Kováčiková sa pre smrť Chovanca stretne s belgickým generálnym prokurátorom

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková sa v záležitosti smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku stretne s federálnym generálnym prokurátorom Belgického kráľovstva.

18.09.2020 14:41
debata (5)

„Iniciatíva zo strany prvej námestníčky bola prijatá s maximálnou ústretovosťou zo strany federálneho generálneho prokurátora a po vzájomnej dohode sa pracovné rokovanie uskutoční 28. septembra 2020 na federálnej generálnej prokuratúre v Bruseli za prítomnosti prezidenta Eurojustu Ladislava Hamrana,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku v meste Charleroi, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne.

Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

Letisková polícia Chovanca následne vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Chovanca a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Chovanec #Viera Kováčiková