Rúška budú opäť povinné aj v exteriéri, hromadné podujatia zakázali

Povinnosť nosiť rúško aj v exteriéri opäť vstúpi do platnosti. Nosiť sa však bude v prípade, ak rozstupy medzi ľuďmi budú menšie ako dva metre, ak nepochádzajú z jednej domácnosti. O sprísnení opatrení informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) a hlavný hygienik Ján Mikas, ktoré sú výsledkom rokovania Ústredného krízového štábu. Hromadné podujatia budú na Slovensku zakázané. Pri všetkých nových opatreniach bude platnosť od prvého októbra.

28.09.2020 12:38 , aktualizované: 19:45
mikas matovič Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas počas tlačovej konferencie po zasadnutí Ústredného krízového štábu na Úrade vlády SR v Bratislave 28. septembra 2020.
debata (1468)

VIDEO: Príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej v čase zhoršujúcej sa pandémie.

VIDEO: Premiér Matovič a hlavný hygienik Mikas o výsledkoch rokovania Ústredného krízového štábu.

Video

Ako ďalej uviedol premiér, školáci a študenti druhého stupňa základných škôl a na stredných školách budú musieť aj naďalej nosiť rúška. Na prvom stupni budú odporúčané. Hlavný hygienik SR Ján Mikas si zatiaľ nemyslí, že by sa mali školy zatvárať.

Od októbra budú na Slovensku zakázané hromadné podujatia. Výnimkou budú sobáše, pohreby, krsty, zasadnutia orgánov verejnej moci či podujatia, kde budú všetci negatívne otestovaní. Zakázať by sa tak mali športové, kultúrne či firemné podujatia, ale aj omše. „Rodinné oslavy nevieme zakázať, ale keďže je situácia vážna, dôrazne odporúčame, aby tieto oslavy preložili,“ dodal Mikas.

V prípade konania podujatia musí byť splnená aj podmienka, že musí byť hygienikom nahlásené najmenej 48 hodín pred jeho konaním. O tom, aké budú obmedzenia na počet ľudí na obradoch, sa ešte bude diskutovať.

Premiér dodal, že sa bude riešiť aj otázka kompenzácie obmedzenia kultúrnych či športových podujatí. Zdôraznil, že chcú prijať také opatrenia, ktoré budú mať minimálny dosah na chod zdravotníctva, firiem či obchodov.

Sprísnia sa opatrenia pre prevádzky verejného stravovania aj obchody

Matovič tiež uviedol, že otvorené budú môcť byť iba prevádzky verejného stravovania, kde sa sedí. Otvorené by mali byť od 6.00 do 22.00 h. Premiér apeluje na to, aby ľudia nosili v aj v reštauráciách a dole ho mali iba počas jedenia a pitia. Povolený bude predaj jedla cez okienko a jeho rozvoz nonstop.

V prípade obchodov a obchodných domov bude obmedzený počet zákazníkov na prevádzku, a to 10 metrov štvorcových na zákazníka. Predseda vlády zároveň odporúča dodržiavať dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi a zabezpečiť ho najmä v radoch pri pokladni. Samozrejmosťou má byť takisto hygiena rúk pri vstupe. Zamestnanec obchodu a obchodného domu bude musieť pri vstupe kontrolovať dodržiavanie týchto opatrení. Pri obchodoch má byť zároveň limitovaný počet košíkov.

Všetky opatrenia majú platiť do odvolania, respektíve dovtedy, kým sa na Slovensku nezlomí krivka vývoja pozitívnych prípadov z rastúcej na klesajúcu.

Premiér Matovič po tlačovej besede na sociálnej sieti Facebook napísal, že mu to je ľúto, ale životy a zdravie sú absolútnou prioritou.

Maďarsko a Rakúsko nebudú červené

Maďarsko a Rakúsko ostávajú medzi menej rizikovými krajinami. Uviedol to počas rokovania hlavný hygienik Mikas s tým, že majú porovnateľné problémy v súvislosti s koronavírusom ako Slovensko. „Zatiaľ nedochádza k zmene rizikovosti týchto krajín pre SR, takže zostávajú v rámci zoznamu medzi menej rizikovými krajinami. Je to aj z toho dôvodu, že na Slovensku sa výrazne zhoršila epidemiologická situácia,“ povedal Mikas. Poznamenal, že problémy máme porovnateľné ako susedné krajiny.

Opatrenia v súvislosti s hranicami by preto podľa jeho slov neboli korektné ani veľmi efektívne. Vysvetlil, že nové prípady vznikajú na Slovensku hlavne na hromadných podujatiach či na rôznych firemných večierkoch alebo svadbách.

Vláda v stredu rozhodne o vyhlásení núdzového stavu

Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Počas rokovania Ústredného krízového štábu to avizoval premiér Matovič. Tento krok musí ešte v stredu odobriť vláda.

„Nebude len na oblasť zdravotníctva, bude to všeobecný núdzový stav,“ vysvetlil Matovič. Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, trvá odvtedy naďalej.

Núdzový stav možno vyhlásiť najdlhšie na 90 dní. Podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu možno počas neho v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia ľudí.

Premiér Igor Matovič pred rokovaním ústredného krízového štábu uviedol, že bude nositeľom zlých správ pre mnohých ľudí v súvislosti s opatreniami, ktoré sa budú musieť prijať. „Nebudem konkretizovať návrhy. Situácia je mimoriadne vážna a myslím si, že musíme prijať veľmi zásadné rozhodnutia a veľmi odvážne rozhodnutia,“ komentoval s tým, že nechce povedať, či by mohlo dôjsť k takým opatreniam, aké sa prijali počas prvej vlny pandémie koronavírusu.

Remišová: Musíme testovať 20-tisíc ľudí denne

Musíme investovať všetko úsilie na zvýšenie počtu denne testovaných na úroveň 20 000 ľudí. Uviedla to ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Je to jeden z piatich návrhov, ktoré v pondelok predloží na zasadnutí ústredného krízového štábu. Informovalo tom tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Remišová ďalej navrhne pravidelné testovanie najmä pracovníkov v oblasti sociálnych služieb a škôl či obnovenie mobilných testovacích zariadení v oblastiach so zhoršenou epidemiologickou situáciou.

„Verejnoprávne médiá musia spustiť masívnu osvetovú kampaň o prevencii a zodpovednom správaní sa v súvislosti s ochorením COVID-19,“ uviedla k piatemu návrhu s tým, že podporí aj všetky ďalšie nevyhnutné obmedzenia, aby sme šírenie nového koronavírusu dostali pod kontrolu.

Za potrebné považuje aj rozšírenie kapacít na vyhľadávanie kontaktov nakazených aj s pomocou spoločného call centra ministerstva zdravotníctva.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Veronika Remišová #koronavírus