WHO varuje pred obeťami, Babiš ju sfúkol za zmätky

Počet mŕtvych s koronavírusom dosiahne čoskoro jeden milión, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje pred ďalším. Český premiér Andrej Babiš organizáciu kritizoval, že nedokázala dať štátom jasné odporúčania.

26.09.2020 07:00 , aktualizované: 21:39
kilamtický protest, Portugalsko, koronavírus Foto: ,
Globálny klimatický protest v portugalskom Lisabone, v časoch korovírusu s rúškom.
debata (73)

21:33 Kapacity na výrobu vakcín v Indii budú v boji proti pandémii COVIDU-19 využité na pomoc celému ľudstvu. Sľúbil to indický premiér Narendra Módí na všeobecnej rozprave 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. „Ako najväčší výrobca vakcín na svete chcem dnes ešte raz uistiť globálne spoločenstvo,“ povedal Módí vo vopred nahranom prejave. „Indická kapacita výroby a dodávok vakcín bude využitá na pomoc celému ľudstvu v boji s touto krízou,“ vyhlásil šéf vlády druhej najľudnatejšej krajiny sveta. Módí povedal, že India pokračuje v tretej fáze klinických testov svojej vakcíny a pomôže všetkým krajinám zlepšiť distribučné a skladovacie kapacity pre dodané vakcíny.

20:21 V Českej republike pribudlo v sobotu do 18.00 h 1247 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to o dve stovky viac ako minulú sobotu za rovnakú dobu. Stúpol aj počet úmrtí – o 3 na celkovo 588, informovala spravodajská televízia ČT24. Nárast počtu nakazených v Prahe sa naďalej spomaľuje. V sobotu do 18.00 h pribudlo za posledných 24 hodín 327 prípadov. V piatok nárast predstavoval 485 prípadov a vo štvrtok rekordných 601. V Českej republike zaznamenali celkovo 62 559 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, uzdravilo sa 30 891 ľudí. Ako informoval v sobotu spravodajský portál Novinky.cz, pozitívny test na koronavírus má tiež europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) alebo primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

20:05 Národnom onkologickom ústave v Bratislave potvrdili koronavírus šiestim lekárom, piatim sestrám a dvom sanitárom. Pre SME to potvrdila hovokyňa ústavu Patricia Kubicová. „Naďalej poskytujeme zdravotnú starostlivosť pre pacientov v štandartnom režime,“ doplnila Kubicová. V piatok pribudlo 552 prípadov nákazy koronavírusom. V piatok urobili laboratóriá 6 483 testov. Zomreli traja ľudia, vyliečilo sa 62 ďalších pacientov. Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej webovej stránke, hospitalizovaných je 185 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 157 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 16 osôb a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 14 pacientov.

19:23 Polícia v Londýne v sobotu predčasne ukončila demonštráciu na Trafalgarskom námestí proti opatreniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Podľa polície protestujúci nedodržiavali vzájomné rozstupy, informovala podľa TASR agentúra AP. Tisíce ľudí, z ktorých väčšina nemala na tvári ochranné rúška, si prišli na zhromaždenie vypočuť rečníkov, ktorí kritizovali obmedzenia zavedené vládou. Tvrdili, že ide o prehnanú reakciu na pandémiu, ktorá zbytočne obmedzuje ľudské práva a slobodu prejavu. Polícia ešte pred samotným protestom uviedla, že jej príslušníci budú s ľuďmi hovoriť a vysvetľovať im, že je potrebné dodržiavať bezpečný fyzický odstup. V prípade, že sa toto opatrenie nebude dodržiavať, prikročia k donucovacím prostriedkom. Na začiatku protestu bolo policajtov vidieť na okraji davu, no nijako nezasahovali, píše AP.

17:35 Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa v soboru zopakoval požiadavku smerom k madridským regionálnym orgánom, aby v najmohutnejšom ohnisku koronavírusu v Európe uplatnili prísnejšie obmedzenia mobility. „Situácia v Madride je komplikovaná a vážna. Čakajú nás ťažké týždne,“ vyhlásil 54-ročný minister. Illa druhýkrát v priebehu niekoľkých dní naliehavo vyzval madridské zdravotnícke orgány zodpovedné za riešenie pandemickej situácie v hlavnom meste, aby „prehodnotili svoje rozhodnutia“ a „obmedzili pohyb obyvateľstva v celom Madride“. V španielskej metropole, kde žije 3,3 milióna obyvateľov, v piatok rozšírili počet štvrtí, v ktorých obmedzili pohyb ľudí. V 45 mestských častiach má dohromady vyše milión ľudí zakázané odísť zo svojich štvrtí, ak na to nemajú opodstatnený dôvod. Ľudia žijúci v madridských štvrtiach s obmedzeným pohybom sa však postavili na protest proti týmto reštrikciám. Tvrdia, že sú terčom opatrení preto, že sú chudobní a musia do práce dochádzať verejnou dopravou a žiť v husto obývaných oblastiach.

16:07 Testovanie odhalilo v piatok v okrese Prievidza 46 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Väčšina prípadov súvisí s dohľadanými kontaktmi. TASR o tom informovala regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. „Väčšinu pozitívnych tvoria dohľadané kontakty, cielene dohľadané kontakty pri pozitívnych osobách. Pozitívne nám zostali celé rodiny, čiže ide o rodinné ohniská. V prvej vlne pandémie nám väčšinou nezostali pozitívne celé rodiny, ale jeden alebo dvaja ochoreli a ostatní boli negatívni,“ uviedla Tornócziová. Ďalšie pozitívne prípady v okrese podľa nej súvisia s importom z Ukrajiny a Poľska. Hygienici zistili aj nové ohnisko nákazy v domove sociálnych služieb v Nitrianskych Sučanoch. „Išlo o jedného klienta, ktorý bol hospitalizovaný v nemocnici s poliklinikou v Bojniciach a bol bez príznakov. Išiel na zákrok, preto mu preventívne spravili testy na COVID-19 a vyšiel pozitívny. Na základe toho sme dali otestovať personál zariadenia, kde nám vyšlo desať pozitívnych zamestnancov,“ priblížila Tornócziová.

14:20 Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) mal negatívny test na koronavírus. Je však stále chorý a potrebuje sa doliečiť. Informoval o tom na sociálnej sieti. V izolácii ostal po tom, čo mal pracovné stretnutie s pozitívnou osobou.

11:50 Druhá vlna nákazy novým druhom koronavírusu mohutne zasiahla Maďarsko, avšak zatiaľ sú zdravotné rezervy dostatočné, povedal v sobotu v Budapešti vo videozázname zverejnenom na Facebooku po zasadaní operačného štábu zodpovedného za ochranu proti šíreniu koronavírusu predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. „Pravidelne preverujeme nemocničné kapacity, či máme dostatok postelí, zdravotných prostriedkov, prístroje na umelú pľúcnu ventiláciu, či je dostatok lekárov a zdravotníkov,“ povedal Orbán. Podľa jeho slov sú pripravené aj zakonzervované kapacity v rámci takzvaných epidemiologických nemocníc, ich použitie zatiaľ nie je potrebné. Ak však počty nakazených budú ďalej stúpať, bude ich treba otvoriť, v súčasnosti však stačia existujúce rezervy nemocníc. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 950 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a 12 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Celkový počet nakazených tak do soboty stúpol na 23.077 a obetí na 730. V nemocniciach ošetrujú 589 pacientov, na umelú pľúcnu ventiláciu je z nich napojených 36.

9:29 Štáty sveta musia urobiť všetko, čo je v ich silách, aby zistili pôvod ochorenia COVID-19, vyhlásil v piatok na virtuálnom 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN austrálsky premiér Scott Morrison. Jeho výroky zrejme ešte viac zhoršia napätie vo vzťahoch s Čínou, napísala v sobotu tlačová agentúra Reuters. Morrison v prejave povedal, že vyšetrovanie pôvodu nového koronavírusu minimalizuje hrozbu ďalšej pandémie. „Koronavírus priniesol nášmu svetu a ľudstvu pohromu. Musíme urobiť všetko, čo sa dá, aby sme pochopili, čo sa stalo, a to len z jediného dôvodu: aby sme zabránili, že sa to stane znovu,“ povedal austrálsky premiér vo videoprejave. „Máme jasnú povinnosť identifikovať zoonotický zdroj koronavírusu a zistiť aj to, ako sa preniesol na ľudí,“ dodal Morrison. Podobné výroky povedal premiér tento rok už skôr a nasledovalo ochladenie vzťahov medzi Austráliou a Čínou. V tom čase stál Morrison v popredí lídrov, ktorí požadovali vyšetrovanie pôvodu ochorenia COVID-19. Čína ostro odmietla tieto žiadosti a čínsky veľvyslanec v Canberre varoval, že výzvy na vyšetrovanie môžu zhoršiť obchodné vzťahy. Odvtedy Čína uvalila obchodné sankcie na Austráliu. Pozastavila napríklad časť dovozu hovädzieho mäsa.

9:05 Počet prípadov ochorenia COVID-19 v Česku v piatok stúpol opäť o takmer 3000, podobne ako vo štvrtok. Pribudlo konkrétne 2946 nakazených ľudí, čo je najvýraznejší denný nárast za tento týždeň a druhý najvyšší od marcového začiatku epidémie v ČR. V sobotu krátko po 06.00 h SELČ o tom informoval podľa TASR na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo) s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Počet aktuálne chorých na COVID-19 je približne 30 000. Ochorenie má u väčšiny nakazených mierny priebeh, ale v poslednom čase v Česku prudko rastie počet hospitalizovaných aj mŕtvych. Úmrtí zaznamenali celkovo 581. V ČR hlásili celkovo 61 318 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. Denné nárasty v počte infikovaných v poslednom čase opakovane prekonávali rekordy, najvýraznejší prírastok bol minulý štvrtok, keď testy potvrdili ochorenie u 3126 ľudí. Minister zdravotníctva Roman Prymula na piatkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že nárast infikovaných sa teraz spomalil. Počet nových prípadov za piatok je však oproti štvrtku o niekoľko desiatok vyšší. Prymula ale tiež upozornil, že rozhodujúce sú počty hospitalizovaných, ktorí potrebujú pľúcnu ventiláciu, alebo počty úmrtí – a tie aktuálne výrazne stúpajú, citoval ministra portál ČRo.

8:05 Nový japonský premiér Jošihide Suga v piatok na virtuálnom 75. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN povedal, že je odhodlaný usporiadať olympijské hry v Tokiu na budúce leto ako „dôkaz, že ľudstvo porazilo pandémiu“. Informovali o tom podľa TASR tlačové agentúry AP a AFP. Letné olympijské hry 2020 boli odložené, pretože po celom svete sa šíri pandémia nového druhu koronavírusu, a sú všeobecné pochybnosti o ich budúcnosti. Japonský premiér Suga, ktorý sa ujal úradu minulý týždeň, vo svojom prvom medzinárodnom príhovore na VZ OSN uviedol: „Vynaložím všetku námahu na to, aby som vás privítal na hrách, ktoré budú bezpečné a bez rizika.“ Prieskumy ukazujú, že väčšina japonských firiem a verejnosti si nemyslí, že olympijské hry sa na budúci rok budú konať alebo že by sa mali konať. Prieskum zverejnený v júni japonskou stanicou NHK ukázal, že dve tretiny sponzorov nie sú rozhodnuté, či sa budú podieľať na hrách odložených o ďalší rok.

7:20 Český premiér Andrej Babiš v piatkovom prejave pred Valným zhromaždením OSN vyzval na reformu OSN a ďalších globálnych inštitúcií. Pandémia COVIDU-19 podľa neho ukázala, že spolupráca krajín sveta má veľa slabín. Babiš kritizoval predovšetkým Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), ktorá podľa neho nedokázala dať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu. „Mätúce odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie ohľadom nosenia rúšok sú len jedným z príkladov spornej role WHO v posledných mesiacoch,“ dodal. K oblastiam, ktoré si podľa Babiša zaslúžia lepšiu koordináciu na svetovej úrovni, je vývoj vakcíny proti chorobe covid-19. „Apelujeme na OSN, aby sa ujala v tejto záležitosti role koordinátora a zabezpečila, že sa jednotlivé iniciatívy budú dopĺňať a nebudú sa navzájom stretávať,“ povedal český premiér.

7:00 Bez neochabujúcich globálnych opatrení v boji proti novému koronavírusu dosiahne počet úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 „veľmi pravdepodobne“ dva milióny. V piatok pred tým varovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V súčasnosti sa počet mŕtvych blíži k miliónu. „Jeden milión je hrozné číslo a predtým, ako začneme uvažovať o druhom milióne, sa nad tým musíme zamyslieť,“ vyjadril sa šéf WHO pre núdzové situácie Michael Ryan, keď sa ho na virtuálnej tlačovej konferencii spýtali, či je nemysliteľné, aby počas pandémie zomreli dva milióny ľudí. „Sme pripravení kolektívne urobiť, čo treba, aby sme sa vyhli tomu číslu? Ak neurobíme tieto kroky, áno, budeme sa pozerať na toto číslo a, bohužiaľ, oveľa vyššie. Pokiaľ to neurobíme všetko, čísla, o ktorých hovoríte, sú nielen predstaviteľné, ale, bohužiaľ, veľmi pravdepodobné,“ doplnil.

Ryan hovoril aj o budúcich výzvach pri financovaní, výrobe a distribúcii prípadných vakcín proti COVID-19. „Ak sa pozrieme na stratu milióna ľudí za deväť mesiacov a potom sa pozrieme iba na skutočnosť získania vakcíny v priebehu ďalších deviatich mesiacov, je to veľká úloha pre všetkých zúčastnených,“ skonštatoval. Od decembra, keď sa vírus začal šíriť v Číne, zomrelo v dôsledku COVID-19 viac ako 984-tisíc ľudí. Nákazu po celom svete už potvrdili u 32,3 milióna osôb.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus