Veľa koronavírusu, málo chrípky. Je to nádej aj pre Európu

Na južnej pologuli, kde mala tohto roku naplno zúriť chrípková sezóna, zanamenali rekordne nízky počet prípadov chrípky.

19.09.2020 07:00 , aktualizované: 19:59
koronavírus, Čína, technológie Foto: ,
Návštevník čínskeho technologického veľtrhu v Pekingu.
debata (70)

19:59 Česká republika v piatok zaznamenala 2 111 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je približne o 1 000 nižší počet, ako v krajine registrovali za rovnaký časový úsek vo štvrtok. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

Laboratória v ČR počas piatku vykonali 19 791 testov. Nižší piatkový počet prípadov nákazy mohol ovplyvniť i výpadok systému eŽádanka, prostredníctvom ktorého lekári alebo hygienici žiadajú pre pacientov vykonanie testu na prítomnosť ochorenia COVID-19. Výpadok podľa iDnes.cz spôsobil komplikácie na niektorých odberových miestach.

18:58 Polícia v Londýne v sobotu zasahovala proti demonštrantom, ktorí vyjadrovali nespokojnosť s opatreniami zavedenými na zabránenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AP. Polícia zasiahla proti stovkám demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí. Niektorí z protestujúcich sa usilovali zabrániť policajtom v zatýkaní a doprava v tejto oblasti bola narušená. Demonštranti mali banery a tabule s nápismi ako „Toto je už tyrania“ a vykrikovali heslá ako „sloboda“. Polícia uviedla, že sa vyskytli prejavy násilia a nepriateľstva voči jej príslušníkom. Účastníkov pod hrozbou zatknutia vyzvala, aby sa urýchlene rozišli.

14:13 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín rekordných 1 002 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet nakazených dosiahol 78 330. Zvýšila sa aj bilancia obetí, do ktorých pribudlo 12 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v sobotu agentúra PAP. Poľské ministerstvo zdravotníctva tiež informovalo, že hospitalizovaných je nateraz 1 977 osôb podozrivých z koronavírusovej infekcie, pričom 83 z nich je odkázaných na pľúcnu ventiláciu.

13:33 Ukrajina hlási za posledných 24 hodín ďalších 3 240 infikovaných novým koronavírusom. V sobotu o tom informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na informácie Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Za rovnaký čas na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 zomrelo 48 ľudí. Celkovo si vírus na Ukrajine vyžiadal už 3 516 obetí.

13:05 Český minister vnútra Jan Hamáček je v súvislosti s koronavírusovou epidémiou za zavedenie prísnejších opatrení. Čísla sú totiž podľa neho alarmujúce a je čas obmedziť sociálne kontakty – bol by preto za obmedzenie verejných akcií a zrušenie barových šnúr nočných Prahou. Píše o tom webová stránka televízie Nova. Ministerstvo zdravotníctva zaviedlo bezpečnostné opatrenie, ktoré má obmedziť množstvo ľudí vo vnútorných priestoroch. Ľudí v podnikoch môže byť len toľko, koľko je tam miest na sedenie. Poniektorí sa však tomuto obmedzeniu smejú, poznamenáva TV Nova.

„Nie je to nič ideálne, ale ministerstvo niečo urobiť musí. Pokiaľ by to bolo na mne, tak ja by som také podniky o desiatej večer zatvoril, bez ohľadu na to, či v nich ľudia sedia alebo stoja. Ale chápem, že je tu nejaká snaha udržať sčasti tieto podniky v chode a nezničiť firmám úplne ich existenciu. Avšak tie čísla sú také strašné, že podľa môjho názoru nastal čas na rázne opatrenia bez toho, aby sme vypínali ekonomiku,“ povedal Hamáček v rozhovore pre denník Právo.

12:35 Nemecko oznámilo v piatok ráno 2 297 nových prípadov koronavírusovej nákazy, čo je najvyšší denný nárast od polovice apríla. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI).

Nad 2 000 stúpol denný počet pozitívne testovaných osôb naposledy 21. augusta. Vrchol pandémie a najvyššie prírastky nakazených zaznamenalo Nemecko koncom marca a začiatkom apríla, keď ich bývalo denne aj vyše 6 000. Odvtedy sa ich počet priebežne znižoval, avšak koncom júla začal opäť narastať.

Nemecko celkovo eviduje už 270 070 nakazených a 9384 úmrtí, pričom do piatka bolo hlásených šesť ďalších obetí na životoch. Ochorenie COVID-19 podľa odhadov Kochovho inštitútu prekonalo už 239 800 ľudí.

10:24 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili za posledný deň 809 ľuďom. Zomrelo šesť chronicky chorých pacientov. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 30 osôb s ochorením COVID-19, informovala vláda v sobotu na stránke koronavirus.gov.hu. Počet nakazených stúpol na 16 920 a úmrtí s ochorením COVID-19 na 675. Z nákazy sa zotavilo 4 382 ľudí.

7:00 Krajiny na južnej pologuli zaznamenali v čase karanténnych opatrení proti chorobe COVID-19 rekordne málo prípadov chrípky. Dáta znamenajú záblesk nádeje pre severnú pologuľu, ktorá sa na sezónu chrípky práve teraz pripravuje.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi sa zdravotnícke systémy na južnej pologuli chystali na svoju zimnú sezónu a každoročnú chrípkovú vlnu. Obávali sa, že spoločne s ochorením COVID-19 preťažia nemocnice. K tomuto scenáru však nedošlo. Mnohé krajiny namiesto toho hlásia, že mali buď rekordne málo prípadov chrípky, alebo skoro žiadne.

Napríklad obvodní lekári na Novom Zélande neodhalili jediný prípad chrípky od chvíle, keď v júni začali robiť testy. Kým vlani bolo pozitívnych 57 percent testovaných ľudí. Reštriktívne opatrenia proti COVIDU-19 výrazne znížili počty pacientov s chrípkou a ďalšími respiračnými ochoreniami aj v Austrálii. Vlani v júli a auguste krajina registrovala viac než 131 000 prípadov chrípky, tento rok v rovnakom období Austrálčania evidovali 315 prípadov choroby. A zatiaľ čo vlani zomrelo na chrípku viac ako 950 ľudí, tento rok táto choroba pripravila o život zatiaľ 40 Austrálčanov.

Podľa Panamerickej zdravotníckej organizácie výrazne ubudlo prípadov chrípky tiež v Južnej Amerike, kde karanténne opatrenia neboli až tak prísne dodržiavané a zároveň COVID-19 tam zabil desiatky tisíc ľudí.

Profesor v odbore verejného zdravia na novozélandskej Univerzite v Otago Michael Baker tento jav, kedy COVIDU-19 pribudlo a chrípky ubudlo, pripisuje rozdielom medzi oboma vírusmi. Sezónna chrípka podľa neho nie je toľko nákazlivá a je menej smrteľná. Ľudia majú voči chrípke tiež väčšiu imunitu – či už vybudovanú prirodzene, alebo cez očkovanie. Úlohu zohrali tiež obmedzenie cestovania, ktoré narušilo bežnú migráciu vírusu zo severnej pologule na juh, píše The Guardian.

„Chrípkovú sezónu uvidíte, ale očakávam, že bude oveľa menej intenzívna. Krajiny severnej pologule, ktoré do určitej miery aktívne potierajú COVID-19, by tak mali mať (pred chrípkou) dobrú ochranu,“ uviedol Michael Baker.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus