Počty potvrdených prípadov koronavírusu lámu rekordy v Česku aj vo Francúzsku

Česká republika zaznamenala v stredu 2 139 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informoval o tom spravodajský portál TN.cz. Zajtra v krajine očakávajú ďalší celodenný rekord.

17.09.2020 06:00 , aktualizované: 22:33
koronavírus, futbal, Francúzsko
Na futbalovom zápase Paris Saint-Germain - Metz v časoch pandémie.
debata (54)

23:30 V Španielsku pribudlo od stredy viac ako 11 000 nových prípadov nákazy koronavírusom a 162 úmrtí pacientov s Covidom-19. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotníctva. Madridský región, kde sa počet infikovaných zvyšuje najrýchlejším tempom, chystá sprísnenie reštrikcií a požiadal kvôli tomu vládu o súčinnosť, uviedol denník El País. So vzostupom množstva nakazených sa potýka aj susedné Portugalsko. Tam za posledný deň potvrdili 770 nových prípadov. Je to najviac od začiatku apríla, uviedla agentúra EFE, pričom zhruba polovica novo infikovaných pripadá na hlavné mesto Lisabon a okolie.

V Taliansku dnes úrady oznámili 1 585 novo nakazených, čo je mierne viac ako v stredu, kedy to bolo 1452 infikovaných. Hoci situácia vyzerá stabilne, od júna sa množstvo aktívnych prípadov nákazy strojnásobilo na viac ako 40 000, upozornil zdravotný ústav ISS.

22:31 Francúzsko zaznamenalo vo štvrtok 10 593 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín a dosiahlo tak nový denný rekord. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters. Celkový počet nakazených novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine je už 415 481.

Predchádzajúci denný rekord infikovaných bol 10 561 a zaznamenali ho 12. septembra. Prudký nárast prípadov je výsledkom vyššej miery nákazy, ale tiež masívneho zintenzívnenia v testovaní. Francúzska vláda testuje ľudí na ochorenie COVID-19 bezplatne, čo spôsobuje dlhé rady pred testovacími centrami v mestách po celej krajine. Počet ľudí, ktorí vo Francúzsku zomreli na koronavírus, sa vo štvrtok zvýšil o 50 na 31 095.

20:57 Počty potvrdených prípadov nákazy koronavírusom lámu v Česku rekordy – do štvrtkového podvečera pribudlo 1710 nakazených. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa odvolal spravodajský portál Novinky.cz. Pre porovnanie, za celú stredu pribudlo viac ako dvetisíc nakazených ľudí.

Za viac ako pol roka sa v Česku koronavírusom SARS-CoV-2 infikovalo celkovo 42 739 ľudí. Aktuálne má nákazu 18 930 osôb. Počet hospitalizovaných stúpol zatiaľ vo štvrtok o 413 pacientov. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa v ČR zvýšil na 488.

19:19 Európsky parlament (EP) vo štvrtok prijal nelegislatívne uznesenie, v ktorom vyzýva členské štáty EÚ na harmonizáciu testovania na prítomnosť koronavírusu, hodnotenia rizík a prijímaných opatrení v súvislosti s jeho šírením. Za prijatie uznesenia hlasovalo 595 poslancov, 50 bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania. EP kritizoval členské štáty za to, že prijali rozdielne opatrenia v reakcii na nedávny nárast nákazy koronavírusom v EÚ a že sa nepoučili z prvej vlny pandémie, v dôsledku čoho opakujú svoje chyby zo začiatku koronakrízy.

Europoslanci preto v uznesení vyzvali členské štáty na prijatie jednotnej definície pozitívneho prípadu nákazy, úmrtia a vyliečenia z infekcie koronavírusom, vzájomné uznávanie výsledkov testov v každej krajine EÚ, skrátenie čakacej lehoty na výsledky testov, stanovenie jednotnej dĺžky trvania karantény, koordináciu cestovných obmedzení a diskusiu o čo najskoršom uvoľnení obmedzení na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

18:55 Jesenná schôdza maďarského parlamentu sa začne riadne, pričom ale budú dodržiavané epidemiologické pravidlá, povedal predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis vo štvrtok v Budapešti po schôdzke frakčného spojenectva Fideszu s menšou vládnou stranou KDNP.

