Matovič: Za podnikanie firmy Arca môžu Fico a Pellegrini. Sú páchatelia

Premiér Igor Matovič obvinil bývalých premiérov Roberta Fica a Petra Pellegriniho, že mali už dávno informácie o problematickom podnikaní firmy Arca a že to mali zastaviť. Ak to neurobili, sú podľa neho spolupáchatelia.

21.09.2020 16:50 , aktualizované: 22:39
debata (637)

VIDEO: Igor Matovič považuje za absurdné, že by sa mal niekto hrabať v súkomných účtoch jeho manželky z dôvodu verejného záujmu. Obvinil Fica a Pellegriniho, že mali podnikanie firmy Arca (v jednej z jej spoločností mala investované peniaze aj premiérova žena) zastaviť už skôr.

Video

Igor Matovič tvrdí, že Robert Fico a Peter Pellegrini boli už dávnejšie informovaní o tom, že podmikanie firmy Arca bolo problémové. Ak nič proti tomu neurobili, tak podľa Matoviča sú zodpovední za spáchanie tohto „ohavného skutku“. Je to Ficov a Pellegriniho BMG Invest, uviedol Matovič. Premiér Matovič povedal, že aj on vedel o problematickom podnikaní spoločnosti Arca, o niekoľko dní po tom, keď sa to dozvedel, kontaktoval ministra financií Eduarda Hegera. Verejne o nej nehovoril, pretože sa približne o desať dní dostala táto informácia na verejnosť, uviedol premiér. Tvrdí, že manželku neinformoval. „Dôveroval som manželke, investovala absolútnu väčšinu veľmi dobre – a niečo sa nevydarilo.“

Matovičovi podľa jeho slov povedali ľudia, ktorí pracovali pre finančnú skupinu Arca, že o pochybnom podnikaní firmy informovali oboch bývalých premiérov. Ich mená Matovič prezradí len vtedy, keď to budú chcieť oni. Uviedol tiež, že títo zamestnanci Arcy zverejnia svoje mená, keď uvidia, že boj o očistenie Slovenska od mafie je myslený vážne. Potom podľa neho naberú odvahu, dnes sa obávajú, že by boli kriminalizovaní.

Matovič sa pýta Pellegriniho a Fica, čo urobili, aby ochránili „obyčajné vklady obyčajných ľudí“ zo Slovenska. Zároveň si aj odpovedal. „Ak neurobili nič, sú páchatelia tohto skutku a o to obludnejšia je ich terajšia snaha, keď z obete, jednej z obetí, a to je moja manželka, tohto podvodu, idú robiť páchateľa. Ja odpoveď tuším. Keď som sa snažil zistiť, či niečo urobili, títo dvaja páni neurobili nič. A mám aj svoju vlastnú odpoveď, pečo neurobili nič, lebo mali z toho osobný prospech.“

Premiéra rozčúlila novinárska otázka, ktorú dostal k majetku svojej manželky. Posťažoval sa v prvom rade na médiá, kde má podiel spoločnosť Penta. Otázka z denníka Sme znela: „Prečo považujete peniaze vašej manželky za súkromné, ak ste v súčasnosti premiérom?“ Ak mi ktokoľvek dokáže, že peniaze na účte mojej manželky neboli zdanené, tak by boli verejné, uviedol. „Nikoho nič nie je do súkromného zdaneného majetku,“ uviedol Matovič.

„Keď akýkoľvek úchylák nejaký príde a obviní ktoréhokoľvek politika, povedzme si, že niektorého z opozičných lídrov, že je úchylák a že si vydržiava nejakých mladých chlapcov, že ten opozičný líder má povinnosť predstúpiť s dokladom, že si nevydržiava nejakých malých chlapcov, že vám má predložiť výpis z účtu, že im neposiela nejaké peniaze, ktoré sú nad úroveň jeho príjmu? Ja si myslím, že nie,“ uviedol príklad premiér.

„Keď niekto niekoho obviňuje, mal by dokázať. Ktokoľvek príďte a dokážte, že nehovorím pravdu. Nevidím najmenší dôvod, aby som komukoľvek dokladoval nejaký papier zo súkromného účtu svojej manželky, že niekto ju krivo obvinili a médiá na tom spolupracovali. Nechápem, aké sú pochybnosti,“ povedal Matovič. Budem brániť svoju manželku do poslednej kvapky krvi, keď chcete, dodal Matovič neskôr.

„Tri zmenky manželka tam kúpila, dve z toho kúpila potom, ako som sa stal premiérom, potom ako som disponoval s informáciami, že je to nebezpečná investícia, čo je jednoznačný dôkaz, že som nevynášal informácie mojej manželke a je to jednoznačný dôkaz, že som sa nestaral, kde moja manželka investuje… Je obeťou. Nerozumiem, prečo by sa mala obeť z niečoho vyviňovať, nech sa tu vyviňujú páchatelia a to sú Robert Fico a Peter Pellegrini,“ dodal.

Na otázku, či sa spýtal a dohodol s manželkou, keď pred voľbami núkal Radoslavovi Procházkovi pôžičku tri milióny, s úsmevom odpovedal: „Určite nie, to som ho skúšal. To bol politický zápas pred voľbami a keď som videl čáry-máry robí, tak som ho chcel oskúšať a trošku politický marketing. Jasné, dostal by som sa do úzkych, ak by povedal, že to prijíma“.

Fico a Pellegrini sa ohradili

Predseda Smeru-SD Robert Fico a líder strany Hlas Peter Pellegrini sa ohradili voči tvrdeniam premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v súvislosti s kauzou spoločnosti Arca. Matovič v pondelok vyhlásil, že expremiéri Fico i Pellegrini mali mať informácie o pochybných krokoch spoločnosti. Hovorca Smeru-SD Ján Mažgút podotkol, že Fico nie je premiérom od marca 2018 a nerozumie, prečo Matovič reaguje tak nervózne. Hovorkyňa strany Hlas Patrícia Medveď Macíková deklarovala, že Pellegrini nemal na túto tému žiadne oficiálne stretnutie. V prípade podnetov občanov ich podľa jej slov odporučil na príslušné štátne orgány.

„Stále ta istá filozofia ‚lebo Fico‘ je z úst Igora Matoviča trápna. Asi je potrebné pripomenúť, že Robert Fico od marca 2018 nie je predsedom vlády SR, čiže akákoľvek výhovorky Igora Matoviča sú len a len dôkazom jeho rastúcej nervozity,“ skonštatoval Smer-SD. Fico aj s manželkou podľa slov Mažgúta predložili dôkazy o ich nevine, keď boli obvinení v prípade účtov na Belize. Apeloval preto aj na Matoviča, aby preukázal, ako jeho manželka previedla 600.000 eur. „Alebo ich nepredviedla a sú to iba výnosy z desiatich miliónov?“ pýta sa strana.

Smer-SD opätovne zdôraznil, že v tejto veci podala strana trestné oznámenie na právnickú osobu Arca Investments, a. s., a nie na rodinu premiéra. Podľa slov Mažgúta strana nerozumie, prečo Matovič zrazu vystupuje takto nervózne.

„Matovič namiesto jasného vyvrátenia všetkých pochybností o svojej rodinnej investícii do finančnej skupiny Arca opäť bezostyšne klamal. Peter Pellegrini nemal na túto tému žiadne oficiálne stretnutie ani rokovanie,“ poznamenala Medveď Macíková. Pellegrini podľa jej slov očakáva, že príslušné orgány sa budú Arcou zaoberať, čím sa do „zahmlievania predsedu vlády“ vnesie viac svetla.

V reakcii uviedla, že v demokratických krajinách konajú v jednotlivých oblastiach na to určené inštitúcie, v tomto prípade organizácie dohliadajúce na finančný trh, „nie premiéri hrajúci sa na sultánov“. „Matovič používa metódu, na ktorú si zvykol v opozícii, a to je obviňovanie všetkých naokolo za svoje vlastné kauzy, ktoré nedokáže dôveryhodne vysvetliť,“ píše sa v stanovisku. Ak by mal pravdu, pýta sa, ako je možné, že ako premiér o týchto problémoch nevedel a nechal manželku vložiť státisíce eur do krachujúcej firmy.

(TASR)

637 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Arca