Slovensko hlási nový rekord v počte prípadov, situácia sa podľa Krajčího zhoršuje

Na Slovensku pribudlo za štvrtok 235 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Aktuálna situácia na Slovensku týkajúca sa koronavírusu sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího postupne zhoršuje.

18.09.2020 10:15 , aktualizované: 17:57
debata (344)

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva rastie počet červených aj oranžových regiónov, ktorých je zhodne po 14. Zelených regiónov v krajine je momentálne 51. Krajčí poznamenal, že týždenne rastú pozitívne prípady u obyvateľov nad 65 rokov.

Video: Minister zdravotníctva Marek Krajčí, infektológ Pavol Jarčuška a hlavný hygienik Ján Mikas o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku.

Video

„Postupne to rastie. Dá sa očakávať približne 20-percentný týždenný nárast, takže to číslo, žiaľ, bude vyššie. Potrebovali by sme zatiahnuť ručnú brzdu a videli by sme, aký by to malo efekt,“ hovorí Krajčí.

Červených regiónov je u nás už 14. Aktuálne sú medzi rizikové okresy zaradené Bratislava I až V, Lučenec, Michalovce, Nitra, Púchov, Snina, Trenčín, Trnava, Tvrdošín a Žarnovica.

Rovnako 14 je aj oranžových regiónov, konkrétne okresy Dunajská Streda, Galanta, Liptovský Mikuláš, Malacky, Námestovo, Pezinok, Považská Bystrica, Prešov, Sabinov, Senec, Skalica, Stará Ľubovňa, Veľký Krtíš a Vranov nad Topľou.

Zdrojmi nákazy na Slovensku sú podľa Krajčího svadby, rodinné a firemné oslavy, diskotéky a bary, väčšie cirkevné stretnutia, športové kempy, pracoviská a ubytovne. Hlavný hygienik Ján Mikas preto vydal od piatka zákaz hromadných podujatí v priestoroch verejného stravovania, čiže reštauráciách, nočných baroch, kluboch a diskotékach.

Ak by sa počet osôb na zhromaždeniach znížil z 500 na 100, počet kontaktov by tak poklesol 25-krát, vysvetlil minister s tým, prečo je dôležité limitovať zhromaždenia osôb. Pri súčasnom stave epidémie na Slovensku je pre človeka na zhromaždení s kapacitou 500 ľudí 16-percentná šanca, že sa nakazí. V Bratislave je táto šanca 37-percentná, podotkol Krajčí. Dodal však, že znížením napríklad limitu pre svadby na maximálne 30 ľudí táto šanca klesá pod jedno percento.

Z okolitých krajín je rizikové Česko, Maďarsko, Rakúsko aj Ukrajina, kde narastá počet prípadov. V Poľsku počet nakazených klesá, povedal šéf rezortu zdravotníctva.

Antigénové testy ukážu výsledok za 15 minút

V najbližších týždňoch by mohli na Slovensko prísť antigénové testy na ochorenie COVID-19. Na dnešnom brífingu to ďalej uviedol minister zdravotníctva Krajčí. Ako konštatoval, problém pri testovaní na Slovensku nie je pri odberoch, nastať by však mohol v laboratóriách. Ich kapacita je aktuálne 7 500 testov a urýchlene sa podľa ministra zvýšiť nedá. „Nie je to slabá kapacita, je relatívne solídna, avšak v priebehu niekoľkých týždňov by sme vedeli na Slovensku zabezpečiť tzv. skríningové testy, ktoré sú podobne presné ako PCR testy, ale zisťuje sa antigén vírusu,“ vysvetlil Krajčí.

Infektológ Pavol Jarčuška konštatoval, že ide o antigénové testy priamo na zistenie vírusu, nie na zistenie protilátok. Výsledok by mali ukázať za 15 minút, ich presnosť je 98 %. Takéto testy by podľa neho mohli pomôcť napríklad nemocniciam, ktoré testujú pacientov pred hospitalizáciou alebo operáciou či na hraničných prechodoch. Ako doplnil, veľmi intenzívne sa pracuje aj na testovaní zo slín. Výhoda tohto testovania je v tom, že ak si vie pacient test urobiť správne, nemusí ísť na odberové miesto. Môže sa otestovať doma a doručiť test do laboratória. „Všetky tieto trendy sledujeme, zvažujeme a primeraným spôsobom pripravujeme aj zabezpečenie takýchto testov,“ povedal Jarčuška.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas konštatoval, že spomínané testy by mohli byť významným benefitom do budúcna.

NCZI potvrdilo problém s aplikáciou

Zraniteľnosť aplikácie Moje ezdravie, ktorá umožnila etickým hekerom získať osobné údaje ľudí testovaných na ochorenie Covid-19, je už odstránená. V piatok to potvrdilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Jeho šéf Peter Bielik priznal, že ak by problém neodhalili, mohlo dôjsť ku škodám. Spoločnosť Nethemba, ktorá na problém poukázala, podľa jeho slov prisľúbila, že získané osobné údaje testovaných ľudí nezneužije.

Video: Šéf Národného centra zdravotníckych informácii Peter Bielik ku kauze úniku osobných informácii testovaných pacientov na Covid-19.

NCZI prijala hlásenie o udalosti od vládnej jednotky CSIRT.SK 16. septembra. Podľa generálneho riaditeľa v priebehu troch hodín zabezpečili, aby nedošlo k ďalším únikom.

Bielik skonštatoval, že aplikáciu zdedil „aj s dobrým, aj zlým“. Počas marca bola vyvinutá interným tímom NCZI na základe požiadavky ústredného krízového štábu pre potreby regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

„Pokiaľ sa preukáže, že ja som svojím pričinením zapríčinil, že došlo k tomuto úniku osobných údajov, som pripravený niesť osobnú zodpovednosť,“ skonštatoval.

K zneužitiu uniknutých údajov by podľa neho nemalo prísť. „Máme prísľub od pána Luptáka (riaditeľ spoločnosti Nethemba), naši právnici sa s ním už spojili, že nepríde k zneužitiu osobných údajov a v žiadnom prípade poskytnutiu údajov pre iné strany,“ ubezpečil.

Informácie z aplikácie sa podľa Bielika týkali laboratórnych vyšetrení na Covid-19. „Musím pripomenúť, že ide o aplikáciu Moje ezdravie, ktorá vôbec nesúvisí s elektronickým zdravotníctvom eHealthom,“ dodal. Ubezpečil, že služby ako erecept či evyšetrenie sú dostatočne zabezpečené.

Vyvodenie zodpovednosti pre únik dát

Minister zdravotníctva Marek Krajčí nevylúčil odchod generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Petra Bielika v súvislosti s únikom osobných údajov o ľuďoch testovaných na Covid-19, ktoré získali etickí hekeri. Pripustil to v piatok pre médiá.

„Priznám sa, že nevylučujem žiadnu možnosť. Počkám si na došetrenie celej situácie. Takéto veci sa naozaj nemôžu stávať, aj napriek tomu, že sme v krízovej situácii, veľa vecí sa robilo s tým najlepším úmyslom vo veľkej rýchlosti, ale toto je naozaj niečo, čo sa stávať nemôže,“ povedal.

Únik osobných údajov iným smerom ako k etickým hekerom sa podľa jeho slov zatiaľ nepotvrdil. Ozrejmil, že pre incident podalo NCZI podnet na Úrad na ochranu osobných údajov SR, ktorý situáciu prešetruje. Rovnako na Národný bezpečnostný úrad, ktorý robí audit. Súhlasí, že aj získanie dát etickými hekermi je závažný únik.

„Ak autority povedia, že došlo k zanedbaniu povinnosti, tak to bude vážne,“ doplnil. Zároveň zdôraznil, že nešlo o dáta súvisiace s elektronickými zdravotníctvom, teda ereceptami či evyšetreniami, ktoré neboli ohrozené.

Slovensko s novým rekordom

Na Slovensku pribudlo 235 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo na Slovensku evidujeme 6 256 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19.

Počas uplynulého dňa urobili spolu 5 542 testov. Vyliečilo sa ďalších 102 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 3 390. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo evidujeme 39 obetí pandémie.

Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 48 nakazených. Nasledujú okresy Námestovo a Skalica, kde pribudlo 12 infikovaných, Snina má 11 nových prípadov, Trnava 10, Košice deväť. Okresy Nitra a Topoľčany hlásia 8 nových prípadov nákazy. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Nasledujú ďalšie okresy: Nové Zámky (7), Prievidza (7), Banská Bystrica (6), Dunajská Streda (6), Trebišov (6), Trenčín (6), Levice (5), Piešťany (5), Senica (5), Stará Ľubovňa (5), Žilina (5), Galanta (4), Liptovský Mikuláš (4), Michalovce (4), Tvrdošín (4), Bánovce nad Bebravou (3), Humenné (3), Poprad (3), Spišská Nová Ves (3), Žiar nad Hronom (3), Detva (2), Dolný Kubín (2), Ilava (2), Komárno (2), Prešov (2), Senec (2), a po jednom prípade v okresoch Brezno, Čadca, Lučenec, Malacky, Partizánske, Pezinok, Púchov, Ružomberok, Svidník, Turčianske Teplice a Veľký Krtíš.

© Autorské práva vyhradené

344 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí