Havranovi zrušili obvinenie z hanobenia, generálna prokuratúra skritizovala špeciálnu

Obvinenie voči publicistovi a teológovi Michalovi Havranovi za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečinu ohovárania je zrušené.

22.09.2020 14:38
debata (22)

Ako informoval spravodajský portál sme.sk obvinenie je stiahnuté, no stíhanie vo veci pokračuje. Obvinenie sa týkalo textu, v ktorom Havran kritizuje katolíckeho kňaza Mariana Kuffu. Ten vyšiel v júni 2018 v denníku Sme pod názvom Pošlite Kuffu do cirkusu.

Ako informoval portál, do prípadu zasiahla Generálna prokuratúra SR, ktorá doterajší postup špeciálnej prokuratúry považuje za nesprávny. Zrušila uznesenie o zamietnutí sťažnosti, ale aj o samotnom obvinení. Portál objasnil, že to znamená, že hoci Havran viac nie je obvinený, stíhanie pokračuje vo veci.

Havran sa voči obvineniu od začiatku ohradzoval tým, že nechcel niekoho znevažovať alebo urážať pre jeho vieru. Svoj text chápal ako pamflet, žáner, ktorého bežnou súčasťou je irónia.

„Vyšetrovateľovi aj pre tieto argumenty prikázala generálna prokuratúra znova konať a rozhodnúť. Naznačuje to, že zrušené bude zrejme aj samotné stíhanie vo veci,“ uviedol portál.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Havran