Remišová sľúbila kultúre a športovcom po 20 miliónov eur

Na oblasť kultúry a športu sa majú vyčleniť peniaze z Fondu obnovy a rozvoja, na podporu kultúry má ísť 20 miliónov eur a na podporu športu takisto 20 miliónov eur.

22.09.2020 17:08
debata (13)

Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). O návrhu sa bude podľa nej rokovať s Európskou komisiou, pričom ho v stredu predstaví na zasadnutí vládneho kabinetu.

„Momentálne nám EÚ v rámci balíka peňazí Fondu obnovy a rozvoja dáva peniaze aj do súčasného programového obdobia, bude to okolo 780 miliónov eur,“ skonštatovala Remišová s tým, že okrem podpory kultúry a športu po 20 miliónov eur má ísť časť peňazí aj na podporu nenávratnej pomoci, napríklad na refundáciu v oblasti vstupného.

Remišová skonštatovala, že oblasť kreatívneho priemyslu a športu je jednou z oblastí, ktoré prepadli cez záchrannú sieť podpory v dôsledku koronakrízy. „Aj v spolupráci s príslušnými rezortmi sa budeme snažiť nastaviť schémy pomoci tak, aby boli efektívne, rýchle,“ dodala.

Predseda parlamentného európskeho výboru Tomáš Valášek (Za ľudí) pripomenul, že v športe pracuje 30– až 40.000 ľudí, hovoril o sanovaní desaťtisícov pracovných miest, pričom nejde podľa neho len o športovcov, ale aj o trénerov či prevádzkovateľov športových hál. Skonštatoval, že návrh tzv. lístkovej kompenzácie by mohol byť v oblasti športu alternatívou voči rozbehnutým kompenzačným schémam rezortu školstva.

Na stredajšom zasadnutí výboru pre kultúru a médiá sa majú poslanci rozprávať so zástupcami kreatívneho a kultúrneho priemyslu o konkrétnych návrhoch riešení, ako im pomoc doručiť v reálnom čase. Umenie je podľa podpredsedu výboru Miroslava Kollára (Za ľudí) pomerne významné odvetvie hospodárstva.

„Na Slovensku je v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu zamestnaných 66.000 ľudí a na nich je naviazaných ďalších asi 150 000 ľudí v službách, ktoré sú spojené s kultúrnym a kreatívnym priemyslom, čo je porovnateľný počet ľudí, ako pracuje v automobilovom priemysle,“ dodal s tým, že podporuje uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré odporúča národným vládam, aby minimálne dve percentá z financií, ktoré budú využité v pláne obnovy, išli na kultúru a kreatívny priemysel.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #šport