Matovič: O peniazoch svojej ženy nič neviem

Čo si moja manželka urobí s riadne zdanenými peniazmi, mi je úplne jedno, je to jej slobodné rozhodnutie a vás do toho absolútne nič, reagoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) na otázku, či je pravda, že jeho žena Pavlína vložila do investičnej spoločnosti Arca Capital 10 miliónov eur. On o týchto peniazoch informácie nemá, ale doplnil, že „možno je to pravda, čo hovoríte, možno nie“.

16.09.2020 19:00 , aktualizované: 17.09.2020 16:25
debata (672)

Ako ďalej uviedol, už štrnásť rokov sa manželky nepýta, do čoho investuje či akým spôsobom má uložené peniaze. Od roku 2006 majú totiž rozdelené bezpodielové vlastníctvo manželov (BSM). Bolo to ešte štyri roky predtým, ako vstúpil do politiky.

Video: Pellegrini o peniazoch Matovičovej rodiny.

Video

Podľa vlastných slov tak urobil preto, lebo ho „podnikanie začalo zaťažovať a veľa peňazí porozdával“. Matovič uviedol, že išlo o bezúročné pôžičky a kamaráti mu zhruba 100 miliónov vtedajších korún nevrátili späť. Tak si povedal, že takýmto spôsobom okráda svoju rodinu a biznis prenechal manželke Pavlíne. Od rozdelenia BSM sa nestará, kde má jeho manželka uložené peniaze.

Investičná skupina Arca Capital má v súčasnosti problémy a chce svoje finančné problémy vyriešiť vstupom investora. PR manažérka spoločnosti Terézia Barčíková povedala, že ak sa tento scenár nepodarí naplniť, nevylučuje ani reorganizáciu či reštrukturalizáciu firmy. V takom prípade by mohli veritelia dostať, v závislosti od ich požiadaviek na rýchlosť vyrovnania, od 50 do 100 percent hodnoty svojich pohľadávok.

Predseda predstavenstva materskej spoločnosti Arca Investments Rastislav Velič označil za príčinu súčasných problémov pandémiu ochorenia Covid-19, ktorá obmedzila možnosti podnikania.

„Arca Capital v súčasnosti vlastní a spravuje rozsiahle majetkové portfólio sústredené do rozličných odvetví, ako napríklad automobilový priemysel, energetika, zdravotnícky sektor, developerská činnosť, finančné služby, pracovné agentúry, ubytovacie a rekreačné služby,“ uviedol.

Hoci toto portfólio podľa neho zámerne budovali rôznorodo preto, aby bola Arca Capital schopná odolať výkyvom na hospodárskych trhoch, a aby tak boli ochránené vklady investorov, spoločnosť Arca Investments, ktorá je materskou spoločnosťou celej skupiny Arca Capital, bola nútená požiadať o dočasnú ochranu pred veriteľmi.

Dočasná ochrana pred veriteľmi však podľa Veliča v žiadnom prípade neznamená, že by skupina Arca Capital nechcela splniť svoje záväzky voči všetkým veriteľom. Matovič neodpovedal na otázku, či jeho manželke nebol vklad vyplatený predčasne.

Smer podá trestné oznámenie

Strana Smer podá trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Dôvodom je podozrenie, že zvýhodnila niektorých klientov voči ostatným, konkrétne rodinu premiéra Igora Matoviča. Na dnešnej tlačovej besede to povedal predseda strany Robert Fico.

Video: Brífing predsedu Smeru Roberta Fica k majetkovým pomerom premiéra Matoviča.

Video

Zásadné podozrenie spočíva podľa predstaviteľov Smeru v tom, že rodina Matovičovcov investovala do Arca Capital obrovskú sumu peňazí.

„Druhé podozrenie je, že boli zvýhodnení pred inými veriteľmi a s vysokou pravdepodobnosťou im bola vrátená nielen istina, ale aj výnosy, a to na úkor iných veriteľov, pretože ako je všeobecne známe, táto spoločnosť má vážne finančné problémy," doplnil Fico. Ak sa podozrenie nepreukáže, strana trestné oznámenie podľa slov jej predsedu stiahne.

Ak by rodina predsedu vlády bola medzi poškodenými, tak by podľa šéfa Smeru Matovič „už kričal dva týždne o nespravodlivosti, o zlých finančných skupinách, ktoré berú ľuďom peniaze, ale keďže mlčí on, mlčí jeho manželka, nič nepotvrdzujú, nič nevyvracajú, máme právo v tejto veci konať," dodal Fico.

Arca Capital odmietla tvrdenia o uprednostňovaní veriteľov

Finančná skupina Arca Capital sa ohradila voči informáciám o údajnom vyplatení investície Pavlíny Matovičovej a poprela tvrdenia o uprednostňovaní veriteľov.

„Skupina Arca Capital chápe, že téma údajného zvýhodňovania premiérovej manželky je mediálne aj politicky atraktívna, skupina však striktne odmieta zneužívanie nepravdivých informácií o zvýhodňovaní niektorého jej veriteľa na účely politickej kampane,“ uviedla vo štvrtok PR manažérka skupiny Terézia Barčíková.

Arca Capital vo vyhlásení zaslanom médiám uistila svojich klientov, že voči nim postupuje jednotne a sleduje dosiahnutie uspokojenia svojich veriteľov v čo najväčšom rozsahu, a to bez uprednostňovania kohokoľvek z nich.

Či je premiérova manželka klientkou firmy, a akú sumu investovala, však Arca Capital z dôvodu zachovania obchodného tajomstva a ochrany osobných údajov neuviedla. Firma považuje za škandalózne, aký charakter majú medializované informácie a ako politici „zneužívajú mediálny a verejný priestor dezinformovaním verejnosti prostredníctvom neoverených informácií bez akýchkoľvek dôkazov“.

Vo vyjadreniach politikov podľa firmy odzneli nepravdivé informácie, ktoré nielen očierňujú podnikanie skupiny, ale aj účelovo podsúvajú klientom klamstvá o jej hroziacom bankrote či o hrozbe len minimálneho uspokojenia pohľadávok klientov.

672 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič