Muž obvinený z objednávky vraždy Lipšica a Žilinku ide do väzby

Dušan Kracina z Komárna si mal objednať likvidáciu advokáta Daniela Lipšica a prokurátora Maroša Žilinku. Národná krimínálna agentúra ho zadržala v pondelok v rámci akcie Objednávka. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol, že pôjde do väzby.

23.09.2020 16:31 , aktualizované: 21:26
Dušan Kracina, súd Foto: ,
Dušana Kracinu privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.
debata (30)

VIDEO: Kracina ide do väzby, podľa obhajcu rozhodol hlas ulice.

Video

Vyšetrovateľ obvinil Kracinu z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, ktorej sa mal dopustiť v štádiu prípravy. O spáchanie tohto činu mal údajne požiadať nejakých Srbov. Túto verziu pred časom polícii predostrel Zoltán Andruskó. Vlani v lete zadržali Kracinu v tejto veci prvýkrát, no po vypočutí ho pustili. Tvrdil, že Andruskó si všetko vymyslel, lebo mu dlhoval nejaké peniaze.

Tentoraz sa z toho Kracina tak ľahko „nevyvliekol“ a verdikt sudcu Romana Púchovského ho poslal do väzby. Na súd do Banskej Bystrice ho policajti priviezli krátko pred pol treťou poobede. Pôsobil pokojne, no svoje obvinenie nekomentoval. Zhovorčivejší bol jeho advokát.

„Môj klient sa mal podieľať na príprave vraždy Lipšica a Žilinku vo forme účastníctva,“ hovorí Kracinov obhajca Miroslav Kučera. „Dnes sme sa pred špecializovaný súd prišli presvedčiť, či zvíťazí právo so zákonom, alebo ulica,“ povedal.

VIDEO: Kracinu privádzajú na súd. Vinia ho z prípravy vrážd Lipšica a Žilinku.

Video

Kracina podľa neho absolútne popiera, že by sa dopustil skutku, ktorý sa mu kladie za vinu. Voči uzneseniu o vznesení obvinenia si vraj podal sťažnosť, o ktorej zatiaľ nie je rozhodnuté.

Verdikt padol o siedmej večer, sudca vzal Kracinu do väzby. „Dôvodom je obava z možného úteku a pokračovania v trestnej činnosti. Sudca neakceptoval návrh prokurátora na kolúznu väzbu,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Kracina podal sťažnosť, prokurátor, proti neakceptovaniu kolúznej väzby, tiež. Uznesenie teda nie je právoplatné, rozhodne o tom Najvyšší súd.

Obhajca obvineného Miroslav Kučera reagoval stručne. „Namiesto spravodlivosti rozhodla ulica, ako som už hovoril pred začiatkom tohto konania. Po vyhlásení uznesenia, ktoré z môjho pohľadu sudca pre prípravné konanie zdôvodnil v ústnej podobe nedostatočne, sme podali sťažnosť,“ potvrdil advokát. Dodal, že sa nevzdajú a budú pokračovať ďalej.

Z prípravy vrážd Lipšica, Žilinku a prokurátora Petra Šufliarskeho polícia pôvodne obvinila štvoricu známu v kauze Kuciak, teda Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa, Miroslava Marčeka a už spomínaného Andruskóa. Momentálne sa zrejme, v tomto prípade, pracuje s dvomi verziami. Podľa informácií Pravdy Zsuzsová a jej kumpáni mali pripravovať vraždu Šufliarskeho, na vraždu Lipšica a Žilinku mali prísť ľudia zo zahraničia.

VIDEO: Kracinov advokát pred rozhodovaním súdu.

Video

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka #objednávka vraždy