Počet mŕtvych s koronavírusom prekročil jeden milión

Na chorobu, spôsobenú koronavírusom, zomrelo vo svete už viac ako jeden milión ľudí. Spomedzi vyše milióna obetí vyše 200-tisíc osôb doplatilo životom na koronavírus v Spojených štátoch amerických. Nasledujú Brazília, India, Mexiko a Veľká Británia. Na svete dosiaľ koronavírus diagnostikovali viac ako 33 miliónom ľudí, takmer 25 miliónov sa už z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

28.09.2020 06:15 , aktualizované: 19:39
Španielsko, koronavírus Foto: ,
Združenie rodín obetí koronavírusu si desaťtisícmi španielskych vlajok pripomenuli ľudí, ktorý zomreli na chorobu COVID-19.
debata (77)

19:38 Otváracie hodiny barov a kaviarní v Bruseli budú v dôsledku šírenia koronavírusu od pondelkového večera obmedzené. Zakázaná je tiež konzumácia jedál a nápojov v pouličných stánkoch s občerstvením. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Všetky bary a kaviarne musia byť medzi 23.00 h a 6.00 h zatvorené. Akékoľvek ďalšie podniky predávajúce nápoje alebo jedlo budú zatvorené od 22.00 h.

19:10 Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik SR Ján Mikas informovali o sprísnení opatrení, ktoré sú výsledkom rokovania Ústredného krízového štábu. S výnimkami budú zakázané hromadné podujatia, do platnosti opäť vstúpi povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri, otvorené budú iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Viac v tomto článku.

18:31 Plošný zákaz návštev v zariadeniach sociálnych služieb v celom Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) bude platiť od 29. septembra do odvolania. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodol Krízový štáb pri Úrade BBSK v reakcii na narastajúce čísla pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 na Slovensku. Župa o aktuálnych opatreniach informovala v tlačovej správe.

„Riaditeľ zariadenia môže udeliť výnimku zo zákazu návštev v prípade, ak sa príbuzný preukáže negatívnym PCR testom na COVID-19 nie starším ako 48 hodín. Výnimka sa ďalej udeľuje aj v prípade, ak ide o návštevu klienta v paliatívnom štádiu života – samozrejme pri zabezpečení všetkých opatrení a tak, aby sa návštevníci nestretli s inými klientmi zariadenia,“ povedala riaditeľka odboru zdravotníctva a sociálnych služieb Úradu BBSK Denisa Nincová.

18:10 Nemocniciam v Českej republike dochádzajú zásoby lieku remdezivir, ktorý sa podáva pacientom s ťažkým priebehom respiračného ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom. Upozornila na to česká Sekcia nemocničných lekárnikov, informoval v pondelok spravodajský server iROZHLAS.cz. Lekári zásoby lieku spotrebujú v priebehu budúceho týždňa, uviedol vedúci lekár Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice Martin Balík. Dodávateľ lieku remdezivir pre Česko tvrdí, že problém je spôsobený rastúcim dopytom.

Zásobovanie jednotlivých členských krajín Európskej únie liekom remdezivir má v kompetencii Európska komisia. „Remdezivir sem (do Česka) pravidelne dovážame v zhruba 14-dňových intervaloch,“ uviedol Pavel Březina, riaditeľ českej pobočky americkej firmy Gilead Sciences, ktorá liek vyrába.

17:30 Počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 po svadbe, ktorá sa konala v uplynulých dňoch v reštauračnom zariadení v Bardejovských Kúpeľoch, vzrástol na 67. „Minulý týždeň sme mali 16, teraz už máme 67 pozitívnych prípadov. Ešte nemáme celú analýzu spravenú, lebo preverujeme ďalšie a ďalšie prípady, aj tie, ktoré nesúvisia s touto svadbou. Predpokladám, že to číslo bude ešte vyššie a tam sa už jednoznačne naozaj nedá určiť, že kto bol ten, kto to na svadbu ‚doniesol‘,“ uviedol vedúci oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove Július Zbyňovský.

Svadby a väčšie oslavy sú podľa neho najrizikovejšie podujatia, keďže spôsobujú, že sa ochorenie šíri lavínovite a nekontrolovateľne. „Na svadbe sa stretávajú kontakty nielen zo Slovenska, z červených okresov, ale aj z iných štátov. Keď prídu na návštevu hlavne mladí ľudia, ktorí nemajú klinické príznaky, tak sú v tom, že sú v poriadku,“ zdôraznil Zbyňovský.

