Za dostupnú vakcínu je 64 bohatých štátov. Rusko, Čína, USA sú mimo

Iniciatíva si kladie za cieľ mať do konca roka 2021 dve miliardy dávok bezpečných a účinných vakcín. Z 38 miliárd USD však vyzbierali len 3 miliardy.

22.09.2020 06:30 , aktualizované: 22:11
Brazília, koronavírus Foto: ,
Vyučovanie v súkromnej škole v brazílskej Brazílii s rúškami a hygienou.
debata (87)

22:10 V Česku pribudlo v utorok do 18.00 h 873 potvrdených prípadov nákazy koronavírusu, čo je o 90 viac než bol priebežný stav v pondelok večer. Informoval o tom podľa TASR na svojej webovej stránke spravodajský portál ČT24 s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných rekordných 581 pacientov. Rekord prekonal znova aj počet infikovaných osôb v hlavnom meste Praha, kde bolo za uplynulých 24 hodín do 18.00 h zaznamenaných 442 novonakazených. Ide o najväčší medzidenný nárast nakazených od marca, keď sa pandémia COVID-19 v Česku začala. V pondelok podľahlo koronavírusu v ČR 14 ľudí — ide o druhý najvyšší počet úmrtí za jeden deň od 8. apríla, keď v dôsledku ochorenia COVID-19 prišlo o život 15 osôb. Celkovo v ČR zomrelo na COVID-19 už 530 pacientov. Z tohto respiračného ochorenia sa vyliečilo 26 020 ľudí; aktívnych je 25 087 prípadov. Pozitívne testovaných bolo doposiaľ 51 637 osôb. Nový minister zdravotníctva Roman Prymula v utorňajšom rozhovore pre ČT24 avizoval, že v Česku sa od štvrtka na 14 dní obmedzí otváracia doba reštaurácií a barov do 22.00 h. Takisto sa obmedzí počet divákov na športových podujatiach na 2000 sediacich ľudí. Presné znenie nových opatrení oznámi rezort zdravotníctva v stredu.

21:05 Počet ľudí, ktorí zomreli v USA v súvislosti s nakazením sa koronavírusom, stúpol na úroveň 200-tisic. Vyplýva to z údajov Johns Hopkins University, ktoré sú založené na informáciách od zdravotníckych úradov jednotlivých amerických štátov. Predpokladá sa však, že reálny počet obetí pandémie je podstatne vyšší, čiastočne aj preto, že mnohé úmrtia na ochorenie COVID-19, predovšetkým na začiatku šírenia vírusu, sa pripísali iným dôvodom. Počet úmrtí v dôsledku nakazenia sa koronavírusom v USA je taký vysoký, ako keby každých 67 dní v krajine došlo k rovnakým teroristickým útokom ako 11. septembra 2001. Ide o cifru, ktorá bola pred ôsmimi mesiacmi, kedy sa pandémia dostala do USA, nepredstaviteľná.

18:39 Ambulantní lekári kritizujú povinnosť zabezpečiť ochranné prostriedky na jeden mesiac za takmer 4000 eur. Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová pre TASR uviedla, že v súlade s aktuálne platným pandemickým plánom majú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v ambulantnej sfére povinnosť mať zabezpečené osobné ochranné pomôcky na jeden mesiac.

Ďalšie náklady podľa ambulantných lekárov predstavujú PCR testy. Na jednej strane si v ambulanciách majú lekári spraviť ich zásoby, na druhej strane sa otvárajú veľkokapacitné odberové miesta, kam majú byť pacienti smerovaní, o čom hovorí aj usmernenie zdravotných poisťovní, uviedla Asociácia súkromných lekárov SR.

18:30 Reštaurácie v Česku budú musieť svoje prevádzky od štvrtka zatvoriť už o 22.00 h. Povedal to v utorok denníku Mladá fronta DNES minister zdravotníctva Roman Prymula s tým, že oficiálne bude sprísnenie obmedzení oznámené v stredu. „Ľudia tam môžu byť v skoršom čase a bohužiaľ to je jedno z najrizikovejších miest. Opatrenie, ktoré sa týkajú skrátenia (otváracích hodín reštaurácií) na desať hodín večer sa skutočne stane,“ vyhlásil nový minister, ktorý v pondelok nahradil vo funkcii Adama Vojtěcha.

17:56 Britský premiér Boris Johnson v utorok oznámil sprísnené epidemiologické nariadenia pre Anglicko, ktoré by podľa neho mohli platiť až nasledujúcich šesť mesiacov. Informovala o tom televízia Sky News.

Povinné nosenie ochranných rúšok sa najnovšie rozšíri aj na predavačov vo všetkých typoch obchodov, pracovníkov v gastronómii, ako sú čašníci v reštauráciách či puboch, a vodičov taxi služieb a ich zákazníkov. Výška pokuty pre jednotlivcov za nenosenie rúška sa zdvojnásobí na 200 libier (asi 218 eur). Za nedodržiavanie nových nariadení môžu obchody a firmy zaplatiť pokutu až 10-tisíc libier (približne 10 884 eur), alebo im môže hroziť zatvorenie.

Pohostinstvá, bary a reštaurácie v Anglicku budú od štvrtka môcť fungovať už len s obsluhou a byť otvorené iba do 22.00 h (23.00 h SELČ). Donášková služba však môže fungovať aj po tejto hodine. Na svadbách sa môže naraz zúčastniť iba 15 ľudí, na pohreboch 30. Zrušené bolo postupné otváranie štadiónov pre športové podujatia od 1. októbra.

Premiér tiež naznačil, že na pomoc by mohla byť povolaná aj armáda. Vojakom by však neboli v takomto prípade udelené dodatočné kompetencie a nenahrádzali by prácu policajtov.

17:22 Summit Európskej únie v Bruseli, ktorý bol pôvodne naplánovaný na 24. a 25. septembra, sa odkladá na neskorší termín uskutoční sa 1. a 2. októbra. Dôvodom je, že novým druhom koronavírusu sa nakazil ochrankár šéfa Európskej rady Charlesa Michela. Informoval o tom v utorok na Twitteri Michelov hovorca Barend Leyts, píše agentúra AFP.

16:49 Cestujúci by mali opäť bez obáv lietať na medzinárodných linkách. Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) preto požaduje rýchlotest na COVID-19 pre každého pasažiera priamo pred odletom. To by znamenalo, že povinná karanténa v cieľových krajinách by sa stala zbytočná, uviedol v utorok šéf IATA Alexandre de Juniac. Karanténne opatrenia totiž dusia vytúžené zotavenie leteckej dopravy.

16:16 Ruské ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie na uskutočnenie klinických skúšok vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2, ktorú vyvinulo Federálne vedecké centrum pre výskum a vývoj imunobiologických preparátov pomenované po mikrobiológovi Michailovi Čumakovovi. Ako v utorok informoval spravodajský portál Meduza.io, ide v poradí o tretiu testovanú ruskú vakcínu proti koronavírusu nového typu.

Testovanie novej vakcíny sa začne čoskoro, a to v mestách Kirov, Petrohrad a Novosibirsk. Zúčastní sa na ňom viac ako 3000 dobrovoľníkov. Federálne vedecké centrum zdôraznilo, že vedci takto získajú dostatočný objem dát na výskumné účely.

16:04 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín (k utorňajšej 09.30 h) 645 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a štyri úmrtia. Zároveň za toto obdobie pribudlo viac vyliečených pacientov (796). Informoval o tom denník Kurier.

14:42 V Rusku v pondelok už štvrtý deň stúpal denný prírastok prípadov nákazy koronavírusom a je vyšší ako 6 000. Výrazne sa ale proti predchádzajúcim dňom zvýšil počet úmrtí infikovaných pacientov. Oznámil to dnes operatívny štáb na boj proti šíreniu koronavírusovej infekcie, podľa ktorého za pondelok pribudlo 6 215 infikovaných. V piatok testy potvrdili 6 065, v sobotu 6 148 a v nedeľu 6 196 nakazených.

S chorobou covid-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, počas uplynulých 24 hodín podľa štábu zomrelo 160 pacientov, čo je viac ako dvojnásobok proti 71 úmrtiam z nedele. Od začiatku pandémie sa v krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov nakazilo 1 115 810 ľudí, z toho 19 649 nákaze podľahlo.

14:23 Občania Maďarska vracajúci sa zo zahraničia už nemusia absolvovať 14-dňovú úradnú karanténu, ale iba desaťdňovú, pripomenul v utorok v Budapešti člen operačného centra krízového štábu Róbert Kiss.

Podľa agentúry MTI Kiss povedal, že úprava príslušného vládneho nariadenia o obmedzeniach cestovania týkajúca sa úradnej domácej, prípadne inak určenej karantény, platí od pondelka 21. septembra. Kiss dodal, že desaťdňová karanténa platí aj pre cudzincov prichádzajúcich do Maďarska, ktorí musia mať pre vstup do krajiny policajné povolenie.

13:13 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v období siedmich dní – do 20. septembra – zaznamenala 1.998.897 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje WHO zverejnené v pondelok.

Takmer dvojmiliónový prírastok v počte prípadov podľa AFP v porovnaní s predchádzajúcim týždňom predstavuje nárast o šesť percent, je to „najvyšší počet zaznamenaných prípadov nákazy za jeden týždeň od začiatku pandémie“.

12:33 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 711 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2, čím počet nakazených dosiahol 80 699. V súvis­losti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 18 ľudí, celkový počet obetí tak stúpol na 2 316. Informovala o tom v utorok agentúra PAP. Ide o pokles v porovnaní s 748 novými prípadmi nahlásenými predchádzajúci deň.

12:19 V Chorvátsku zistili za posledných 24 hodín 144 nových prípadov nákazy koronavírusom a zomreli tam dvaja ďalší ľudia na ochorenie COVID-19 spôsobované týmto vírusom. V utorok to oznámil národný úrad civilnej ochrany, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra HINA. Počet aktívnych prípadov nákazy je v balkánskej krajine 1894.

11:32 Medzi ôsmimi obeťami s ochorením COVID-19, ktoré za uplynulý deň pribudli v Maďarsku v utorok, sú aj traja chronicky chorí pacienti vo veku od 37 do 54 rokov, informovala vládna informačná stránka koronavirus.gov.hu.

Najmladšou obeťou je 37-ročná pacientka trpiaca akútnou leukémiou. S ochorením COVID-19 zomrel aj 51-ročný muž trpiaci cukrovkou a obezitou a aj 54-ročný pacient liečený na vysoký tlak a cukrovku.

9:48 Doposiaľ 15 pozitívne testovaných zahraničných študentov na nový koronavírus zachytila Lekárska fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach. Sedem z nich bolo z takzvaných bezpečných krajín. Pre TASR to potvrdil dekan fakulty Daniel Pella. Univerzita eviduje ďalších päť prípadov nákazy na internátoch.

Ako Pella spresnil, pozitívne diagnostikovaní študenti LF UPJŠ nemali žiadne, prípadne iba veľmi mierne príznaky respiračného ochorenia. „Aj keď podľa nariadenia hlavného hygienika SR je testovanie povinné iba pre osoby prichádzajúce na Slovensko z rizikových krajín, LF UPJŠ sa vzhľadom na možný kontakt študentov s pacientmi v našich výučbových základniach rozhodla otestovať všetkých zahraničných študentov, čo sa týka približne 1 300 osôb,“ povedal.

9:58 India hlásila za posledných 24 hodín 75 083 nových prípadov nákazy koronavírusom, ukazujú údaje federálnych zdravotníckych úradov zverejnené v utorok. Ide o najnižší denný počet za takmer mesiac, doplnila podľa TASR tlačová agentúra Reuters. Za posledných 24 hodín zaznamenali aj 1053 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu. V Indii majú zatiaľ celkovo 5,6 milióna prípadov infekcie, čo je druhý najvyšší počet po Spojených štátoch.

8:11 Česko zaznamenalo v pondelok 1 476 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva podľa TASR z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na utorok. V priebehu nedele potvrdili v ČR infekciu 985 pacientom a v sobotu ich bolo 2 046. V piatok evidovali v krajine 2111 prípadov po štvrtkovom rekordnom počte 3130 novoinfi­kovaných. České ministerstvo zdravotníctva v pondelok aktualizovalo takzvaný koronavírusový semafor, ktorý reflektuje riziko nákazy v jednotlivých regiónoch. Do oranžového stupňa, ktorý znamená počiatočný komunitný prenos nákazy, je po novom zaradených 28 regiónov – predtým ich bolo desať. Najviac zasiahnuté naďalej zostáva hlavné mesto Praha, ktoré je zaradené do červenej zóny. Český premiér Andrej Babiš v pondelňajšom mimoriadnom televíznom prejave, ktorý odvysielala stanica ČT24, vyzval občanov, aby v boji proti novému koronavírusu rešpektovali povinnosť nosiť ochranné rúška. Zároveň pripustil, že počas leta, keď došlo k uvoľneniu protipandemických opatrení, spravil chybu. V pondelok obnovil svoju činnosť ústredný krízový štáb.

7:33 Pohostinstvá, bary a reštaurácie v Anglicku budú musieť od štvrtka zatvoriť po 22.00 h svoje prevádzky, pričom fungovať budú môcť už len s obsluhou. Takéto opatrenia spolu s ďalšími novými epidemiologickými obmedzeniami má podľa TASR oznámiť v utorok večer britský premiér Boris Johnson, informovali v noci na utorok britské spravodajské stanice Sky News i BBC. Ďalšie epidemiologické obmedzenia pre Škótsko sa v utorok večer chystá oznámiť aj tamojšia premiérka Nicola Sturgeonová. Londýnsky starosta Sadiq Khan povedal Sky News, že pre hlavné mesto pripravuje do 15 nových opatrení, medzi ktorými bude nosenie rúšok na tvár na viacerých verejných miestach, ako aj obmedzenia týkajúce sa svadieb či pohrebov a vyšší počet ľudí pracujúcich z domu.

V Británii hlásili v pondelok 4 368 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a 11 úmrtí. Celkový oficiálny počet úmrtí je tam 41 788, avšak v tomto údaji sú však zahrnuté iba osoby, ktoré zomreli do 28 dní od pozitívneho testu na prítomnosť koronavírusu. V posledných dňoch rýchlo rastie aj počet pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu, predovšetkým v nemocniciach v Anglicku. Po období, ktoré charakterizoval nízky počet infekcií a úmrtí, dochádza v súčasnosti k rapídnemu a pravdepodobne aj k exponenciálnemu nárastu počtu prípadov v rozsiahlych oblastiach vo všetkých štyroch častiach Spojeného kráľovstva, uviedli v pondelok v spoločnom vyhlásení hlavní zdravotnícki predstavitelia Anglicka, Severného Írska, Škótska a Walesu.

6:30 Viac než 60 bohatých krajín sveta sa už pridalo ku globálnej iniciatíve Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom COVAX, ktorá má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete a pre každého. Na aktualizovanom zozname zverejnenom v pondelok však chýbajú napríklad Spojené štáty, Čína či Rusko, upozornila podľa TASR agentúra AFP. Na výzvu WHO zareagovalo doteraz 64 krajín vrátane Nórska, Island a Európskej komisie mene 27 členských štátov EÚ. Očakáva sa, že ďalších 38 by sa malo pridať „v nasledujúcich dňoch“, uviedla WHO.

Cieľom nástroja COVAX pod spoločným vedením Globálnej aliancie pre vakcíny a očkovanie (GAVI), Koalície pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie (CEPI) a WHO je urýchliť vývoj a výrobu vakcín proti ochoreniu COVID-19 a zaručiť každej krajine na svete spravodlivý a rovnocenný prístup k nim. „Budeme pokračovať v dialógu,“ citovala šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa agentúra DPA. „Je to v záujme každej krajiny na svete,“ dodal. „Cieľom iniciatívy COVAX je pracovať s každou krajinou na svete,“ povedal na virtuálnom brífingu šéf GAVI Seth Berkley na margo nezapojenia sa Číny, v ktorej sa nový koronavírus – ako v prvej krajine na svete – objavil vlani v decembri.

Iniciatíva si kladie za cieľ mať do konca roka 2021 k dispozícii dve miliardy dávok bezpečných a účinných vakcín, pričom bohatšie krajiny majú pomôcť s nákupom vakcín chudobnejším štátom. Doteraz sa podľa slov Ghebreyesusa podarilo získať len tri miliardy dolárov z 38 miliárd potrebných na účely tohto projektu.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus