Briti pritvrdia pokuty, Česi urobili za deň 22-tisíc testov

Pokuty od tisíc až do 10-tisíc libier budú udeľovať v Británii ľuďom aj firmám, ktoré budú porušovať sprísnené pravidlá v boji proti koronavírusu.

20.09.2020 06:30 , aktualizované: 18:41
debata (36)

18:41 Prevažne v chudobnejších štvrtiach španielskej metropoly Madrid dnes vyšli do ulíc stovky ľudí na protest proti plánovanému zavedeniu nových reštrikcií, ktorých cieľom je spomaliť šírenie koronavírusu. Miestne úrady rozhodli o uvalení karantény na niektoré štvrte a predmestie hlavného mesta, uzávery sa majú dotknúť asi 850-tisíc ľudí. Protestujúci tvrdia, že ich úrady diskriminujú, a žiadajú lepšiu zdravotnú starostlivosť, napísala agentúra Reuters. Nové opatrenia, ktoré majú vstúpiť do platnosti v pondelok, sa týkajú z veľkej časti nízkopríjmových štvrtí, kde žije veľa prisťahovalcov. Pokojné protesty pritom prepukli v 12 z 37 dot­knutých oblastí.

17:59 Na Ukrajine hlásia za posledných 24 hodín ďalších 2 966 laboratórne potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. V nedeľu o tom informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na informácie Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Za rovnaký čas na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 41 ľudí. Celkovo si koronavírus nového typu na Ukrajine vyžiadal už 3 557 obetí.

17:32 Niekoľko tisíc demonštrantov sa v nedeľu v meste Düsseldorf v západnej časti Nemecka zúčastnilo na zhromaždení namierenom proti opatreniam zavedených na zamedzenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA. Zhromaždenie organizovala regionálna skupina iniciatívy Querdenken (Nekonvenčné myslenie). Tá pôvodne očakávala účasť až 50-tisíc ľudí. V uliciach mesta boli vo veľkom počte rozmiestnení príslušníci polície. Demonštrácia mala pokojný priebeh. Účastníci niesli zástavy v dúhových farbách a nápisy, ktoré žiadali objatia namiesto udržiavania rozstupov.

16:20 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 910 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet nakazených v krajine dosiahol 79 240. V súvis­losti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 11 ľudí, čím stúpol celkový počet obetí na 2 293. Informovala o tom v nedeľu agentúra PAP. Ide o pokles v porovnaní s 1 002 novými prípadmi nahlásenými predchádzajúci deň.

15:28 U pedagóga z druhého stupňa Základnej školy (ZŠ) na Východnej ulici v Trenčíne v nedeľu potvrdili ochorenie COVID-19. Vedenie školy po dohode s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne rozhodlo o uzatvorení druhého stupňa. Mesto Trenčín o tom informuje na oficiálnej webovej stránke.

Žiaci sa budú vzdelávať dištančne do piatka 25. septembra (vrátane). „Učitelia druhého stupňa absolvujú v budúcom týždni testy na ochorenie COVID-19. V škole aj naďalej prebieha pravidelná dezinfekcia spolu s opatreniami na minimalizovanie šírenia nového koronavírusu,“ dopĺňa mestská samospráva.

13:11 Británia sa nachádza v „bode zlomu“, v ktorom môžu byť zavedené „ďalšie obmedzujúce opatrenia“ s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu SARS-CoV-2. Povedal to britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľňajšom programe televíznej stanice Sky News. Ľudia počas leta podľa Hancocka „zvoľnili“ prístup k opatreniam; teraz je však na čase vrátiť sa k ich dodržiavaniu. Minister takisto vyjadril znepokojenie, že príliš veľa ľudí porušuje pravidlá v oblasti izolácie v domácom prostredí. Vláda preto v Anglicku zaviedla pokuty až do výšky 10-tisíc libier (11-tisíc eur).

11:33 V Maďarsku za posledný deň pribudlo rekordných 1 070 nakazených novým druhom koronavírusu. Aktuálne je infikovaných 12 916 osôb. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo osem ľudí; počet obetí tejto choroby, spôsobovanej vírusom SARS-CoV-2, tak stúpol na 683. Vyplýva to z údajov zverejnených v nedeľu na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu. V nemocničnom ošetrení je 404 pacientov, o 18 viac než v sobotu. Na umelej pľúcnej ventilácii je 32 chorých. Z nákazy sa zotavilo 4 391 osôb.

8:20 V priebehu soboty sa v Česku koronavírus najnovšie potvrdil u 2 046 pacientov. Počet hospitalizovaných stúpol na 516. S chorobou COVID-19 momentálne bojuje 23 579 pacientov; celkovo sa nakazilo už viac než 48 000 ľudí, sumarizovala podľa TASR v nedeľu ráno webová stránka televízie Nova. Epidémia v Českej republike podľa tohto zdroja v posledných dňoch eskaluje. Od minulého utorka do minulej soboty pribudlo každý deň viac než 1000 nových prípadov – najviac v sobotu, 1538. Túto stredu po prvý raz denný nárast infikovaných prekonal hranicu 2 000, vo štvrtok prekonal 3 000. Vysoký počet odhalených nákaz súvisí aj so zvýšeným počtom testov, podotýka TV Nova. Za štvrtok padol absolútny rekord vykonaných testov, laboratóriá ich zvládli viac než 22 000. V nemoc­niciach leží 516 ľudí, čo je o 36 viac než v piatok. Z nich je 94 na umelej pľúcnej ventilácii alebo podpore životných funkcií. To je násobne viac než pred mesiacom. Podobný počet vážne chorých pacientov malo Česko naposledy v apríli, všíma si spravodajská stránka tn.nova.cz.

8:15 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila v sobotu protokol o testovaní afrických bylinných liekov ako potenciálnej liečby koronavírusu a iných epidémií, informuje podľa TASR agentúra AFP. Koronavírus nastolil otázku používania tradičnej medicíny v boji proti súčasným chorobám a toto schválenie jednoznačne podporilo testovanie pomocou kritérií podobných kritériám používaným pre molekuly vyvinuté laboratóriami v Ázii, Európe alebo v Amerike. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo sa s veľkým opovrhnutím stretol návrh prezidenta Madagaskaru na propagáciu nápoja založeného na paline – rastline s preukázanou účinnosťou pri liečbe malárie.

„Ak sa produkt tradičnej medicíny ukáže ako bezpečný, účinný a zaručenej kvality, WHO ho v zrýchlenom konaní odporučí na miestnu veľkovýrobu,“ uviedol regionálny riaditeľ WHO Prosper Tumusiime. Partnermi WHO sú Africké stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb a Výbor Africkej únie pre sociálne záležitosti. „Prepuknutie COVIDu-19, podobne ako aj eboly v západnej Afrike, zdôraznilo potrebu posilnenia zdravotných systémov a urýchlenia výskumných a vývojových programov vrátane tradičných liekov,“ skonštatoval Tumusiime. Nezmienil sa však konkrétne o madagaskarskom nápoji Covid-Organics, nazývanom tiež CVO, ktorý prezident Andry Rajoelina uviedol ako liek na koronavírus. Je široko distribuovaný po celom Madagaskare a predávaný aj do niekoľkých ďalších krajín, najmä afrických.

6:30 Ľudia v Anglicku, ktorí odmietnu sebaizoláciu, aby zastavili šírenie koronavírusu, môžu podľa nových prísnych predpisov, oznámených v sobotu, čeliť pokutám až do výšky 10 000 libier (11 000 eur). Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP. Predseda vlády Boris Johnson tento týždeň uviedol, že Británia zaznamenáva druhú vlnu pandémie koronavírusu a zaviedol nové obmedzenia pre milióny ľudí v severozápadnom, severnom a strednom Anglicku.

V ďalšom z opatrení, ktoré bolo oznámené v sobotu neskoro večer, sa uvádza, že od 28. septembra budú mať ľudia zákonnú povinnosť izolovať sa, ak budú mať pozitívny test na koronavírus alebo ak im to bude nariadené Národnou zdravotnou službou (NHS) v rámci programu dohľadávania kontaktov. „Najlepší spôsob, ako môžeme proti tomuto vírusu bojovať, je ten, že všetci budú dodržiavať pravidlá a izolovať sa, ak je u nich riziko prenosu koronavírusu,“ uviedol Johnson vo svojom vyhlásení. „A aby nikto nepodcenil dôležitosť týchto opatrení, nové nariadenia budú znamenať, že ste zo zákona povinní urobiť tak, ak máte koronavírus alebo ak vás o to požiada NHS,“ dodal Johnson.

Ľudia, ktorí majú príznaky koronavírusu alebo naň boli pozitívne testovaní, sa v súčasnosti musia izolovať sa na 10 dní. Tí, ktorí žijú s niekým, kto má buď príznaky, alebo bol pozitívne testovaný, sa musia izolovať na 14 dní. Nové pokuty začínajú výškou 1000 libier (1100 eur) v prípade porušenia karantény po návrate z cesty do zahraničia a zvyšujú sa na 10 000 libier (11.000 eur) v prípade opakovaného priestupku alebo vážnejšieho porušenia pravidiel, vrátane podnikov, ktoré sa vyhrážajú pracovníkom podstupujúcim samoizoláciu prepúšťaním. V rámci snahy presvedčiť ľudí, aby dodržiavali pravidlá, budú mať ľudia s nízkym príjmom nárok na jednorazovú sumu 500 libier (548 eur), ak počas karantény nemôžu pracovať z domu.

Stovky demonštrantov sa zhromaždili v sobotu na Trafalgarskom námestí v Londýne, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s opatreniami zavedenými na zabránenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Demonštranti mali banery a tabule s nápismi ako „Toto je už tyrania“ a vykrikovali heslá ako „sloboda“. Britská vláda počas uplynulého týždňa vydala opatrenie, ktorým zakázala spoločenské zhromaždenia viac než šiestich osôb.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus