Slovenský rekord, 338 nakazených. Maďarsko a Rakúsko môžu skončiť ako červené krajiny

Ľudí s koronavírusom pribudlo 338, aj jedno nové úmrtie spojené s chorobou COVID-19. Hygienici v Bratislave už nestíhajú sledovať všetky kontakty.

23.09.2020 10:05 , aktualizované: 16:54
debata (263)

VIDEO: Igor Matovič o aktuálnej situácii. Chce opäť osobne vstúpiť do boja s koronavírusom, ale zatiaľ nepovažuje situáciu za takú, aby boj s pandémiou viedol.

Video

Na Slovensku v utorok pribudlo 338 nakazených koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 7 269. Laboratóriá otestovali 6 231 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 220 pacientov, pribudlo jedno nové úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Matovič: Vláda nič nezanedbala

Vláda nezanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Situáciu okolo ochorenia COVID-19 má Slovensko pod kontrolou. Tvrdí to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO).

Premiér v stredu na rokovaní vlády navrhol určité opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu, avšak konkretizovať ich nechcel. Zároveň ľudí vyzval na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení. „V SR máme opatrenia dostatočné, len ich rešpektujú dve tretiny ľudí a tretina ich ignoruje,“ podotkol Matovič.

Chce, aby konzílium epidemiológov prijalo také opatrenia, ktoré bude schopný vysvetliť ľuďom. „Ak budeme vidieť, že incidencia rastie, tak budeme musieť prijímať opatrenia. Zásobník máme v prvej vlne,“ poznamenal Matovič.

Vláda plánuje nakúpiť 500 000 antigé­nových testov, Matovič by ich chcel používať na kritických miestach, ako sú napríklad hranice.

Na margo vetovaného zákona o telekomunikáciách hovorí, že sa mohol využiť práve v auguste, keď sa ľudia vracali z dovoleniek a úrad verejného zdravotníctva tak mohol zistiť telefónne čísla od ľudí, ktorí prišli z červených krajín. Matovič poznamenal, že tento zákon už momentálne nie je prioritou. Dôvodom je aj to, že teraz je menej cestujúcich ľudí.

O Rakúsku a Maďarsku rozhodne vláda do piatka

O prípadnom zaradení Rakúska a Maďarska do zoznamu rizikových krajín rozhodne vláda do piatka Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. Dodal, že epidemiologická situácia v týchto krajinách nie je dobrá a neodporúča tam cestovať.

VIDEO: Minister Krajčí o ďalších opatreniach proti koronavírusu aj o možnom pritvrdení na hraniciach so susedmi.

Video

Bratislava má najviac nakazených

Ministerstvo zdravotníctva SR spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 167 žien a 171 mužov, sú vo veku od troch do 89 rokov. Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (61), Tvrdošín (26), Skalica (20), Senec (16), Trnava (16), Námestovo (15), Banská Bystrica (14), Košice (13), Trenčín (11), Prešov (9), Trebišov (9), Senica (8), Ilava (7), Nitra (7), Stará Ľubovňa (7), Dolný Kubín (6), Michalovce (6), Dunajská Streda (5), Levice (5), Ružomberok (5), Sobrance (5), Liptovský Mikuláš (4), Malacky (4), Snina (4), Spišská Nová Ves (4), Veľký Krtíš (4).

Po tri prípady boli v okresoch Čadca, Galanta, Humenné, Martin, Poprad, Považská Bystrica, Žiar nad Hronom a Žilina. Dva prípady boli v okresoch Banská Štiavnica, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Revúca, Sabinov, Topoľčany a Zlaté Moravce. Po jednom prípade zaznamenali okresy Bánovce nad Bebravou, Komárno, Košice a okolie, Levoča, Nové Zámky, Piešťany a Rožňava.

V nemocniciach je hospitalizovaných 143 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 115 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je deväť osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem pacientov.

VIDEO: Pellegrini a Raši o tom, že koronavírus pokoril Matovičovu magickú hranicu stanovenú na 300 pozitívne testovaných, za ktorou sa bude dať len ťažko zabrániť komunitnému šíreniu vírusu. Vinia vládu, že premrhala čas na prípravu boja proti druhej vlne pandémie.

Video

Hygienici nestíhajú v Bratislave

Priemerná hospitalizácia ľudí s novým koronavírusom je 11 dní. Z pozitívne testovaných je hospitalizovaných 12,5 percenta. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) v stredu na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2020 v Bratislave.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú pacienti v priemere sedem dní, na pľúcnej ventilácii priemerne šesť dní. „Pravdepodobne naši anasteziológovia a infektológovia dávajú ľudí na ventilácie včas a aj ich včas odpájajú,“ podotkol Krajčí.

Reprodukčné číslo na Slovensku je momentálne 1,15. Súčasné opatrenia ho však zatiaľ neznižujú. Najlepšie by pre Slovensko bolo, ak by sa reprodukčné číslo dostalo na hranicu jeden alebo pod jeden, tvrdí Krajčí.

Poznamenal, že kapacity niektorých regionálnych úradov verejného zdravotníctva boli už presiahnuté, najmä v Bratislave. Znamená to, že hygienici nestíhali dohľadávať kontakty pozitívne testovaného, poprípade museli ostať v práci dlhšie alebo sa reprofilizovať.

Na margo dosahov pandémie na ekonomiku Krajčí povedal, že v krajinách, kde sa nezvládla, bol dosah na hrubý domáci produkt „drastický“. Slovensko sa po prvej vlne nachádzalo niekde pod polovicou tohto dosahu. „Je lepšie prijať opatrenia včas, ako potom hamovať,“ dodal.

Slovensko môže denne testovať 7 500 ľudí

Vďaka veľkokapacitným mobilným odberovým miestam (MOM), ktoré vykonávajú testovanie na ochorenie COVID-19, sme schopní otestovať až 7500 ľudí denne. Uviedol to minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Ako v poslednom zo samosprávnych krajov bolo MOM zriadené v Košiciach. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Minister vyzval v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu na zodpovednosť. „V prípade kontaktu s pozitívnou osobou alebo po návrate z rizikovej krajiny je mimoriadne dôležité pred testovaním dodržať päťdňovú inkubačnú dobu,“ poznamenal. Iba tak je podľa neho možné pri testovaní s istotou odhaliť ochorenie COVID-19.

Rezort zdravotníctva zdôrazňuje, že pred testovaním je nevyhnutné vyplniť elektronický formulár na stránke www.korona.gov.sk. „Po otestovaní by mal byť výsledok doručený do 96 hodín. Občania, ktorí dostanú SMS s pozitívnym výsledkom, musia zostať v povinnej karanténe, respektíve domácej izolácii,“ poznamenala hovorkyňa.

263 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus