Reper Kali pomáhal čistiť Ružín

Fotografie Ružína plného odpadu nie sú fotomontáž. Presvedčil sa o tom aj reper Kali, ktorý si natiahol rukavice, vzal vrece a pomáhal pri čistení vodnej nádrže pri Margecanoch.

16.09.2020 07:00
debata (32)

VIDEO: Kali čistí Ružín, znečistený množstvom plastu.

Video

Za dve hodiny päťdesiat vriec smetí. „Vôbec som nevedel, že také niečo na Slovensku je,“ komentoval Kali pohľad na Ružín. Reper sa stal ambasádorom projektu Nenechajme to plávať, ktorý spúšťa Lidl v spolupráci so Slovenským vodohohospodárskym podnikom. Projekt si dáva za cieľ znížiť množstvo plastového odpadu.

„Našich zákazníkov chceme podnietiť, aby premýšľali, či naozaj potrebujú každý plast. Napríklad plastové vrecko má alternatívu vo viacnásobne použiteľnom vrecúšku alebo sieťke. Ak plastové vrecko skončí tam, kde nemá, tak to vyzerá ako tu na Ružíne,“ vysvetľoval pri čistení vodnej nádrže generálny riaditeľ Lidl Slovenská republika Matúš Gála.

Ružín vníma ako symbol znečistenia. „Vodná hladina je obsypaná rôznym odpadom, nie je to potešujúci pohľad. Ružín nie je jediné vodné dielo, ktoré takto vyzerá, ale tu je to najvypuklejšie,“ pridal sa šéf vodohospodárov Róbert Hok.

Na čistenie a najmä na odvoz odpadkov, ktoré vyzbierajú pri čistení Ružína, použijú peniaze od Lidla. Projekt Nenechajme to plávať stojí na myšlienke, že zákazníci môžu za mikroténové vrecko dobrovoľne zaplatiť jeden cent. Reťazec vyzbieranú sumu zdvojnásobí a posunie vodohospodárom na čistenie riek a vodných nádrží. Hok hovorí, že na čistenie Ružína dávajú ročne od dvesto- do štyristotisíc eur.

Reper Kali pre kampaň pripravil skladbu, v ktorej vyzýva, aby ľudia mysleli na svoje deti. „Keď sa nezobudíme, naše deti si už plávanie v jazerách neužijú. Keď chceme deti vychovávať v dobrom, mali by sme im ísť príkladom. Povedal som si, že toto je projekt, ktorý stojí za podporu. Verím, že niekoľkým ľuďom otvoríme oči a tí zasa otvoria oči svojim blízkym a bude to taká reťazová reakcia, že časom takto jazerá nebudú vyzerať. A keď sa sem vrátime o rok či dva, namiesto smetí sa tu budú kúpať ľudia,“ dúfa Kali, ktorý je otcom maličkej dcéry.

Kali sa priznal, že doma odpad netriedi. Po zážitku z Ružína sa však rozhodol, že začne. „Bolo by nefér, aby sme im nechali Slovensko, ktoré je také krásne, v takom stave, ako ho dnes vidíme,“ dodáva vážne Kali.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #plasty #Ružín