Podľa internetovej stránky týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) predseda frakcie Fideszu povedal, že frakčné spojenectvo Fidesz-KDNP poslancom navrhne, aby v rokovacej sále nosili rúška, ktoré by si dali dole iba počas prejavu. „Právne ich síce k tomu nemôžeme donútiť, požiadame ich však tiež, aby si pred vstupom do budovy parlamentu nechali zmerať telesnú teplotu,“ dodal Kocsis.

17:00 Festival Biela noc sa tento rok neuskutoční ani v Košiciach, ani v Bratislave. Potvrdila to jeho umelecká riaditeľka Zuzana Pacáková s tým, že dôvodom zrušenia je zhoršovanie sa situácie okolo pandémie nového koronavírusu aj neistota vyplývajúca z meniacich sa opatrení pred šírením nákazy.

„Dostali sme opätovné neodporúčania hygieny festival organizovať. Riziko, že by nás hygiena alebo iný kompetentný orgán zrušil v neskoršom termíne, bolo veľmi vysoké. Spôsobilo by nám to závažné finančné problémy,“ uviedla. Biela noc sa mala v Košiciach uskutočniť 25. až 27. septembra a v Bratislave 2. až 4. októbra. (tasr)

16:30 Na hraniciach s Českou republikou budú od piatka 18. septembra od 9.00 h náhodné policajné kontroly. Ich cieľom je dohliadať na plnenie povinnosti registrácie, ktorá pribudla po zaradení ČR na zoznam tzv. rizikových krajín, upravuje ju opatrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová. Kontroly sa budú zameriavať na osobné motorové vozidlá, ale aj autobusovú a vlakovú dopravu na hraniciach, alebo v blízkosti hraníc s Českou republikou. (tasr)

15:57 Britská vláda ohlásila vo štvrtok zavedenie ďalších epidemiologických opatrení pre severovýchodné Anglicko, ktoré v poslednom čase zaznamenáva nárast v počte nakazených novým druhom koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Obyvatelia tejto oblasti, do ktorej spadajú aj mestá ako Newcastle či Sunderland, sa od piatka nebudú môcť stretávať mimo svojich domovov či okruhu známych. Stravné zariadenia budú môcť fungovať len s obsluhou a bary a pohostinstvá budú musieť svoje prevádzky zatvoriť do 22.00 h. Nové opatrenia oznámil v parlamente britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

„Tieto rozhodnutia neberieme na ľahkú váhu,“ povedal poslancom a uznal, že opatrenia budú mať „skutočný dosah na rodiny, podniky aj komunity… Musíme sa však riadiť dátami a konať a dáta nám hovoria, že musíme konať hneď teraz,“ dodal.

15:01 Rakúska vláda v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu vo štvrtok oznámila, že s platnosťou od polnoci z nedele na pondelok budú vo vnútorných priestoroch zakázané súkromné stretnutia viac ako desiatich osôb. Výnimku budú mať pohreby, náboženské podujatia a demonštrácie, informovala agentúra APA.

Ďalšie opatrenie sa týka gastronomických prevádzok: Po novom sa obmedzí počet ľudí za jedným stolom na najviac desať a bude povolená len konzumácia jedál pri stole. Takisto sa sprísni povinnosť nosiť rúška, ktoré budú povinné na trhoch a veľtrhoch a vo vonkajších priestoroch. V gastronómii musia mať hostia rúška na tvári vždy, okrem toho, keď sedia pri stole.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz na tlačovej konferencii poukázal na to, že nenarastá nielen počet infikovaných, ale aj počet hospitalizovaných pacientov. „Musíme reagovať, aby sme zabránili druhému lockdownu. Potrebné je obmedziť nielen zdravotné riziká, ale aj negatívne následky na hospodárstvo a trh práce,“ poznamenal Kurz.

14:53 Pri kultúrnych a športových hromadných podujatiach sa budú započítavať do počtu osôb iba ľudia v obecenstve. Podávanie občerstvenia je zakázané. Na športových podujatiach je povinné sedenie v každom druhom rade. Hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania budú zakázané s výnimkou svadieb, karov a krstín do 150 osôb. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré je účinné od piatka 18. septembra. (Viac tu)

14:46 Rúška na ochranu pred šírením nákazy novým koronavírusom budú musieť od piatka nosiť v Česku žiaci vo všetkých priestoroch škôl, ako aj počas vyučovania. Výnimka bude platiť pre prvý stupeň. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

V ČR bude od piatkovej polnoci obmedzená aj prevádzka krčiem a reštaurácií. Tie budú musieť byť od polnoci do 06.00 h zatvorené. Väčšina okresov v ČR bude od piatka podľa Vojtěcha zaradená v rámci koronavírusového semaforu do oranžovej zóny s druhým stupňom rizika nákazy. Znamená to počiatočné komunitné šírenie vírusu, píše Deník N.

