Zsuzsová zostáva vo väzbe pre obvinenie z prípravy viacerých vrážd

Alena Zsuzsová, najnovšie obvinená v kauze prípravy vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica, bude naďalej stíhaná väzobne. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu (NS) SR na stredajšom neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

23.09.2020 11:56
debata (10)

„Senát Najvyššieho súdu 3T na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvinenej podanú proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Senát sa v plnom rozsahu stotožnil s uznesením Špecializovaného trestného súdu a rovnako dospel k záveru, že u obvinenej dôvody väzby, v tomto štádiu konania, sú dané,“ konkretizovala hovorkyňa NS SR.

Zsuzsová zobral do väzby sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, 5. augusta. Sudca vyhovel návrhu prokurátora ÚŠP a vzal obvinenú do väzby z dôvodov – obavy z úteku, z ovplyvňovania svedkov, ako aj z pokračovania v trestnej činnosti. Alena Zs. podala prostredníctvom svojho obhajcu sťažnosť.

Alenu Zsuzsovú, obžalovanú v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, prepustili po oslobodzujúcom rozsudku ŠTS 3. septembra z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby v Leopoldove. Vzápätí ju opäť zadržali policajti.

Zsuzsová je ako sprostredkovateľka obžalovaná v prípade vraždy exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternáka. Zavraždili ho 9. júla 2010 pred jeho domom. Na ŠTS v súčasnosti prebieha proces. Okrem toho je obvinená už aj zo spomínaných príprav vrážd prokurátorov a advokáta. Z toho skutku obvinil koncom augusta 2019 vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR nielen ju, ale i Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a Zoltána Andruskóa.

Jedného z troch zapletených do prípravy vrážd, Miroslava Maračeka, senát ŠTS 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka a Kušnírovej i podnikateľa Petra Molnára. Andruskó bol za vraždu novinára už právoplatne odsúdený na 15-ročný trest.

Senát ŠTS v Pezinku 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice nielen Alenu Zs., ale aj podnikateľa Mariana K. Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Bude rozhodovať NS SR.

10 debata chyba