Pribudlo 92 infikovaných a jedno úmrtie, kontroly na hranici s ČR majú byť náhodné

Na Slovensku pribudlo 92 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 5 860 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 3 235 testov. Pribudlo i ďalšie úmrtie na ochorenie Covid-19, celkovo je tak na Slovensku oficiálne 39 potvrdených úmrtí na nový koronavírus.

16.09.2020 10:05 , aktualizované: 11:10
debata (111)

Ďalšou obeťou je muž vo veku 66 rokov, ktorý bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici v Prešove, počas hospitalizácie potreboval podporu umelej pľúcnej ventilácie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Vyliečilo sa ďalších 6 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 3 220. Hospita­lizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 107 pacientov. Z toho 13 sú na JIS a 14 na umelej pľúcnej ventilácii.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Bratislava (23), Nitra (12), Prešov (5), Žilina (5), Partizánske (4), Galanta (3), Košice (3), Michalovce (3), Námestovo (3), Nové Zámky (3), Banská Bystrica (2), Čadca (2), Piešťany (2), Poprad (2), Prievidza (2), Senec (2), Sobrance (2), Stará Ľubovňa (2), Šaľa (2), Topoľčany (2), a po jednom prípade v okresoch Gelnica, Malacky Martin, Považská Bystrica, Ružomberok, Snina, Trebišov, Trenčín. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Kontroly na hranici s ČR

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) predpokladá, že kontroly na hranici s Českou republikou, ktorá od piatka 18. septembra pribudne na zoznam rizikových krajín, sa budú konať náhodne. O ich konkrétnom fungovaní sa však stále diskutuje, informoval o tom v stredu pred rokovaním vlády.

„Ešte sa uskutočňuje tá diskusia, ako to budeme riešiť technicky,“ povedal minister. Poznamenal, že kontroly neznamenajú uzavretie hraníc. K prípadnej potrebe potvrdení od zamestnávateľa pre pendlerov sa nevedel vyjadriť. Poukázal na to, že príslušné nariadenie musí vydať hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Minister odpovedal aj na otázku, či nespôsobuje činnosť pandemickej komisie chaos, napríklad vzhľadom na situáciu posledných dní, keď premiér zrušil jej rozhodnutia. „Nemyslím si, že vzniká chaos, pandemická komisia je poradným orgánom, myslím si, že odvádza veľmi dobrú prácu,“ reagoval.

Odborníkom podľa neho patrí úcta za hodiny, ktoré na komisii sedia a snažia sa zvážiť všetky okolnosti ovplyvňujúce prijatie návrhov opatrení. „Poradný orgán je na to, aby poradil, a potom sú zase ďalšie orgány na to, aby rozhodli,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19