Pribudlo 265 prípadov Covidu-19. STU a UK prejdú na dištančnú výučbu

Na Slovensku za nedeľu pribudlo 265 nových prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných sa tak zvýšil na 9 343. Laboratória urobili za uplynulý deň 1 954 testov, celkovo sa vykonalo už takmer 450-tisíc testov na zistenie prítomnosti vírusového ochorenia SARS-CoV-2. Výučba na Univerzite Komenského a Slovenskej technickej univerzite v Bratislave bude od 5. októbra dištančná.

28.09.2020 10:19 , aktualizované: 16:28
internát jedáleň koronavírus testovanie Foto: ,
Na snímke testovanie študentov vysokoškolského internátu Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. 23. septembra 2020.
debata (82)

Nepribudlo žiadne nové úmrtie pacienta s Covidom-19, celkovo tak na Slovensku evidujeme 44 potvrdených úmrtí osôb na koronavírus. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 35 ľudí, celkovo sa uzdravilo 4 213 pacientov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 5 086.

Počet hospitalizovaných pacientov s Covidom-19 je 168, z toho na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) 16, umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje 15 osôb. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 127 žien a 138 mužov, sú vo veku od dvoch do 93 rokov.

Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Námestovo (70), Bratislava (41), Martin (16), Dunajská Streda (12), Košice (12), Tvrdošín (11), Galanta (9), Komárno (7), Hlohovec (6), Zvolen (6), Banská Bystrica (5), Spišská Nová Ves (5) a Trenčín (5).

Po štyri prípady boli v okresoch Bardejov, Poprad, Ružomberok a Zlaté Moravce, po tri prípady v okresoch Dolný Kubín, Košice a okolie, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Pezinok, Prievidza, Senec, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom a Žilina.

Dva prípady boli v okrese Trnava, jeden prípad zaznamenali Čadca, Detva, Kežmarok, Levice, Malacky, Nitra, Považská Bystrica, Revúca, Senica, Snina, Trebišov a Žarnovica.

Početnejšie prípady hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, v Dolnom Kubíne a v Martine. V rámci pôsobnosti RÚVZ Dolný Kubín bola väčšina pozitívne testovaných osôb zaznamenaná v dvoch výrobných podnikoch. RÚVZ v Martine zaznamenal prevažnú väčšinu pozitívnych prípadov u študentov, ktorých testuje lekárska fakulta. Pozitívne osoby sú podľa hygienikov v izolácii na osobitnom poschodí internátu.

Od 12:00 na Úrade vlády zasadá Ústredný krízový štáb, ktorý má rozhodnúť o ďalších obmedzeniach pre pandémiu koronavírusu.

Popradská nemocnica eviduje 14 zamestnancov pozitívnych na ochorenie COVID-19

Celkovo 14 zamestnancov popradskej nemocnice bolo pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Oproti piatku sa ich počet zvýšil o dvoch. Pre TASR to v pondelok potvrdila hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda.

„Momentálne máme 14 pozitívnych zamestnancov – 12 zdravotníkov a zvyšok tvorí nezdravotnícky personál,“ uviedla Galajda s tým, že pokračujú v testovaní personálu, ktorý prišiel s pozitívnymi osobami do kontaktu.

V nemocnici platí naďalej zákaz návštev, zvýšená dezinfekcia povrchov, používanie ochranných masiek, dezinfekcie a rukavíc a taktiež bariérová ošetrovateľská starostlivosť.

Na ministerstve práce je jeden zamestnanec pozitívny na COVID-19

U jedného zamestnanca na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR bol potvrdený pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Podľa vyjadrení tlačového odboru sú pracovníci, ktorí boli v úzkom kontakte s touto osobou, v preventívnej domácej izolácii a čakajú na PCR testovanie.

Ministerstvo zároveň uviedlo, že v prípade predchádzania šírenia nákazy postupuje podľa nariadení regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) preventívne do karantény ísť nemusí, v kontakte s nakazeným zamestnancom nebol.

STU a UK prejdú na dištančnú výučbu

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave prejdú od 5. októbra na dištančnú výučbu. Dôvodom je zhoršujúca sa pandemická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19. Zároveň obaja rektori dvoch najväčších slovenských univerzít vyzvali študentov na dobrovoľný odchod z internátov. Informovali o tom v pondelok počas tlačovej konferencie.

Rektor UK Marek Števček poznamenal, že na týchto opatreniach sa pracuje už dlhšie, pričom sa sleduje aj vývoj epidemiologickej situácie. „Zvolali sme krízové štáby oboch univerzít. Snažíme sa svoje kroky koordinovať spoločne ako dve spriatelené univerzity. Spája nás, okrem iného, aj spoločný priestor ubytovania študentov v Mlynskej doline,“ vysvetlil Števček.

Z prezenčnej výučby prejdú obe univerzity na dištančnú alebo online výučbu postupne počas tohto týždňa, pričom sa naplno rozbehne od pondelka 5. októbra. Števček poznamenal, že o realizácii odbornej praxe študentov bude rozhodovať dekan fakulty. „V prípade študentov končiacich ročníkov druhého stupňa štúdia alebo spojeného prvého a druhého stupňa štúdia môže dekan fakulty študentom povoliť individuálnu prácu v laboratóriu, kde môžu byť maximálne dve osoby naraz,“ priblížil rektor UK. Opatrenia budú platiť zatiaľ do odvolania.

Odchod z internátov je zatiaľ pre študentov dobrovoľný. „V súčasnosti je to najrozumnejší krok,“ skonštatoval Števček. Ubytovacie zariadenia sa nateraz nebudú zatvárať plošne. Rektor UK označil internáty za „obrovský zdroj možnej nákazy“. Študenti si budú môcť izby ponechať a vrátiť sa do nich, ak sa situácia zlepší. Najneskôr do 5. októbra budú môcť študenti uzatvoriť dodatok k ubytovacej zmluve, v rámci ktorej sa študent nebude musieť odubytovať a za určitý poplatok si izbu ponechať.

„Momentálne potrebujeme urobiť všetky kroky na to, aby sme toto ohnisko potenciálnej nákazy dokázali eliminovať,“ povedal Števček. Podľa rektora STU Miroslava Fikara doktorandi budú fungovať ako zamestnanci univerzity. Chce, aby naďalej robili výskum a pracovali. UK uviedla, že nepočíta s tým, že sa prezenčná výučba do konca zimného semestra obnoví. Zahraničným študentom, ktorí sú na UK iba na zimný semester, preto odporúča ukončiť pobyt na internáte a v štúdiu ďalej pokračovať online z domu.

Na UK je momentálne podľa Števčeka pozitívne testovaných zhruba 90 osôb, pričom ide zväčša o študentov. „Väčšina z nich nie je na internátoch. Na Mlynoch máme pozitívnych šiestich, na Družbe sú dvaja,“ povedal Števček s tým, že na internátoch sú vytvorené izolačné izby. Fikar dodal, že na STU sú nakazení ľudia len v jednotkách, konkrétne číslo neuviedol.

Na online výučbu prechádza aj FMK UCM

Výučba na Fakulte masmediálnej komunikácie (FMK) Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave prechádza na dištančnú formu. Online budú s platnosťou od pondelka prebiehať všetky prednášky a semináre s výnimkou prvých ročníkov, kde bude výučba kombinovaná. Vedenie fakulty tak reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Informoval o tom Peter Krajčovič z FMK.

Pôvodný harmonogram, ako dodal Krajčovič, počítal s kombinovanou formou výučby aj vo vyšších ročníkoch. „Dištančnú formu výučby budeme realizovať do času, kým sa situácia s výskytom pozitívnych prípadov nového koronavírusu nezlepší,“ uviedla dekanka fakulty Ľudmila Čábyová.

FMK v nadväznosti na súčasnú situáciu už predtým upravila harmonogram akademického roka, kedy o jeden týždeň posunula začiatok semestra na 28. septembra. Pre všetky ročníky okrem prvých sa výučba začala až od pondelka, kedy zároveň prechádza do online podoby. V prípade prvých ročníkov prebieha výučba zatiaľ kombinovanou formou za prísnych hygienických opatrení. „Skúsenosti z predchádzajúceho akademického roka, počas ktorého sme realizovali dištančnú formu výučby počas celého letného semestra, nám ukázali, že dokáže efektívne nahradiť prezenčnú formu počas mimoriadnej situácie. Zdravie a bezpečnosť študentov je pre nás prvoradá, preto na online výučbu prechádzame aj teraz,“ doplnila dekanka FMK.

Na UKF v Nitre sa začal akademický rok štandardne

Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa v pondelok začal nový akademický rok. Ako vo svojom príhovore pripomenul rektor univerzity Libor Vozár, výučba začína štandardným prezenčným spôsobom. Podľa jeho slov je UKF v prípade potreby pripravená aj na dištančné vzdelávanie. Ak to bude nutné, môžeme sa operatívne premiestniť do on-line priestoru. Avšak osobný kontakt učiteľa so študentmi nepokladáme z hľadiska kvality vzdelávania za plnohodnotne nahraditeľný ani tými najmodernejšími technológiami, zdôraznil Vozár.

Zároveň pripomenul, že vedenie univerzity spoločne s dekanmi fakúlt a riaditeľom študentských domovov pripravilo vhodné priestorové a hygienické podmienky na štúdium a pobyt na univerzite. Všetci vieme, že sme bytostne závislí nielen od vlastnej zodpovednosti, ale aj od komunitného správania sa. Urobme preto, prosím, spoločne všetko potrebné v záujme ochrany zdravia nás všetkých, vyzval rektor študentov i zamestnancov univerzity.

Záujem o štúdium na UKF rastie, podľa Vozára sa do prvých ročníkov zapísalo viac študentov ako v minulom roku a vzrástol aj počet zahraničných študentov. Celkovo máme k dnešnému dňu 6805 vysokoškol­ských študentov, z toho 328 zahraničných. Rastie podiel medzinárodne akceptovaných vedeckých publikácií, ktoré sú výsledkom práce našich vedeckých tímov. Zúčastňujeme sa na riešení najprestížnejších vedeckých projektov programu Horizont 2020. Rozvíjame medzinárodnú spoluprácu. Vďaka zapojeniu sa do programu Erasmus+ sa sľubne zintenzívňujú mobility zamestnancov a študentov, dodal rektor UKF.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19