Hrnko radí Kollárovi. Nie ako osobe, ale ako predsedovi

Anton Hrnko (SNS) sa vracia do budovy Národnej rady. Jeho strana sa síce do parlamentu nedostala, no on dostal v deň, keď sa nestal šéfom SNS, ponuku od Borisa Kollára (Sme rodina), aby sa stal jeho poradcom.

18.09.2020 09:00
debata (20)

VIDEO: Anton Hrnko o práci pre Borisa Kollára.

Video

V čom budete radiť predsedovi parlamentu?

Po neúspechu v politike sa chcem presadiť ešte odborne a pán predseda parlamentu ma pozval, či by som mu nerobil poradcu v oblasti národných, národnostných a i rekonštrukcie Bratislavského hra­du.

Čo to znamená konkrétne?

Je tu veľa otázok, ktoré treba riešiť. Napríklad súvislosti zákona o občianstve, spolužitia na národnostne zmiešaných územiach.

Budete sa starať aj o Bratislavský hrad?

Nie priamo starať sa o Hrad, ale niektoré veci treba dotvoriť a tam som Kollárovi predstavil niektoré iniciatívy, ktoré boli neúspešne predložené už Andrejovi Dankovi (bývalý predseda Národnej rady a nový predseda SNS – pozn. red.).Tieto aktivity predložili pamiatkari a historici, ja ich len sprostredkujem.

Môžete povedať niečo bližšie?

Napríklad bude treba dotvoriť barokovú záhradu podľa návrhu sochami panovníkov, ktorí boli korunovaní v Bratislave. Nech sa ukáže, že Bratislava nebola zapadákovom, ale tvorili sa tu veci európskeho významu. Ak Bratislavu porovnáme s Prahou alebo Budapešťou, tak v nej okrem Hviezdoslava, Štúra a Hollého nemá sochu významnejšia osobnosť slovenských dejín.

Je vaša funkcia platená?

Neviem, pravdepodobne áno, ale nik mi zatiaľ nepovedal koľko a ako. Ale ak si niekto myslí, že to robím pre peniaze, tak nie, peniaze skutočne už nepotrebujem.

Sadli ste si s Borisom Kollárom? Neprekážajú vám jeho škandály?

To sú veci, ktoré sa týkajú jeho osoby. Neprišiel som radiť Kollárovi ako osobe, ale predsedovi parlamentu. Chcem mu poradiť a pomôcť v niektorých veciach, ktorými by som mohol pomôcť ešte pred mojím odchodom do úplného dôchodku.

Ste členom strany SNS, nevylúčia vás zo strany?

Nie je to vec , ktorá by ma momentálne trápila. Vylúčil ma už Ján Slota a môže aj Danko. Musíte sa opýtať ich. SNS, ktorú som zakladal, povedala, že ma nepotrebuje. Tak som šiel tam, kde ma môžu ešte potrebovať.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Anton Hrnko