najlepší možný“. Francúzske úrady však varovali, že vzhľadom na skutočnosť, že už od augusta narastá počet prípadov nákazy, by mohli byť potrebné ďalšie reštrikcie.

12:24 Izrael zaznamenal v stredu 5523 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo predstavuje rekordný denný nárast. Doposiaľ najvyšší bol aj počet vykonaných testov — v priebehu utorka nahlásili výsledky 55.734 odberov. Informovali o tom noviny The Times of Israel.

Podľa nových údajov, ktoré boli zverejnené v stredu ráno, v Izraeli evidujú 42 862 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie ich celkovo potvrdili 166 794.

12:21 Verejná zbierka Biela pastelka, ktorá dlhoročne pomáha ľudom so zrakovým postihnutím, sa tento rok uskutoční 18. septembra. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) sa rozhodla posilniť online a mobilnú kampaň. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá môže tohtoročnú zbierku ovplyvniť.

Ľudia majú možnosť prispieť prostredníctvom všetkých štyroch mobilných sietí na číslo 820. Rovnako možno prispieť aj online na číslo účtu SK23 1111 000­0 0014 3025 8­006 alebo prostredníctvom darovacích brán na webe www.bielapastelka.sk, vysvetľuje PR manažérka ÚNSS Eliška Fričovská.

Na školách a v niektorých predajniach budú k dispozícii pokladničky. Zbierka sa bude konať aj v uliciach. „Tam, kde to je čo i len trochu možné, budeme v uliciach a veríme, že naši darcovia nás podporia. Pravdaže, členovia zbierkových tímov sú poučení, aby dodržiavali všetky hygienické opatrenia,“ doplnila Fričovská. (tasr)

12:13 Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podal podnet na Okresný úrad v Bratislave v súvislosti s tým, že poslanci ĽSNS nemali na poslednej schôdzi parlamentu v pléne rúška. Informoval o tom v stredu na sociálnej sieti.

„Pravidlá musia platiť pre každého rovnako. Poslanci ĽSNS nesmú byť výnimkou,“ zdôraznil. Poukázal na to, že polícia kontroluje a pokutuje občanov, ktorí nerešpektujú opatrenia hygienikov. Preto by podľa neho mali úrady konať aj v prípade poslancov ĽSNS.

11:46 Rusko dnes oznámilo 5670 nových prípadov nákazy koronavírusom a 132 úmrtí počas uplynulých 24 hodín. O deň skôr to bolo 5529 nových prípadov a 150 úmrtí, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na operatívne štáb. Počty nakazených rastú tretí deň po sebe, poznamenal denník Kommersant na svojom webe.

11:29 Desiatky tisíce čínskych občanov už podstúpilo očkovanie experimentálnymi vakcínami proti koronavírusu. Napriek všeobecnému varovaniu expertov pred látkami, ktoré neprešli štandardným testovaním na zhodnotenie svojej bezpečnosti, vyvoláva vakcinácia v Číne medzinárodný záujem. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Čínske farmaceutické firmy ponúkajú od júla tri experimentálne vakcíny. Dve z nich vyvinula firma Sinopharm Group a tretiu Sinovac Biotech. Štvrtú vakcínu, ktorú používa čínska armáda, vyvinula firma CanSino Biologics. Hlavným cieľom vakcín je ochrániť pracovníkov v oblasti zdravotníctva, dopravy a predaja potravín pred nákazou, avšak v súčasnosti pútajú pozornosť aj iných krajín, ktoré chcú pre svojich občanov zabezpečiť dávky.

Oficiálny počet ľudí, ktorým bola vakcína podaná, Peking nezverejnil. Obe firmy však potvrdili, že očkovanie podstúpilo najmenej niekoľko desiatok tisíc ľudí. „Nikto, kto bol doteraz zaočkovaný, neochorel,“ uviedla hlavná odborníčka na biologickú bezpečnosť v čínskom centre pre kontrolu a prevenciu chorôb Kuej-čen Wu. Dodala, že „zatiaľ (očkovací program) funguje veľmi dobre. Nevyskytli sa žiadne vedľajšie účinky.“

11:05 Na Slovensku pribudlo ďalšie úmrtie na ochorenie Covid-19. Celkovo je tak na Slovensku oficiálne 39 potvrdených úmrtí na nový koronavírus. Informovalo o tom Ministerstvo zdravotníctva. (Viac tu)

11:00 Minister vnútra Roman Mikulec predpokladá, že kontroly na hranici s Českou republikou, ktorá od piatka 18. septembra pribudne na zoznam rizikových krajín, sa budú konať náhodne. O ich konkrétnom fungovaní sa však stále diskutuje, informoval o tom v stredu pred rokovaním vlády. (Viac tu)

10:55 Európska únia by mala v reakcii na súčasnú pandémiu koronavírusu mať spoločné pravidlá pre zdravotníctvo a zvýšiť únijné kompetencie v tejto oblasti. Vo svojom prejave o prioritách únijnej exekutívy na budúce obdobie to dnes povedala predsedníčka Európskej komisie Uršula von der Leyenová. EK podľa nej navrhne posilnenie zdravotníckych orgánov EÚ a vznik novej výskumnej agentúry.

EÚ na jar čelila kritike, že členské krajiny v obavách z pandémie nekoordinovane uzatvárajú hranice a hromadia rúška či lieky pre svoje potreby, zatiaľ čo v iných štátoch ich je nedostatok.

Nemecká politička, ktorej prvý rok vo funkcii zásadne ovplyvnila pandémia Covidu-19, podotkla, že sa postupom času podarilo všetky problémy vyriešiť. Pripustila však, že únia má v oblasti zdravotníctva a pripravenosti na krízy čo zlepšovať.

10:42 V Spojených štátoch sa po niekoľkých týždňoch zastavil priaznivý vývoj denných štatistík o epidémii Covidu-19. Denník The New York Times v priebehu posledných 24 hodín zaregistroval 1287 nových úmrtí spojených s ochorením, čo je v jeho štatistike najvyšší denný prírastok od 19. augusta. Univerzita Johnsa Hopkinsa dokonca hlási najvyššiu bilanciu za viac ako mesiac.

Americký prezident Donald Trump v noci opäť ohlásil, že USA by mohli ešte pred vyvrcholením prezidentských volieb schváliť vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2.

9:41 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín rekordných 76 úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu a tiež 2 958 nových prípadov infekcie. Z ochorenia Covid-19 sa za tento čas vyliečilo 1 514 osôb. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v stredu na webovej stránke Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), o ktorých informovali agentúra Ukrinform a denník The Guardian.

9:33 V Maďarsku stúpa počet obetí v súvislosti s nákazou nového druhu koronavírusu. Za posledný deň zomrelo osem chronicky chorých ľudí a potvrdených prípadov nákazy pribudlo 581, informovala vláda v stredu na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Celkový počet obetí dosiahol 654 a infikovaných 14 460. Z nákazy sa zotavilo 4 153 osôb. Aktuálne je nakazených 9 653 ľudí.

8:55 V Indii zaznamenali už viac ako päť miliónov prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, pričom len za posledných 24 hodín tam pribudlo 90.123 infiko­vaných. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom v stredu informovali agentúry Reuters a AFP. India sa tak po USA stala druhou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu päť miliónov nakazených. Od začiatku pandémie zaznamenali v Indii už 82 066 úmrtí, z toho 1290 pribudlo za posledných 24 hodín.

7:45 V Českej republike pribudlo v utorok 1677 infikovaných novým typom koronavírusu. Po troch dňoch ide opäť o rekordné číslo, informoval v stredu portál iDNES.cz. V ČR s chorobou Covid-19 aktuálne bojuje 15 807 ľudí, 333 je v nemocnici a 78 z nich je vo vážnom stave. U väčšiny infikovaných je priebeh ochorenia mierny alebo úplne bez príznakov.

V priebehu utorka pribudlo šesť úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 476. Od začiatku pandémie v ČR testy potvrdili 38 896 nakazených. Počty nových prípadov nákazy prudko stúpali na nové rekordy aj počas štyroch dní minulého týždňa, pričom najviac ich bolo 12. septembra 1538.

6:15 V Španielsku prekročil v utorok oficiálny počet úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom 30 000. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na viac ako 600 000, čím sa krajina stala prvou v Európe, ktorá presiahla túto hranicu. Informovala o tom agentúra AP. Nové údaje španielskeho ministerstva zdravotníctva ukázali v utorok večer ďalších 9 400 nových potvrdených prípadov a 156 úmrtí. V Španielsku sa počty prípadov nákazy znova zvyšujú od polovice júla, pričom krajina zaznamenáva jedny z najprudších nárastov v Európe. U viac než polovice novoinfikovaných sa neprejavili príznaky ochorenia COVID-19 a z veľkej časti ide o ľudí vo veku 20–60 rokov, ktorí nepotrebovali liečbu, píše AP. Zdravotnícki pracovníci v regióne hlavného mesta Madrid zorganizovali v utorok menej početné protesty pri vstupoch do zdravotných stredísk a menších nemocníc a žiadali viac zdrojov na ošetrovanie pacientov s COVID-19. Najmenej 8,5 percenta nemocničných lôžok v Španielsku aktuálne využívajú na ošetrovanie takmer 10 000 pacientov s novým koronavírusom. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 1 273 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus