Koniec hazardu na Slovensku? Keď prejdú zmeny v parlamente, tvrdí asociácia

Pozmeňovací návrh poslancov OĽaNO podľa Asociácie zábavy a hier v podstate zakáže kamenné herne na Slovensku, pretože kladie ťažko splniteľné podmienky. Pozmeňovací návrh, ktorí poslanci "potichu" predložili, považuje asociácia za likvidačný. Varuje, že ak zákon takto obmedzí legálny hazard, vytvorí sa priestor pre nelegálny čierny trh.

17.09.2020 13:42
debata (5)

Výbor NR SR pre financie a rozpočet schválil pozmeňujúci návrh skupiny poslancov, ktorý na Slovensku v praxi neumožní s účinnosťou od novembra tohto roku ďalšiu existenciu kamenných herní, uvádza asociácia. V súčasnosti zákon umožňuje mestám a obciam prijať VZN, ktoré zakazuje umiestnenie herní 200 metrov pochôdzkovou vzdialenosťou od škôl, školských zariadení, zariadení sociálnych služieb pre deti a mládež, liečební či ubytovaní mládeže. Po novom sa však má tento zákaz radikálne zmeniť.

„Dvestometrová vzdialenosť sa zmenila na päťstometrovú, dokonca nie pochôdzkovou, ale vzdušnou čiarou. Na Slovensku teda v zásade neexistuje miesto, kde by bolo možné kamennú prevádzku herne za takýchto kritérií umiestniť. De facto zakážu hazard, bez akejkoľvek celospoločenskej diskusie, jediným nenápadným pozmeňujúcim návrhom. Budeme sa tváriť, že herne sú u nás naďalej legálne, akurát, že nebudú mať kde fungovať.“ povedala Dominika Lukáčová, hovorkyňa Asociácie zábavy a hier.

Zo zákona má vypadnúť nutnosť oprieť sa o petíciu občanov, keď chce samospráva herne zakázať, čo asociácia považuje za obmedzenie slobody podnikania a stratu podnikateľskej istoty.

„Doterajšie VZN v slovenských mestách na zákaz hazardu takmer všetky zorganizovala iniciatíva „Zastavme hazard“ a jedinou prekážkou v priamej ceste na likvidáciu prevádzok im bola zákonom stanovená petičná povinnosť. Ani zrušenie petície zrejme nestačí sympatizantom tejto iniciatívy v parlamente a preto sa tam v tichosti ocitol aj spomínaný likvidačný návrh. ZMOS len nedávno upozorňoval aký katastrofálny dopad na už aj tak kolabujúce rozpočty miest a obcí bude mať výpadok príjmu z hazardných hier, ak sa petícia vylúči. Vyzvali poslancov, aby takýto návrh nepodporili. Namiesto akceptovania ich racionálnej výzvy však došlo na presadenie návrhu iniciatívy Zastavme hazard, ktorá sa takéto konečné riešenie už roky pokúša pretláčať cez svojich poslancov,“ hovorí Dominika Lukáčová.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hazard