Makóa nechal sudca vo väzbe, nepomohol mu ani farár

Exriaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó čelí obvineniu z obmedzovania osobnej slobody a vydierania. Polícia ho zadržala vo štvrtok ráno v rámci akcie Boží mlyn, Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v sobotu rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

19.09.2020 15:34 , aktualizované: 21:53
debata (52)

VIDEO: Ľudovíta Makóa odvádzajú do väzby, čo na to prokurátor a obhajca?

Video

Makó mal podľa polície „vyčíňať“ v rokoch 2011 až 2017. Obvinený je zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu obmedzovania osobnej slobody a obzvlášť závažného zločinu vydierania. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal návrh na jeho väzbu z obavy pred kolúznym konaním a z pokračovania trestnej činnosti. V tejto časti vyšetrovania ide o trestnú činnosť z roku 2011.

V tejto súvislosti sú už trestne stíhané dve osoby za podporovanie zločineckej skupiny takáčovcov, aktuálne sa nachádzajú vo väzbe. Okrem nich a Makóa obvinili tiež ďalšieho človeka, ktorý sa údajne zdržiava v zahraničí. Vyšetrovateľ objasňuje aj ďalšiu činnosť Makóa, preto polícia žiada o kontaktovanie prípadných poškodených a podanie svedectva.

Makóa priviezli ozbrojení policajti tesne pred treťou poobede. Na otázku, ako vníma obvinenie, nereagoval. Pred budovu súdu sa v čase, keď ho privádzali, dostavili aj dvaja muži. Jeden z nich je katolícky kňaz Štefan Laššák. K tomu, či sa za obvineného prišli zaručiť, sa odmietli vyjadriť. „Som tu ako duchovná, morálna podpora obvineného. Pätnásť rokov som pôsobil v Jelenci, poznám ho od detstva, aj jeho rodinu,“ povedal kňaz, ktorý sa v budove súdu zdržal asi štyridsaťpäť minút. Muž, ktorý s ním prišiel, vypovedal pred ním a trvalo to takmer hodinu. Podľa farára išlo o Makóovho známeho. Viac sa k tomu nevyjadril.

VIDEO: **Makóa podporuje aj kňaz.
Video

O väzbe rozhodoval sudca Ján Giertli. Verdikt padol krátko pred deviatou večer. Obvineného opäť odviedli v putách policajti. Do reči mu nebolo, rozhodnutie sudcu nekomentoval. „Môj klient bol vzatý do väzby z kolúznych a preventívnych dôvodov. Sťažnosť proti rozhodnutiu nepodal,“ uviedol Makóov obhajca Zoltán Perhács. „Pán farár tu bol ako dôveryhodná osoba a ten ďalší človek ponúkal súdu peňažnú záruku,“ vysvetlil advokát. O koho konkrétne išlo, však neprezradil.

Prokurátor potvrdil, že Mákó bol vzatý do väzby v zmysle návrhu prokuratúry z obavy pred kolúznym konaním a pokračovaním v trestnej činnosti. „Keďže bol tento návrh absolútne a v plnom súlade akceptovaný, sťažnosť som nepodal. Rovnako ani obvinený,“ podotkol prokurátor. Zároveň objasnil prítomnosť kňaza a ďalšieho muža „Trestný poriadok poskytuje určitú možnosť ponúknutia záruky dôveryhodnou osobou, ponúkaná bola aj peňažná záruka. Títo páni prezentovali tieto inštitúty, ktoré obvinený využil. Brali sa do úvahy, no súdom neboli vyhodnotené ako dostatočné,“ doplnil prokurátor s tým, že rozhodnutie o väzbe je právoplatné.

VIDEO: Makóa privádzajú pred súd v Banskej Bystrici.
Video

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #vydieranie #Ľudovít Makó #Boží mlyn