Súd s Kotlebom vo finále. Rozsudok by mal padnúť už v októbri

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu súdia za rozdávanie šekov so sumou 1488, čo má predstavovať neonacistickú symboliku. Na súd prišiel s rúškom s iným číslom. Symbolický rok 1984 použil spisovateľ George Orwell ako rok nástupu totalitného systému Veľkého brata.

21.09.2020 09:00 , aktualizované: 17:45
Kotleba na súde Foto:
Marian Kotleba prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku.
debata (1202)

Pojednávanie s Kotlebom v kauze kontroverzných šekov samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová odročila na 12. októbra. Na odročenom pojednávaní odznie záverečná reč tretieho obhajcu Kotlebu Petra Kupku, ako aj samotného obžalovaného.

Video: Kotleba počas prestávky na súde.

Video

Kotleba sa na proces dostavil v sprievode dvoch svojich obhajcov – Ondreja Mularčíka a Tomáša Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. A to z dôvodu, že obžalovaný požiadal o ospravedlnenie, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po tom, ako sa vrátil z Čiernej Hory.

Predtým pojednávania brzdil fakt, že súdny spis mal Najvyšší súd, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. Námietku napokon Najvyšší súd zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová. V prípade sa konalo koncom marca a na začiatku júna.

Video: Kotleba prichádza na súd, má tam aj svojich fanúšikov.

Video

Opäť namietal zaujatosť sudkyne

Hneď v úvode pondelňajšieho pojednávania Kotleba opäť namietal zaujatosť sudkyne Sabovej. Svoju námietku zaujatosti vysvetlil júlovým stretnutím sudkyne s príslušníkom Zboru väzenskej a justične stráže, ktorý mal sudkyňu upozorniť na video na internete.

Video malo podľa Kotlebu vyznieť v jeho neprospech a dokazuje to, že sudkyňa je ovplyvnená médiami. „Sudkyňa tieto mediálne výstupy sleduje a podľa nich aj koná,“ argumentoval v prečítanej námietke Kotleba. „Spája ma s vecami, ktoré sú mimo moje vôle a možností,“ uviedol.

Sudkyňa námietku odmietla a rozhodla o pokračovaní vo vykonávaní dôkazov. "Do dnešného dňa nerozumiem, za čo som súdený. Stále som sa ani nedozvedel, prečo mi bola sprísnená právna kvalifikácia,“ reagoval Kotleba.

Prokurátor následne čítal prejavy z podujatia, v ktorých vysvetľoval svoj postoj k holokaustu a 14. marcu, teda dňu vzniku Slovenského štátu. Čítali sa aj noviny politickej strany ĽS NS, z ktorých sudkyňa vybrala zmienky o prezidentovi Jozefovi Tisovi, vulgárne narážky na rómske etnikum, imigrantov a moslimov. Prečítaná bola aj kandidátna listina strany do posledných parlamentných volieb.

Súd zaevidoval aj Kotlebovu trestnú minulosť. Pripomenul tri dopravné priestupky, za ktoré dostal obžalovaný pokuty dokopy za 70 eur a nepodmienečný 18-mesačný trest za ublíženie na zdraví, ktorého sa Kotleba dopustil asi pred desiatimi rokmi pri autonehode.

Tie šeky nič nesymbolizovali

Na návrh svojho obhajcu bol k výpovedi predvolaný samotný obžalovaný. Predtým Kotleba vypovedať odmietol. Prokurátor sa preto vzdal práva výsluchu a ten tak viedol jeden z obhajcov.

„Naozaj som bol na tej akcii prítomný. Tá akcia ale nebola neonacistická, mala krásny kresťanský a národný charakter. Vystúpil som na pódium, mal som príhovor a odovzdal šeky na 1488 eur. Tie šeky ale nič nesymbolizovali. Proti mojej osobe bola od začiatku vedená hra s číslami. Nerozumiem, prečo tu sedím,“ vyhlásil obžalovaný Kotleba.

„Pre mňa je ôsme písmeno abecedy, slovenskej abecedy, lebo som Slovák, písmeno Ď, takže 88 je ĎĎ,“ tvrdí Kotleba. „V trestnom zákone som nenašiel, že darovanie nejakej sumy je trestným činom,“ vysvetľoval. „Tá akcia nebola o nenávisti, ale o láske k ľuďom,“ tvrdil.

Opakoval sa, dokazovanie sudkyňa ukončila

Sudkyňa Kotlebu musela napomenúť za rušenie poriadku a znižovanie dôstojnosti súdneho konania. Obžalovaný Kotleba niekoľko minút menoval všetky čísla, ktoré obsahujú čísla 14 a 88 a mohli by mu podľa neho privodiť trestné stíhanie.

Pre zdržovanie súdu opakujúcimi sa prednesmi sudkyňa ukončila Kotlebov monológ a udelila priestor na kladenie otázok prokurátorovi a obhajcom. Kotleba na otázku prokurátora odpovedať odmietol a aj jeho obhajcovia preto odmietli klásť otázky. Argumentovali porušením práva na obhajobu.

Súd odmietol vykonať ďalšie dôkazy a dokazovanie ukončil. Po obedňajšej prestávke majú nasledovať záverečné reči.

Predseda ĽS NS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď v roku 2017 v Banskej Bystrici odovzdal trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú ši­fru.

Na otvorení hlavného pojednávania samosudkyňa Sabová uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Ak sa k nej v prípade uznania viny prikloní, hrozilo by mu až osem rokov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Marian Kotleba