17:15 Pozitívny test na COVID-19 má aj bývalý poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski. S odvolaním sa na správy poľských médií o tom v pondelok informovala agentúra DPA. Ochorenie COVID-19 má podľa portálu Onet.pl aj viacero členov exministrovej rodiny. Szumowski, pôvodným povolaním kardiológ, 18. augusta oznámil, že z funkcie ministra odchádza. Uviedol pritom, že sa vracia k medicíne, ale zostáva poslancom parlamentu.

Szumowski sa stal počas prvej fázy pandémie jednou z vedúcich postáv v boji proti koronavírusu. Na jednej strane ho chválili za rozhodnutie zaviesť prísne epidemiologické opatrenia v polovici marca, keď v Poľsku ešte zaznamenávali pomerne nízky počet prípadov nákazy. Na druhej strane si v súvislosti s pandémiou vyslúžil aj kritiku, a to za údajne sporné obstarávanie zdravotníckeho vybavenia, pripomína DPA.

16:40 V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) pre výskyt koronavírusu prerušia vyučovanie v troch školách. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava o tom informuje na sociálnej sieti. Na základnej škole na Nobelovom námestí v Bratislave budú do 1. októbra zatvorené tri triedy.

Z karanténnych dôvodov bude zatvorená do 3. októbra Materská škola vo Veľkých Levároch. „U pracovníčky tohto zariadenia potvrdili nový koronavírus,“ uvádza RÚVZ. Jedna trieda v materskej škole na Ulici SNP v Modre má do 3. októbra prerušený výchovno-vzdelávací proces.

16:08 U jedného zamestnanca na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR bol potvrdený pozitívny test na ochorenie COVID-19. Podľa vyjadrení tlačového odboru sú pracovníci, ktorí boli v úzkom kontakte s touto osobou, v preventívnej domácej izolácii a čakajú na PCR testovanie. Ministerstvo zároveň uviedlo, že v prípade predchádzania šírenia nákazy postupuje podľa nariadení regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) preventívne do karantény ísť nemusí, v kontakte s nakazeným zamestnancom nebol.

16:00 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 556 nových prípadov nákazy koronavírusom a 463 ľudí sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. Informoval o tom v pondelok denník Kurier. Rakúsko celkovo zaznamenalo 43 432 pozitívne testovaných a 790 úmrtí. V krajine je aktuálne 8 590 aktívnych prípadov nákazy. Vo Viedni sa počet nakazených zvýšil o 242, čo je najvyšší prírastok spomedzi spolkových krajín. Testovaných bolo celkovo 1 569 992 ľudí – od nedele sa testom podrobilo 14.493 osôb.

Vo Viedni vstúpilo v pondelok do platnosti nariadenie týkajúce sa gastronomických prevádzok, ktoré musia evidovať kontakty svojich hostí a počas štyroch týždňov uchovávať o nich informácie. Má to uľahčiť vyhľadávanie kontaktov, ak by sa nákaza koronavírusom potvrdila u niektorého z návštevníkov daného podniku.

15:44 Viacero talianskych regiónov sprísnilo v ostatnom čase epidemiologické opatrenia s cieľom potlačiť šírenie koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Na Sicílii budú musieť všetci cestujúci, ktorí tam prídu zo zahraničia, absolvovať pri príchode test na koronavírus a zaregistrovať sa na internete alebo u lekára. Od stredy zároveň bude musieť na verejnosti nosiť rúško každý, kto má viac ako šesť rokov. Opatrenia majú zostať v platnosti prinajmenšom do 30. októbra.

Taliansko v nedeľu hlásilo 1766 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Od začiatku pandémie tam celkovo zaznamenali už takmer 310.000 prípadov infekcie a 35.800 súvisi­acich úmrtí.

14:32 Opatrenia obmedzujúce vstup na územie Maďarska v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu zostanú zachované aj po 1. októbri, vyhlásil v pondelok v Budapešti pre komerčnú televíziu ATV maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Zdôraznil ale, že zostávajú v platnosti výnimky pre občanov krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Cieľom tohto kroku podľa Szijjártóa je zamedziť dovozu nákazy zo zahraničia. „Vidíme denný nárast prípadov nákazy v krajinách Európy. Nie sú pritom žiaľ výnimkou ani krajiny nášho regiónu, a ani naši susedia. Domnievame sa, že zrušenie v súčasnosti platných opatrení na hraniciach by spôsobilo zhoršenie epidemiologickej situácie, čo je v protiklade s našim cieľom zachovať fungovanie krajiny,“ povedal minister.

14:28 Koronavírus potvrdili aj u siedmich žiakov a štyroch pedagogických zamestnancov gymnázia v Sobranciach. Pozitívne prípady tiež okrem mesta evidujú v ďalších 16 obciach Sobranského okresu. V okrese Michalovce sa situácia stabilizovala. Pre TASR to potvrdila regionálna hygienička Janka Stašková.

„Riaditeľ (sobranského gymnázia, pozn. TASR) po dohode s vyšším územným celkom nariadil dištančný spôsob vzdelávania a gymnázium je uzatvorené,“ povedala s tým, že v meste Sobrance regionálni hygienici nariadili karanténne opatrenia spolu 153 kontaktom. „Kontakty sú postupne objednávané na testovanie. Uvidíme, čo nám prinesie tento týždeň,“ doplnila.

14:26 V košickom Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) potvrdili nákazu koronavírusum u troch pacientov, jednej zdravotnej sestry a u jedného referenta. V karanténe sú šiesti nezdravotnícki zamestnanci. Pre TASR to uviedla hlavná verejná zdravotníčka z referátu nemocničnej hygieny a epidemiológie VÚSCH Lucia Demesová. Opatrenia máme prijaté už od prvej vlny pandémie, dopĺňajú sa priebežne podľa aktuálnych odborných usmernení, uviedla. Podľa jej slov chod VÚSCH neovplyvnili.

14:15 Technická univerzita v Košiciach (TUKE) zachytila vo svojich karanténnych strediskách 16 pozitívne testovaných zahraničných študentov, z toho sú po pretestovaní dvaja negatívni. Pre TASR to z úseku vzdelávania univerzity uviedla Daniela Tomášová s tým, že všetci uvedení študenti pochádzajú z Ukrajiny.

Na TUKE študuje 1758 zahraničných študentov z 37 krajín. Celkovo bolo testovaných 512 zahraničných študentov v našich karanténnych strediskách, spresnila. Zahraniční študenti z červených krajín sú podľa nej povinní po príchode na Slovensko absolvovať povinnú domácu karanténu. TUKE svojim zahraničným študentom, ktorým bolo pridelené ubytovanie, ponúkla absolvovanie povinnej domácej karantény vo svojich karanténnych strediskách. Túto možnosť majú do konca septembra. Po päťdňovej karanténe museli absolvovať test na ochorenie COVID-19, uviedla Tomášová.

13:40 Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne pristúpili od 25. septembra k obmedzeniu plánovaných operácií a hospitalizácií s výnimkou onkologických a akútnych pacientov. Dôvodom sú pozitívne testy na nový koronavírus u zdravotníckeho personálu nemocnice. Ako informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová, ambulantná starostlivosť funguje bez obmedzení. Bez obmedzení prebiehajú tiež pôrody, jediným obmedzením je, že s rodičkou môže byť okrem zdravotníkov pri pôrode len jedna osoba.

Zároveň sme na základe pokynu od hygienikov reprofilizovali lôžka v geriatrickom pavilóne, kde sme presťahovaním oddelení získali možnú kapacitu 100 lôžok pre pacientov s podozrením či potvrdeným ochorením na COVID-19, uviedla hovorkyňa.

Ako dodala, celkovo vykonali 600 testov u zamestnancov a u 20 z nich bol výsledok pozitívny. Aktuálne má potvrdené ochorenie COVID-19 osem lekárov, sedem sestier, jedna praktická sestra. Ochorenie potvrdili tiež u troch sanitárov a jedného študenta fakulty zdravotníctva, ktorý u nás vykonáva odbornú zdravotnícku prax, doplnila Holecová s tým, že zdravotná starostlivosť o pacientov je naďalej zabezpečená.

13:10 Počet zamestnancov pozitívne testovaných na nový koronavírus na chirurgickom oddelení Nemocnice Krompachy stúpol. Kým v piatok ich bolo 15, v pondelok ich evidujú 22. „Päť pozitívne testovaných pacientov bolo preložených na vyššie pracovisko,“ doplnila pre TASR Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel, pod ktorú patrí aj lôžkové zdravotnícke zariadenie v Krompachoch.

12:55 Celkovo 14 zamestnancov Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Faustíny v bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka z celkového počtu 29 pozitívne testovali na ochorenie COVID-19. Pre TASR to potvrdila riaditeľka školy Mária Exnerová.

„Po oznámení prvého pozitívneho prípadu sme na základe odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove v piatok (25. 9.) uzavreli školu a z prezenčného vyučovania sme prešli na dištančnú formu vzdelávania. Keďže prvý pozitívny prípad sa vyskytol medzi zamestnancami, všetci zamestnanci boli testovaní. Z ostatných 27 testovaných zamestnancov boli 13 pozitívni,“ uviedla Exnerová s tým, že jeden externý zamestnanec sa dal sám otestovať s negatívnym výsledkom. Aktuálne podľa nej prebieha dohľadávanie blízkych kontaktov, aby zamedzili ďalšiemu šíreniu ochorenia.

12:02 Univerzita Komenského (UK) v Bratislave a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave prejdú od 5. októbra na dištančnú výučbu. Dôvodom je zhoršujúca sa pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. Viac v tomto článku.

11:37 Prevádzka v Základnej škole s materskou školou v obci Dlhé nad Cirochou v okrese Snina je od pondelka prerušená. Ako o tom informuje škola na svojej internetovej stránke, dôvodom je rozhodnutie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Humenné v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19. Do školského zariadenia sa zamestnanci a žiaci vrátia v pondelok 5. októbra. „Doma zostávajú aj všetci zamestnanci, pedagogickí aj nepedagogickí,“ uviedla pre TASR riaditeľka školy Ľubica Biľanská s tým, že domácu izoláciu nariadil RÚVZ aj všetkým 138 žiakom základnej školy a 38 deťom navštevujúcim materskú školu.

Škola sa od stredy 23. septembra ocitla v takzvanej oranžovej fáze. „Máme potvrdený jeden pozitívny prípad pedagogického zamestnanca,“ uviedlo vtedy školské zariadenie. Od utorka (29. 9.) sa žiaci školy budú vzdelávať dištančnou formou.

11:35 Prvý prípad pozitívne testovaného žiaka na koronavírus spomedzi senických základných škôl (ZŠ) zaznamenala ZŠ na Sadovej ulici. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Ide o žiaka prvého stupňa. „Vyučovanie je momentálne prerušené v dvoch triedach v druhom a treťom ročníku. Rodičia detí boli o situácii informovaní cez školský informačný systém EduPage. Všetci pedagógovia, ktorí so žiakom prišli do kontaktu, sú v domácej izolácii,“ uviedla Moravcová.

Vyučovanie v ostatných triedach je zatiaľ zabezpečené. „Ďalší postup bude závisieť od pokynov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Senici,“ doplnila hovorkyňa mesta.

11:10 V Poľsku pribudlo od nedele 1 306 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o mierny pokles oproti predchádzajúcemu dňu, keď úrady zaevidovali 1 350 nových prípadov. Celkový počet nakazených sa tak v pondelok zvýšil na 88 636. Podľa tlačovej agentúry PAP to oznámilo ministerstvo zdravotníctva.

Na chorobu COVID-19, spôsobovanú koronavírusom, zomrelo ďalších 15 ľudí a celkovo je v Poľsku 2 447 mŕtvych.

11:05 V Rusku pribudlo za posledných 24 hodín 8 135 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od 16. júna. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Celkový počet prípadov, ktoré v tejto krajine zaznamenali od začiatku pandémie, sa tak zvýšil na 1 159 573.

10:27 V Nemecku pribudlo od nedele 1 192 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámil v pondelok Inštitút Roberta Kocha (RKI). Celkový počet infikovaných tak dosiahol 285 332, píše denník Die Welt. Mierne vyšší počet nakazených (286 339) hlási v Nemecku americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU) so sídlom v Baltimore.

RKI, ktorý zohľadňuje len údaje elektronicky sprostredkované z jednotlivých nemeckých spolkových krajín a zverejňuje ich raz denne, eviduje doteraz 9 460 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo znamená, že od nedele pribudli tri obete na životoch. JHU zaznamenala v krajine pre porovnanie celkovo 9 464 úmrtí.

10:00 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín ďalších 2 671 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RBNO), píše agentúra Ukrinform. Po piatich dňoch tak denný prírastok nových prípadov klesol pod 3000. Celkovo sa na Ukrajine nakazilo už 201 305 ľudí.

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 37 pacientov, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 3 996.

9:44 Novým druhom koronavírusu sa za posledný deň v Maďarsku nakazilo 702 ľudí, čím počet aktuálne nakazených dosiahol už 18 815. V súvis­losti s ochorením Covid-19 zomrelo 13 pacientov – počet obetí tak dosiahol 749, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Celkový počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 v krajine dosiahol 24 716. Z nákazy sa zotavilo 5152 osôb. V nemocniciach ošetrujú 693 pacientov s ochorením Covid-19, z nich 44 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

9:32 Minister školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti uviedol, že za mesiac september nemáme na školách žiadne ohnisko nákazy. Každý deň sa podľa neho v školách učilo cca 99 % žiakov. Zvyšné 1 % žiakov sa učilo z domu. Triedy a školy sa zatvárali iba minimálne. Na druhú vlnu je to podľa Gröhlinga mimoriadne dobrá bilancia a september tak dopadol nad všetky očakávania.

9:24 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Indii prekročil v hranicu šiestich miliónov. Uviedla to v pondelok agentúra AP s odvolanom sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

India sa tak po USA stala druhou krajinou na svete, ktorá prekonala hranicu šesť miliónov nakazených. Viac ako päť miliónov infikovaných zaznamenala India 16. septembra.

V druhej najľudnatejšej krajine na svete pribudlo za uplynulých 24 hodín 82 170 nových prípadoch nákazy, čím ich celkový počet dosiahol 6 744 703. V rov­nakom období pribudlo tiež najmenej 1039 úmrtí, ich celkový počet sa tak zvýšil na 95 542.

8:54 Na zavedenie celoplošného koronavírusového semaforu v Nemecku vyzval v rozhovore pre pondelňajšie vydanie denníka Süddeutsche Zeitung bavorský premiér Markus Söder.

„Teraz potrebujeme záväzné, primerané a spoľahlivé pravidlá na zimu,“ povedal Söder. Kľúčové je podľa jeho slov zavedenie varovného semaforu pre všetky spolkové krajiny, ako aj predpisov, aké opatrenia je potrebné prijať, ak počet infikovaných presiahne určité hraničné hodnoty.

Söder navrhuje, aby sa farba koronavírusového semaforu zmenila zo zelenej na žltú vtedy, keď počet nakazených v určitom okrese dosiahne za sedem dní 35 na 100-tisíc obyvateľov. Ak by sa počet infikovaných osôb zvýšil na 50 na 100-tisíc obyvateľov, mal by sa počet účastníkov súkromných podujatí podľa Södera znížiť na štvrtinu z aktuálne povoleného množstva. Ako ďalšie možné opatrenia uvádza obmedzenia predaja alkoholu či otváracích hodín prevádzok. Ľudia by mali takisto povinne nosiť rúška na verejných priestranstvách, kde je ťažké zachovať odstup.

7:09 Takmer dva mesiace trvajúce sprísnené karanténne opatrenia v austrálskom štáte Viktória a jeho metropole Melbourne bol v pondelok uvoľnené, keďže počet nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu klesol na najnižšiu úroveň od začiatku júna.

Za uplynulých 24 hodín bolo v tejto pandémiou najviac postihnutej časti Austrálie zaznamenaných len päť nových infikovaných osôb. Hlásené boli tri nové úmrtia, takže celkový počet obetí vo Viktórii sa zvýšil na 787 a v celej Austrálii na 875, uviedla agentúra DPA.

6:46 V Českej republike pribudlo v nedeľu 1305 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ich celkový počet tak stúpol na 64 597, vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok ráno na webe ministerstva zdravotníctva.

V porovnaní s 1983 prípadmi za sobotu ide o výrazný pokles, no ten súvisí aj s menším počtom testov vykonaných počas víkendu. V dôsledku nákazy doteraz zomrelo 606 ľudí, uzdravilo sa 31 268 osôb. Počet aktívnych prípadov dosiahol 32 723. Aktuálne je hospitalizovaných 802 osôb a vykonalo sa ďalších 15 187 testov (údaje platné k nedeľňajšej 18.37 h).

6:15 Celosvetový počet úmrtí s ochorením COVID-19 prekonal hranicu jedného milióna. Oznámila to agentúra AFP a odvolala sa na svoje výpočty. Počet prípadov nákazy koronavírusom podľa týchto výpočtov prekročil 33 miliónov. Agentúra uviedla, že v celom svete bolo oficiálne zaznamenaných 1 000 009 prípadov úmrtia s COVIDOM-19.

Počet prípadov nákazy dosiahol 33 018 877, z toho 22 640 048 ľudí sa uzdravilo, napísala AFP. V samotnej Európe bolo podľa AFP zaznamenaných 5 273 943 prípadov nákazy koronavírusom a 229 945 úmrtí. Nový typ koronavírusu sa objavil koncom minulého roka v centrálnej čínskej provincii Chu-pej. Odtiaľ sa v ďalších mesiacoch rozšíril do celého sveta, ktorý teraz čelí nielen zdravotnej kríze, ale aj ekonomickému prepadu.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus