Na Slovensku budú pôsobiť americkí vojaci

Od 1. októbra 2020 bude v posádke v Martine pôsobiť skupina maximálne štyroch amerických vojakov, ktorí na území SR budú pôsobiť v rámci spolupráce Ozbrojených síl (OS) SR a USA pri výcviku spôsobilostí v oblasti civilno-vojenskej spolupráce CIMIC (civil-military cooperation) a psychologických operácií (PSYOPS psychological operations). Národná rada (NR) SR vo štvrtok vyslovila súhlas s pôsobením amerických vojakov na území SR.

17.09.2020 18:19
debata (149)

„Práve vojaci vyškolení na tieto operácie boli nasadení napríklad aj v uzatvorených obciach počas prvej vlny pandémie. Odviedli úžasnú prácu a bez dostatočných vedomostí a naučených postupov by bezproblémový priebeh nebol možný,“ vyzdvihol ich prínos minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

„Doba pôsobenia príslušníkov ozbrojených síl USA na území Slovenskej republiky je 36 mesiacov. Rotácia príslušníkov americkej armády bude zabezpečená v deväťmesačných cykloch,“ uviedli ministerstvá obrany a zahraničných vecí v materiáli.

Ozrejmujú, že v prípade aktivít v rámci CIMIC ide o spôsobilosti založené na komunikácii a koordinácii spoločných činností medzi Ozbrojenými silami SR, spojencami NATO a civilnými organizáciami pred začatím operácie, počas operácie a po jej skončení sa v prospech veliteľa. Aktivity PSYOPS slúžia na podporu veliteľa v konkrétnom operačnom prostredí, aby zvládol nástrahy modernej informačnej vojny prostredníctvom boja proti dezinformáciám, oslabovania odhodlania protivníka bojovať, ako aj vytvorenia a udržiavania pozitívneho vnímania vlastných síl efektívnou komunikáciou s civilnými aktérmi.

Pôsobenie príslušníkov OS USA v navrhovanom období predstavuje nadviazanie bilaterálnej spolupráce s ozbrojenými silami USA, ktorá bola vykonaná na základe uznesenia Národnej rady SR z júna 2018.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #USA #Americká armáda