Minister priznal, že epidemiologická situácia v ČR nie je dobrá a vyjadril obavy, že situácia sa bude zhoršovať, ak sa nebudú dodržiavať preventívne opatrenia. Vojtěch oznámil, že hotová je už aplikácia s názvom eRouška, ktorú je možné si stiahnuť na všetky typy mobilných telefónov a údaje v nej sú anonymné. Aplikácia upozorní svojich používateľov na možný kontakt s infikovanou osobou.

14:26 Svetoznáma ruská operná speváčka Anna Netrebková sa nakazila koronavírusom a už päť dní leží v nemocnici so zápalom pľúc. Oznámila to vo štvrtok na svojom účte na Instagrame, uviedol spravodajský server kurier.at.

„Som už päť dní v nemocnici s kovidovým zápalom pľúc,“ napísala 48-ročná sopranistka, ktorá vyjadrila presvedčenie, že sa jej stav už čoskoro zlepší. Neuviedla pritom, kde je hospitalizovaná ani to, kde sa vírusom nakazila.

Priebeh koronavírusového ochorenia Covid-19 podľa Netrebkovej nie je také zlý, ako sa zvykne hovoriť. Podľa vlastných slov sa uchýlila do karantény okamžite, ako sa u nej prejavili symptómy ochorenia, aj keď mala spočiatku negatívne výsledky testov. Netrebková zdôraznila, že po vypuknutí pandémie koronavírusu mala dve možnosti: buď sa báť nákazy a zostať doma, alebo podľa možnosti normálne pracovať, cestovať a žiť s rizikom, že môže ochorieť. Vybrala si druhú z možností a „nič neľutujem“.

Napísala tiež, že viac ako zo samotného vírusu je unavená z testovania, karantény a zastrašovania ľudí. Speváčka v posledných mesiacoch kritizovala zavádzanie prísnych epidemiologických opatrení.

14:22 V okrese Skalica bolo zaznamenaných v stredu 20 pozitívnych prípadov na nový koronavírus. Krízový štáb mesta Skalica rokoval o situácii v súvislosti s ochorením Covid-19 v miestnom hokejovom klube.

„V prípade hokejového mužstva ide o uzavretú skupinu a žiaci Základnej školy so športovým zameraním na Mallého ulici, ktorí sa venujú hokeju, zostávajú z preventívnych dôvodov doma. Vedenie mesta je v kontakte s úradom verejného zdravotníctva, situáciu intenzívne sledujeme a v prípade potreby sme pripravení prijať ďalšie opatrenia. Pristupujeme k dezinfekcii celého zimného štadióna,“ uviedla primátorka Skalice Anna Mierna.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Senici zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti celkovo 29 potvrdených prípadov na Covid-19. „Z nich 25 je súčasťou epidémie v hokejovom klube. RÚVZ v spolupráci s klubom a samosprávou zabezpečil potrebné protiepidemické opatrenia, pozitívne testované osoby sa nachádzajú v izolácii. RÚVZ naďalej aktívne dohľadáva ich kontakty a nariaďuje im domácu izoláciu. Všetky priestory zimného štadióna boli dezinfikované. Epidemiológovia pozorne sledujú situáciu v regióne a podľa jej vývoja budú prijímať opatrenia na lokálnej úrovni,“ uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti. (tasr)

14:11 Európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok varovala pred „alarmujúcou rýchlosťou šírenia“ nového koronavírusu v Európe. Jednotlivé krajiny zároveň upozornila, aby neskracovali dĺžku povinnej karantény na menej než 14 dní, informovala agentúra AFP.

„Septembrové počty (nakazených)… by mali byť upozornením pre nás všetkých,“ povedal na virtuálnej tlačovej konferencii v Kodani riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. „Hoci tieto čísla zohľadňujú aj rozsiahlejšie testovanie, ukazujú zároveň alarmujúcu rýchlosť šírenia (vírusu) naprieč regiónom,“ dodal. Kluge apeloval na „ochranu konceptu karantény“.

WHO zároveň zdôraznila, že neplánuje zmeniť odporúčania týkajúce sa 14-dňovej karantény pre osoby, ktoré boli vystavené koronavírusu. „Naše odporúčania o 14-dňovej karanténe sú založené na našich poznatkoch o inkubačnej dobe a prenose ochorenia (Covid-19). Zmeníme ich len vtedy, ak budeme mať (k dispozícii) nové vedecké poznatky,“ povedala Catherine Smallwoodová z WHO.

13:46 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 780 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím počet aktívnych prípadov dosiahol 7051. Z ochorenia Covid-19 sa dosiaľ vyliečilo 28 044 pacientov, vyplýva zo štvrtkových údajov ministerstva zdravotníctva platných k 09.30 h, o ktorých informoval denník Kurier.

V Rakúsku dosiaľ zaznamenali 758 súvisiacich úmrtí a 35 853 pozitívnych výsledkov testov. Tých bolo doteraz vykonaných 1 395 111. V ne­mocniciach je hospitalizovaných 319 osôb, z toho 55 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Najviac nakazených hlásia spolkové krajiny Viedeň, Horné a Dolné Rakúsko. V rakúskej metropole pribudlo 366 nakazených, čím sa tam celkový počet pozitívne testovaných zvýšil na 12 052.

13:11 Na hraniciach s Českou republikou bude od piatka 18. septembra od 9.00 h platiť režim červených krajín EÚ, existuje však viacero výnimiek z izolácie a predloženia negatívneho RT-PCR testu, informoval Úrad verejného zdravotníctva. (Viac tu)

13:09 Do zoznamu menej rizikových krajín z pohľadu pandémie nového koronavírusu pribudli Švédsko, Kanada a Bulharsko. Osoby, ktoré prídu z rizikových krajín Európskej únie, musia ostať v povinnej karanténe až do negatívneho výsledku testu na ochorenie Covid-19. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré platí od piatka (18. 9.) od 9.00 h.

12:59 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 837 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 a 16 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia TVN 24 s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Ide o štvrtý najvyšší denný nárast od začiatku pandémie; najviac prípadov (903) pribudlo 21. augusta, keď bolo vykonaných 29 600 testov. Druhý najvyšší nárast bol zaznamenaný o deň neskôr (900 prípadov, 25 700 testov) a tretí 27. augusta (887 prípadov, vyše 28 200 testov).

Celkovo sa infekcia novým druhom koronavírusu v Poľsku doteraz potvrdila u 76 571 ľudí, z ktorých 2253 zomrelo. V nemocniciach je hospitalizovaných 1917 osôb, 84 je napojených na pľúcnu ventiláciu. V karanténe je 103 425 osôb, z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo 62 725 ľudí.

12:15 V karanténnom zariadení Slovenskej technickej univerzity (STU) v Gabčíkove sa nachádza 106 ubytovaných zahraničných študentov, z nich sú pozitívne štyri prípady na ochorenie Covid-19. Potvrdil to hovorca STU v Bratislave Fedor Blaščák. Ľudia s pozitívnym výsledkom sú podľa Blaščáka v izolácii.

„Priebeh choroby u nich je v tejto chvíli bezpríznakový a bezproblémový,“ priblížil hovorca STU. K dispozícii na mieste je 24-hodinová zdravotná služba. „Povinnú izoláciu v zariadení STU v Gabčíkove využilo do dnešného dňa 191 zahraničných študentov a pedagógov z piatich slovenských univerzít,“ uviedol Blaščák. K štvrtku pobyt v karanténe absolvovalo s negatívnym výsledkom povinného PCR testu 85 osôb. Na internátoch STU v súčasnosti podľa Blaščáka žiadne prípady ochorenia na Covid-19 neevidujú.

11:51 Na internátoch Univerzity Komenského (UK) v Bratislave zatiaľ u študentov neevidujú nové prípady ochorenia Covid-19. Potvrdila to Martina Mášiková z rektorátu UK.

Prvé dva prípady s ochorením Covid-19 potvrdili na internátoch najväčšej a najstaršej slovenskej univerzity v pondelok 14. septembra. Prvý prípad zaznamenali na Vysokoškolskom internáte Družba. „Ubytovaný strávil 3. septembra počas ubytovávania v internátnej izbe 20 minút a odcestoval domov. Následne 11. septembra sa u neho potvrdilo ochorenie Covid-19 a momentálne sa lieči doma,“ uviedla Mášiková. (tasr)

11:32 Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vo štvrtok varovala, že pandémia nového koronavírusu zvyšuje diskrimináciu zraniteľných skupín obyvateľstva v ázijských krajinách vrátane migrantov a utečencov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Humanitárna organizácia IFRC uskutočnila prieskum verejnej mienky na vzorke 5000 ľudí v Indonézii, Malajzii, Mjanmarsku a Pakistane. Približne polovica respondentov zo šírenia koronavírusu vinila konkrétnu skupinu osôb, pričom mnohí ako zdroj nákazy uvádzali Číňanov, imigrantov či cudzincov.

„Je mimoriadne znepokojujúce, že za šírenie (ochorenia) Covid-19 ľudia vinia migrantov v rámci krajiny, ako aj zahraničných pracovníkov, ktorí sú už i tak zraniteľnou skupinou,“ povedala pre Reuters Viviane Flucková, jedna z vedúcich výskumného tímu, ktorý tento prieskum realizoval. Je potrebné viac sa zamerať na boj proti „fámam súvisiacim so skrytou dynamikou moci a štrukturálnymi problémami nerovnosti,“ zdôraznila Flucková.

11:15 Slovenská bezpečnostná IT spoločnosť Nethemba upozornila na kritickú zraniteľnosť v aplikácii Moje ezdravie, na základe ktorej získala osobné informácie o viac ako 130-tisíc pacientoch, ktorí boli v SR testovaní na Covid-19. (Viac tu)

11:01 Čínske úrady sa rozhodli uzavrieť mesto Žuej-li, ktoré leží v provincii Jün-nan pri hraniciach s Mjanmarskom a má vyše 200-tisíc obyvateľov. Došlo k tomu po tom, ako sa v uplynulých dňoch potvrdil koronavírus u dvoch osôb, ktoré do zmieneného mesta pricestovali z Mjanmarska.

O lockdowne informoval vo štvrtok na svojej webstránke denník The Guardian. Miestne úrady uviedli, že mesto Žuej-li sa ochoreniu Covid-19 bráni, akoby bolo „vo vojnovom stave“. Obyvateľom nariadili, aby zostali doma, pričom všetkých plánujú otestovať.

10:52 Zo vzletných rečí o novej kapitole v slovenskom zdravotníctve ostali len plané sľuby. V súvislosti so šesťmesačným pôsobením ministra zdravotníctva Mareka Krajčího to povedal predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker, ktorý Krajčího vyzval, aby zvážil svoje zotrvanie vo funkcii.

Podľa exšéfa zdravotníckeho rezortu predchádzajúce obdobie pod Krajčího vedením charakterizovali sfušované netransparentné výberové konania, odchod atestovaných lekárov, petície zamestnancov v nemocniciach, stúpajúci dlh štátnych nemocníc a najmä nezvládnutie boja s novým koronavírusom.

"Ako pripravil pán minister Slovensko na koronakrízu, keď si Úrad verejného zdravotníctva musel niekoľko mesiacov pýtať peniaze na zvládnutie náporu práce a dostal ich až po medializácii? Ako nastavil procesy, keď nakazení majú sami vyhľadávať svoje kontakty,“ pýta sa Drucker.

O nekvalifikovanom postupe ministra má podľa Druckera svedčiť i to, že predseda vlády Igor Matovič neustále mení rozhodnutia pandemickej komisie. Drucker je presvedčený, že Krajčí by mal pristúpiť k sebareflexii a zvážiť abdikáciu. (tasr)

10:26 Obchodná akadémia (OA) v Prievidzi zostane vo štvrtok a v piatok preventívne zatvorená. K prerušeniu vyučovania prezenčnou formou pristúpila škola pre zhoršenie tamojšej epidemiologickej situácie, nový koronavírus tam potvrdili u troch žiakov. Informoval o tom riaditeľ OA Prievidza Ivan Kadlečík. (tasr)

10:17 Laboratórne testy v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách nákazu novým druhom koronavírusu v 710 prípadoch, čím počet infikovaných stúpol na 15 170. V súvis­losti s chorobou Covid-19, ktorá je spôsobovaná uvedeným vírusom, zaznamenali úmrtie deviatich chronicky chorých pacientov.

Počet obetí stúpol na 663. Z nákazy sa doposiaľ zotavilo 4 227 osôb. Počet aktuálne infikovaných je 10 280, z nich 43 percent je z Budapešti.

10:03 Na Slovensku za uplynulých 24 hodín potvrdili 161 nových prípadov ochorenia Covid-19, urobili vyše 4-tisíc testov. Pribudlo jedno úmrtie pacienta s koronavírusom, ďalších 68 osôb sa z ochorenia vyliečilo. (Viac tu)

9:52 Cirkevné spoločenstvá sa budú riadiť súborom opatrení, ktorý je zhrnutý v COVID-19 semafore. Tie sú záväzné až do odvolania pri slávení bohoslužieb a ďalších cirkevných podujatiach.

Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS) na svojom webe. Opatrenia sa odvíjajú od toho, do ktorej z troch definovaných kategórií cirkevné spoločenstvo aktuálne spadá. (tasr)

8:55 Ukrajina hlási rekordný denný počet prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 hodín tam zaznamenali 3 584 infikovaných. Vo štvrtok o tom informovala agentúra UNIAN s odvolaním sa na informácie tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Za rovnaký čas na komplikácie spojené s ochorením Covid-19 zároveň zomrelo 60 ľudí. Celkovo si vírus na Ukrajine vyžiadal 3 400 obetí, informuje agentúra Ukrinform na základe údajov Národnej bezpečnostnej rady.

8:25 V Indii opäť zaznamenali rekordný denný prírastok počtu nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Za posledných 24 hodín tam pribudlo 97 894 prípadov, čo je dosiaľ najviac od začiatku pandémie. Podľa štvrtkových údajov indického ministerstva zdravotníctva tak počet potvrdených prípadov infekcie vzrástol na viac ako 5,1 milióna, informovala agentúra AP.

8:08 Nemecko oznámilo vo štvrtok ráno 2 194 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je druhý najvyšší denný nárast od polovice apríla. S odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) o tom informovala agentúra DPA. Nad 2 000 stúpol počet pozitívne testovaných osôb naposledy 21. augusta. Vrchol pandémie a najvyššie prírastky nakazených zaznamenalo Nemecko koncom marca a začiatkom apríla, keď ich bolo viac ako 6 000. Odvtedy sa ich počet priebežne znižoval, avšak koncom júla začal opäť narastať.

7:35 Česká republika zaznamenala v stredu 2 139 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informoval o tom spravodajský portál TN.cz.

V utorok v ČR zaznamenali necelých 1 700 prípadov nákazy. V krajine je v súčasnosti 17 619 aktívnych prípadov a celkovo sa od začiatku pandémie nakazilo už viac ako 41 000 ľudí. Z ochorenia sa vyliečilo 22 931 ľudí, uvádza na svojej webovej stránke Ministerstvo zdravotníctva ČR. V súvislosti s nákazou zomrelo 482 ľudí.

České ministerstvo zdravotníctva od piatka 18.00 h z dôvodu prudkého nárastu nových prípadov zakazuje akcie na státie vo vnútorných priestoroch pre viac ako desať ľudí s výnimkou výstav, trhov a podobných podujatí.

6:00 Latinská Amerika začala obnovovať normálny spoločenský a verejný život v čase, keď si pandémia Covid-19 stále vyžaduje zásadné kontrolné opatrenia. Varovala v stredu podľa TASR riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) a regionálna riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Carissa Etienneová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Etienneová na virtuálnom brífingu z Washingtonu s ďalšími riaditeľmi PAHO uviedla, že počet prípadov nákazy novým koronavírusom v kolumbijskej pohraničnej oblasti s Venezuelou sa za posledné dva týždne zvýšil desaťnásobne. Ďalej upozornila, že v niektorých oblastiach Mexika stúpa úmrtnosť a podobný vývoj možno pozorovať aj v Ekvádore, Kostarike a Bolívii.

„Aj keď celý svet preteká vo vývoji nových nástrojov na prevenciu a liečbu Covid-19, bezpečná a účinná vakcína, ktorú je možné vyrobiť a dodať, nie je za rohom,“ povedala Etiennová. „Musíme si uvedomiť, že príliš skoré otvorenie dáva tomuto vírusu väčší priestor na šírenie a vystavuje našu populáciu väčšiemu riziku,“ dodala. Podľa údajov agentúry Reuters zaznamenala Latinská Amerika približne 8,4 milióna prípadov nákazy a viac ako 314 000 úmrtí.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus