Všetci štyria obvinení v rámci akcie Plevel idú do väzby

Sudca pre prípravne konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica zobral všetky štyri obvinené a zadržané osoby v rámci policajnej akcie Plevel do väzby. Vyhovel tak návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Médiá o tom informoval prokurátor ÚŠP po tom, ako sudca rozhodoval od stredy takmer 14 hodín do štvrtka rána.

17.09.2020 07:05 , aktualizované: 17:11
debata (5)

„V predmetnej trestnej veci Pavla Polku a spol. sudca pre prípravné konanie ŠTS vyhovel návrhu prokurátora na vzatie všetkých štyroch obvinených do väzby. Všetci štyria obvinení boli vzatí do väzby s tým, že bolo rozhodnuté o dôvodoch väzby tak, ako to bolo v návrhu prokurátora ÚŠP uvedené. S výnimkou u obvineného Daniela Béreša, kde sudca pre prípravné konanie rozhodol o väzbe len z dôvodu kolúznej väzby,“ povedal novinárom prokurátor ÚŠP s tým, že vo veci sa ďalej vykonávajú procesné úkony.

Voči rozhodnutiu v prípade Béreša podal prokurátor sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Najvyšší súd SR. Prokurátor ako dôvody väzby vo svojom návrhu uviedol dôvodnú obavu z kolúzneho konania a dôvod preventívnej väzby.

ŠTS v Banskej Bystrici rozhodoval v stredu o väzobnom stíhaní žilinského okresného sudcu Daniela Béreša a ďalších troch osôb vrátane bývalého krajského sudcu Pavla Polku. Zadržaní boli príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) počas akcie s názvom Plevel, v rámci ktorej polícia zadržala 11 osôb.

Medzi zadržanými bola pôvodne aj predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová, ktorá bola po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR v utorok prepustená bez obvinenia na slobodu. Na stíhanie sudcu Béreša dal ÚS SR v utorok súhlas. Akcia Plevel súvisí s korupčnou trestnou činnosťou, polícia razie a prehliadky vykonávala v pondelok.

Prerušenie členstva sudcov

Združenie sudcov Slovenska bude rozhodovať o prerušení členstva stíhaných sudcov z pondelkovej akcie Plevel, ktorú vykonala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Uviedol to prezident ZSS Juraj Sopoliga.

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) uviedla, že zadržanie a trestné stíhanie sudcov, ktorí pôsobili na žilinských súdoch, je ďalšou veľmi zlou správou z prostredia justície. Posilňuje sa tak podozrenie, že v slovenskej justícii dlhodobo funguje korupčná sieť sudcov, advokátov a prokurátorov prepojená na kriminálne prostredie a že nejde len o ojedinelé zlyhania niekoľkých osôb.

„Rozhodujúce však bude, aby sa tieto podozrenia podarilo dostatočne vyšetriť a preukázať tak, aby bolo možné všetkých podozrivých aj právoplatne odsúdiť. Bez vylúčenia korupčných sudcov zo systému zostanú pripravované legislatívne zmeny v justícii len na papieri a nemožno očakávať skutočne zásadné zmeny vo fungovaní justície,“ uviedla hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Akcia Plevel