Jankovská neuspela so sťažnosťou na väzbu ani na Ústavnom súde

Ústavný súd odmietol sťažnosť bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, ktorá sa týkala jej marcového vzatia do väzby.

24.09.2020 15:02
debata (14)

VIDEO: Monika Jankovská protestuje proti väzbe hladovkou a je rozhodnutá vydržať až do konca. (21. 9. 2020)

Video

Jankovská je obvinená z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. Na ÚS namietala porušenie svojich práv v zmysle ústavy a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Podľa informácie z ÚS o odmietnutí sťažnosti rozhodol 9. septembra na neverejnom zasadnutí štvrtý senát v zložení Miroslav Duriš (predseda), Peter Straka a Ladislav Duditš. Jankovská sa sťažovala na postup a uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorý 14. marca rozhodol o jej väzbe, ako aj na postup a uznesenie Najvyššieho súdu (NS) SR z 20. marca, ktorý potvrdil jej väzobné stíhanie.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v marci v kauze Búrka 18 osôb, z toho 13 sudcov, z trestných činov podplácania, prijímania úplatku a zasahovania do nezávislosti súdu. Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD sa mala dopustiť trestného činu v kauze jednej z televíznych zmeniek inštruovaním sudkyne Okresného súdu Bratislava V Zuzany Maruniakovej, aby rozhodla v prospech podnikateľa Mariana Kočnera. Ten bol neskôr za falšovanie tých istých zmeniek neprávoplatne odsúdený spolu s exriaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom na 19-ročný trest odňatia slobody.

Najnovšie sudca pre prípravné konanie ŠTS v pondelok rozhodol o predĺžení väzby pre Jankovskú VIDEO: Ako sa hladovka podpísala na Monike Jankovskej? (21. 9. 2020)

Video
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská