Obvineného Fica bude obhajovať Kaliňák. Osobne a rád, hovorí

Osobne budem Roberta Fica zastupovať a veľmi rád, uviedol Robert Kaliňák. O Igorovi Matovičovi, ktorý na neho útočí, hovorí ako o "najlúzerskejšom premiérovi" a nemieni ho za výroky žalovať.

23.09.2020 07:39
debata (101)

Šéf Smeru Robert Fico sa cíti byť ukrivdený. Prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry Tomášovi Honzovi napísal otvorený list, v ktorom sa sťažuje na rôzny meter pri posudzovaní výrokov politikov. Kým voči Ficovi obnovili trestné stíhanie za schvaľovanie rasistických rečí poslanca ĽS NS Milana Mazureka, schvaľovanie trestného činu odsúdeného Filipa Rybaniča premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) si polícia nevšíma.

Fica nahnevalo, že už raz zrušené obvinenie za video k slovám poslanca Milana Mazureka (ĽS NS) nariadil prokurátor Honz znovu obnoviť. V otvorenom liste preto prokurátora upozornil aj na výroky premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Ten pochválil „odvahu“ asistenta bývalého opozičného poslanca SaS Filipa Rybaniča, ktorého v septembri Krajský súd v Bratislave uznal za vinného z porušenia bankového tajomstva. Súd ho odsúdil na trojročný podmienečný trest za to, že ukradol a následne zneužil informácie z bankových účtov vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer).

„Rád by som upriamil Vašu pozornosť na vyhlásenie predsedu vlády I. Matoviča z 19. septembra, kedy na tlačovej besede uviedol, že možno spáchal (pozn. red. Filip Rybanič) hrdinský čin a pozrel sa na účet skorumpovaného politika Kaliňáka. Áno, s tým som súhlasil,“ napísal šéf Smeru s tým, že síce si neberie právo určovať, či niekto spáchal alebo nespáchal trestný čin, ale „toto verejné vyhlásenie vyvoláva minimálne podozrenie zo spáchania prečinu schvaľovania trestného činu“.

Fico bol obvinený za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, prečin podnecovania k národnostnej, rasovej a etickej nenávisti v jednočinnom súbehu s prečinom schvaľovania trestného činu. Podľa prokurátora sa ho dopustil videom, v ktorom reagoval na odsúdenie Milana Mazureka (ĽS NS) za jeho rasistické vyjadrenia.

Kaliňáka lúzer nevytočí

Vo videu zo súkromnej sociálnej siete Fico rozsudok označil za mediálny. „Milan Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ,“ reagoval minulý rok Fico.

„To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých raziách v osadách, ako som to urobil pri zásahu v Moldave nad Bodvou? To sa máme báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?“ pokračoval Fico.

Mazurek prišiel o svoj mandát v parlamente po tom, čo senát Najvyššieho súdu vedený sudcom Petrom Paludom v odvolacom konaní potvrdil jeho vinu v kauze rasistických rečí o Rómoch v žilinskom Rádiu Frontinus – podľa súdu sa dopustil úmyselného prečinu hanobenia národa, rasy či presvedčenia. Mazureka súdili za jeho výroky z októbra 2016. Do spomínanej relácie mal pôvodne prísť predseda strany Marian Kotleba, v rádiu o zmene respondenta nevedeli.

Mazurek v éteri hovoril o „celej komunite cigánskych asociálov“. Osobitnú školu, ktorá bola oproti základnej škole, ktorú navštevoval, opísal, že „to bolo ako v zoologickej záhrade“.

V obnovenom trestnom konaní bude Fica brániť bývalý minister vnútra, dnes advokát Robert Kaliňák. „S každou otázkou, s ktorou sa na mňa Fico otočí, sa mu snažím poskytovať právne služby,“ reagoval pre Pravdu Rober Kaliňák. „Osobne ho budem zastupovať a veľmi rád,“ doplnil Kaliňák.

Premiérove vyjadrenia o tom, že bol skorumpovaný, Kaliňákovi nevadia a z podobných útokov si ťažkú hlavu nerobí. „Musím sa priznať, že Slovensko nikdy nemalo lúzerskejšieho premiéra. Snaží sa len odpútať od seba pozornosť ako od daňového podvodníka, ktorý nerešpektuje absolútne zákon, od toho, že býva v neskolaudovanom dome,“ povedal pre Pravdu Kaliňák. „Nejaký komentár takýchto ľudí ma skutočne nijako nemôže vyrušiť v dobrej nálade pekného slnečného jesenného dňa,“ tvrdí Kaliňák s tým, že vôbec nezvažuje právne kroky voči podobným výrokom.

Na verejne známe osoby treba klásť zvýšené nároky

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda upozorňuje, že politici majú rovnakú právnu zodpovednosť ako aj bežní ľudia, aj čo sa ich výrokov týka. „Nie je žiaden rozdiel medzi výrokmi politikov či bežných občanov,“ reagoval pre Pravdu Burda. Pri výrokoch poslancov v parlamente je to však už inak. „Imunita sa vzťahuje na výroky poslancov v parlamente,“ vysvetlil Burda.

Dekan zdôraznil, že zo spoločenského hľadiska však to, čo povedia verejne známe osoby na verejnosti alebo na sociálnych sieťach, ovplyvňuje ďalších ľudí. „Preto je tam potrebné zvažovať závažnosť takýchto výrokov verejne činných osôb,“ uviedol Burda s tým, že na závažnosť sa treba pozerať podľa toho, či ide o trestný čin alebo ide len o priestupok.

Podľa Burdu na verejne známe a činné osoby treba klásť zvýšené nároky. „Orgány činné v trestnom konaní majú povinnosť začať trestné konanie, keď sa dozvedia, že je podozrenie, že bol spáchaný trestný čin,“ vysvetlil Burda.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák