ANALÝZA: Matovič trúbi do boja. Vypracoval si mafiánsky zoznam

Po kritike, ktorá sa v ostatných dňoch zniesla na premiérovu hlavu ohlásil cez víkend, že berie do vlastných rúk boj s koronavírusom a naznačil, že od 1. októbra budú platiť nové a tvrdšie opatrenia.

28.09.2020 06:00 , aktualizované: 10:58
debata (397)

Aké, to ešte len uvidíme v pondelok popoludní alebo podvečer, keď bude známy výsledok rokovania Ústredného krízového štábu. Hoci oficiálne štábu šéfuje minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) a pod jednotlivými opatreniami je podpísaný hlavný hygienik Ján Mikas, posledné slovo zrejme bude mať premiér. A ten hovorí, že už sa nikoho nezastane. Dokonca ani neviest, ktorým ešte nedávno sľuboval, že môžu mať aj veľké svadby.

Najnovšie, v nedeľu večer, zasa vyhlásil, že „ideme do vojny o Slovensko“. Tentoraz s mafiou, ktorú podľa neho predstavuje finančník Jaroslav Haščák, budúci predseda budúcej strany Hlas Peter Pellegrini, šéf opozičného Smeru Robert Fico. Ďalej Bödör – možno predpokladať, že má na mysli Norberta, podnikateľa z Nitry, ktorý je v tomto čase vo väzbe. Aj bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer, ktoré v polovici septembra polícia zadržala, ale aj prepustila, je na tomto zozname.

Dostal sa tam aj bývalý šéf kriminálny finačnej správy Ľudovít Makó. Ten je tiež vo väzbe, nie však pre korupciu, ale pre vydieranie. V kulóaroch sa šušká, že je ochotný spolupracovať a polícii predhodiť rôzne známe mená z prostredia justície.

Samozrejme, nemôže chýbať kontroverzný podnikateľ Marian Kočner. Za zmenky ho jeden súd posiela zatiaľ neprávoplatne do väzenia na 19 rokov, ale v kauze vraždy novinára je – tiež zatiaľ neprávoplatne – oslobodený.

Zo sudcov spomenul premiér bývalú štátnu tajomníčku Moniku Jankovskú, ktorá je obvinená z korupcie, aktuálne však drží hladovku. Nechýba sudca Vladimír Sklenka, ktorý tiež usilovne spolupracuje s políciou. Bez neho by nebola akcia Búrka, ktorá zatriasla sudcovským stavom. Na oplátku mu však zrejme zostane všetko, čo si korupciou nahrabal.

Matovič píše, že doba, ktorá nastáva, je „mannou z neba“ pre všetkých „vagabundov, ktorých sme za polroka zavreli a ich miliónové biznisy na úkor štátu zrušili“. Zavretý však zatiaľ nikto nie, väzobné stíhanie naozaj ešte nie je „zavretie“.

Premiér však predpovedá, že „všetci títo bratsky s neúspešnými politikmi a stranami v súzvuku s ich spriaznenými médiami spustia nasledujúce týždne a mesiace na nás kanonádu“. Tvrdí, že niektorí priamo a niektorí „cez prisluhovačov v médiách“. Predpokladá, že prídu ďalšie krivé obvinenia ako s vymyslenou zmenkou za 10 miliónov alebo typu „diplomovka“. Na povrch by mali prísť „súkromnosti vraj ,verejnom záujme'“, píše premiér.

Pre zmenku mal premiér slovnú prestrelku s poslanom Ľubošom Blahom (Smer), ktorý nazval pani Matovičovú „bielou kobylou“ v zmysle, že cez ňu mal premiér investovať 10 miliónov do finančnej spoločnosti. Tá sa dostala do finančných ťažkostí a objavilo sa podozrenie, že Matovičovci boli zvýhodnení a peniaze – na rozdiel od ďalších investorov – zo spoločnosti dostali. Niekoľko dní trvalo Matovičovi, kým vysvetlil, že peniaze síce boli investované, ale iba 600-tisíc. A doteraz ich nedostali späť. Keďže stále trvá na svojom, že s manželkou sa nebavia o jej peniazoch – a spoločné nemajú – nechce hmatateľne dokázať, že išlo o 600-tisíc. Iba.

Kauza diplomovka je jasná. Aj vedenie Univerzity Komenského vyhlásilo, že je slabá a nemala byť obhájená a Matovič nemal získať titul magister. Čo premiér aj priznáva, veď otvorene hovorí, že školu flákal. Vôbec si však neuvedomuje, že takto ponižuje každého poctivého študenta a poctivého pedagóga. V slušnej spoločnosti nie je opísaná diplomovka zanedbateľným problémom. Naopak, jej bagatelizovanie iba dokazuje, že premiérovi nezáleží na vzdelanej a poctivej spoločnosti.

Keďže na jeho stôl chodia správy spravodajských služieb, možno predpokladať, že zachytil „šumy“ okolo svojej vlastnej osoby. A už vopred si robí alibi.

„Budú to robiť s jediným cieľom – nie pomôcť, ale uškodiť – využiť mimoriadne ťažké časy na rozbitie koalície a navrátenie vlády mafie, či návrat tých hodnotovo správnych politikov,“ upozorňuje Matovič.

„Držme si palce, ideme do vojny o Slovensko,“ prorokuje premiér.

Ťažko povedať, či ide o vojnu o Slovensko, ale skôr o upadajúce voličské preferencie, ktoré takmer kontinuálne vládnemu hnutiu OĽaNO od februárových volieb klesajú, ale o popularitu samotného Matoviča, ktorého dobieha ešte aj Veronika Remišová, nová šéfka tiež vládnej strany Za ľudí, ktorá sa podľa prieskumov verejnej mienky zrejme ani nedostane do parlamentu. Matoviča predbehol ešte aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), hoci jeho ostatné škandály by mali pohnúť Slovenskom, o ktorom je časť politikov presvedčená, že dodržiava desatoro.

A vysoko nad ním je prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá zatiaľ urobila niekoľko chýb, no ani jedna nedosiahla veľkosť chýb nového premiéra. V nie tesnom závese za ňou je Pellegrini, jeho nová strana so starými ľuďmi zo Smeru sa ukazuje ako najväčší súper obyčajných ľudí. Alebo nie celkom obyčajného súčasného premiéra.

Pri Matovičovi je však v hre ešte aj možnosť B. Premiér a jeho spriaznenci budú sami vypúšťať falošné „balóniky“. Aby potom mohli dokázať, že zvládnu bojovať s hnusobu a pliagou, ale aj závisťou a nenávisťou. Nech to stojí, čo to stojí.

397 debata chyba