Británia hlási rekordné čísla, Kňažko s vírusom je v nemocnici

Koronavírus zabil na celom svete viac ako jeden milión ľudí. Mnohí príbuzní obetí, aj v Číne, chcú zažalovať čínsku vládu. Nie je to však jednoduché. Pozitívne testovaný na COVID-19 bol aj slovenský herec Milan Kňažko. Apeluje na ľudí, aby nezľahčovali situáciu a rešpektovali nariadenia vlády a zdravotníkov.

29.09.2020 06:00 , aktualizované: 21:40
debata (193)

21:38 Štruktúra rozhodovacích orgánov je podľa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) v súčasnosti vhodná, zvažuje sa však aj opätovné zriadenie permanentného krízového štábu. Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala na sociálnej sieti po utorkovom stretnutí s Mikulcom, na ktorom hovorili o aktuálnej epidemiologickej situácii. Zhodli sa tiež na potrebe zvýšenia počtu testov na COVID-19.

21:10 Počas utorka pribudlo do večera v Česku ďalších 910 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich tam zaznamenali 66 788. Počet obetí spomedzi nakazených stúpol o 17 na 635, čo je jedno z najvyšších denných čísel. V utorok po 18.00 h SELČ o tom informovalo české ministerstvo zdravotníctva, na ktoré sa podľ TASR odvolal portál Novinky.cz. Aktuálne s nákazou bojuje 33 460 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 825 nakazených koronavírusom. Počas pondelka pribudlo v Česku až 1287 potvrdených prípadov infekcie. Portál Novinky.cz dodal k údaju 17 úmrtí aj informáciu, že ministerstvo hlásilo za utorok len osem obetí a spätne deväť za pondelok. Nárast v počte ochorení COVID-19 sa začal v Prahe znovu zrýchľovať. V utorok k 18.00 h SELČ pribudlo za 24 hodín 406 nakazených, v pondelok ich bolo 238.

20:12 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko sa nakazil koronavírusom. V utorok to oznámil na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, kde napísal, že mal pozitívny test a lieči sa doma. Politik dodal, že si nezvykne brávať zdravotnú dovolenku, ale ochorenie COVID-19 je „oveľa zradnejšie“. Porošenko, ktorý bol prezidentom Ukrajiny v rokoch 2014 – 2019, má cukrovku. Tá sa spája so zvýšeným rizikom komplikácií spôsobených koronavírusom, uvádza agentúra AFP.

19:12 V Spojenom kráľovstve hlásili za posledných 24 hodín 7143 prípadov infekcie koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast zaznamenaný v krajine od začiatku pandémie. V utorok o tom informovala britská stanica Sky News. V krajine tiež zaznamenali 71 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najvyšší počet od 1. júla. Výrazný nárast v počte ochorení nastal po tom, čo počet pozitívnych testov cez víkend klesol. Utorkový údaj predstavuje veľký nárast oproti pondelkovým 4044 potvrdeným prípadom infekcie.

Britská vláda v pondelok oznámila, že stretávanie sa členov rôznych domácností na severovýchode Anglicka bude od stredy večera (30. septembra) zakázané vo vnútri aj v exteriéri, pretože v regióne nastal prudký nárast prípadov nákazy koronavírusom. Stretávanie sa domácností vo vnútri alebo v záhrade bolo protizákonné aj doposiaľ, ale doteraz platilo iba odporúčanie, aby sa nestretávali na verejných miestach, ako sú reštaurácie a bary.

18:54 Nemecko obmedzí počty osôb na verejných zhromaždeniach a rodinných oslavách v oblastiach najviac postihnutých koronavírusom SARS-CoV-2. Nemecká kancelárka Angela Merkelová rokovala v utorok o nových opatreniach prostredníctvom videokonferencie s predsedami vlád 16 spolkových krajín, informovala agentúra AFP.

V oblastiach, kde počet infikovaných dosiahne 35 na 100 000 obyvateľov, bude počet účastníkov na zhromaždeniach na verejných priestranstvách alebo v prenajatých priestoroch obmedzený na 50 osôb. Vláda obyvateľom odporúča, aby zhromaždenia v súkromných priestoroch obmedzili na 25 osôb, uvádza agentúra DPA. V oblastiach s 50 pozitívnymi prípadmi na 100 000 obyvateľov sa povolený počet účastníkov na verejných zhromaždeniach zníži na 25 osôb. V súkromných priestoroch vláda odporúča účastníkov obmedziť na desať.

18:36 Z preventívnych dôvodov pred šírením koronavírusu uzavreli v utorok špeciálnu triedu v materskej škole (MŠ) na Tyršovej ulici a tiež štyri triedy Základnej školy (ZŠ) Dargovských hrdinov v Humennom. Informovala o tom samospráva na svojej internetovej stránke. Až do odvolania má byť v domácej karanténe desať detí, štyri učiteľky a dve upratovačky MŠ. „Ostatná časť MŠ Tyršova je v prevádzke,“ uvádza mesto s tým, že všetky objekty zariadenia sa v utorok popoludní dezinfikovali.

17:54 Stovky vodičov motorových vozidiel protestovali v utorok v Jeruzaleme proti navrhovanému opatreniu, ktorého cieľom je obmedziť verejné demonštrácie počas aktuálne platného celonárodnému lockdownu v Izraeli, zavedeného z dôvodu pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP. Na mnohých z vozidiel boli uviazané izraelské alebo čierne vlajky, ktoré sú jedným zo symbolov súčasného protestného hnutia. Demonštranti Netanjahua, ktorý čelí obvineniam z korupcie, vyzývajú, aby odstúpil zo svojho postu, pričom argumentujú aj tým, že nezvláda krízu spôsobenú pandémiou COVID-19.

Netanjahu, podľa ktorého verejné demonštrácie predstavujú hrozbu pre verejnú bezpečnosť, varoval, že v krajine vyhlási výnimočný stav, aby mohol zastaviť nepokoje. Jeho politickí oponenti ho však obviňujú z toho, že pandémiu zneužíva ako zámienku na zastavenie demonštrácií proti svojej osobe. V piatok 18. septembra začala v Izraeli platiť druhá celoštátna karanténa zavedená na celé súčasné trojtýždňové židovské sviatočné obdobie.

17:00 Študenti moskovských škôl budú mať od pondelka predĺžené prázdniny. Dôvod je rastúci počet osôb nakazených koronavírusom. V utorok to oznámil starosta ruskej metropoly Sergej Sobianin, informuje agentúra AFP. Počet ľudí infikovaných vírusom SARS-CoV-2 v Moskve sa od polovice septembra, keď pribúdalo denne približne 700 prípadov, rýchlo zvyšuje. V utorok sa počet nakazených osôb v meste zvýšil o 2300.

Pôvodne mali školské prázdniny, ktoré sa začínajú v pondelok, trvať jeden týždeň. Teraz budú z dôvodu „rastúceho počtu potvrdených infekcii COVID-19“ trvať dva týždne, napísal Sobianin na svojom blogu. Rodičia by mali podľa Sobianina dozrieť na to, aby ich deti počas prázdnin boli doma alebo sa hrali vonku a aby nechodili do nákupných stredísk a nepoužívali hromadnú dopravu.

16:11 Pre občanov krajín Visegrádskej štvorky (V4) zostávajú v platnosti miernejšie pravidlá zákazu vstupu cudzincov na územie Maďarska, ktorého predĺženie v rámci epidemiologických opatrení po 1. októbri oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Z nariadenia zverejneného na oficiálnej webovej stránke maďarskej polície police.hu vyplýva, že občania Česka, Poľska a Slovenska môžu vstúpiť na územie Maďarska v prípade, ak potvrdia, že majú ubytovanie v Maďarsku rezervované ešte pred uzatvorením maďarských hraníc 1. septembra, a ak pri prekročení štátnych hraníc disponujú negatívnym PCR testom starým najviac päť dní. Test musí byť v maďarskom, prípadne anglickom jazyku.

Občania SR môžu prekročiť maďarské hranice ešte aj v rámci malého prihraničného styku, pri ktorom je obmedzený pobyt na maďarskom území na 24 hodín. Povolenie platí pre pobyt na území Maďarska do vzdialenosti najviac 30 kilometrov od štátnych hraníc. Opatrenia obmedzujúce vstup na územie Maďarska v rámci ochrany proti šíreniu nového druhu koronavírusu zostanú zachované aj po 1. októbri,

15:40 V Ošetrovateľskom centre na Lipovej ulici v Humennom sa koronavírus potvrdil u 31 klientov a 23 zamestnancov. Ako pre médiá uviedla riaditeľka pre odborné, ošetrovateľské a sociálne činnosti súkromného zariadenia Zuzana Fabiánová, priebeh ochorenia je u všetkých pozitívne testovaných mierny.

„Treba zdôrazniť, že v zariadení sa nachádzajú výhradne veľmi ťažké stavy, polymorbídni pacienti, u ktorých sú často liečené respiračné ochorenia. Zvýšená telesná teplota býva v súvislosti napríklad s terminálnym štádiom onkologického ochorenia či pokročilými štádiami dekubitov,“ uviedla s tým, že väčšina pacientov je tiež očkovaná proti chrípke i pneumónii. Pri liečbe aktuálnych stavov sa im malo osvedčiť podávanie antibiotík, po ktorých evidujú zlepšenie do dvoch dní.

14:55 Herec Milan Kňažko bol pozitívne testovaný na COVID-19. Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti s tým, že jeho zdravotný stav sa zhoršil a momentálne je v nemocnici. Apeluje tak na ľudí, aby nezľahčovali situáciu a rešpektovali nariadenia vlády a zdravotníkov.

„Nenosenie rúšok nie je prejav vlastnej slobody, ale bezohľadnosť k slobode tých, ktorých tým ohrozujeme. Neverte lacným exhibicionistom, že COVID-19 je len ľahká chrípka. Prežil som desiatky chrípkových ochorení, ale COVID-19 neprajem dokonca ani tým, ktorí tieto bludy šíria,“ napísal jeden z lídrov Nežnej revolúcie.

13:34 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 609 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je mierny nárast v porovnaní s 556 nakazenými z pondelka. Viac ako polovicu z nakazených (308) opäť zaznamenali v spolkovej krajine Viedeň. Počet úmrtí sa zvýšil o šesť na 796, informoval v utorok portál OE24. V Hornom Rakúsku stúpol počet infikovaných osôb o 92, v Tirolsku o 68, v Dolnom Rakúsku o 45, v Štajersku o 33, v Burgenlande o 23, v Vorarlbersku o 19, v Korutánsku o 14 a v Salzbursku o sedem.

Vo Viedni bolo do utorka 08.00 h registrovaných celkovo 15 692 potvrdených pozitívnych testov na koronavírus, 11 000 pacientov sa vyliečilo. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo vo Viedni doteraz 250 ľudí, pričom za predchádzajúcich 24 hodín pribudli štyri úmrtia.

12:56 V nemocnici v Humennom platí od utorka zákaz návštev. Nariadil to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Humenné, informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj humenské lôžkové zdravotnícke zariadenie. Dvaja lekári nemocnice sú v domácej karanténe pre pozitívne testy na koronavírus. Zákaz návštev platí na všetkých lôžkových oddeleniach. Dôvodom je aktuálna epidemiologická situácia v súvislosti s ochorením COVID-19, vysvetlila. Zákaz platí do odvolania.

Ako pre TASR potvrdil hovorca siete nemocníc Tomáš Kráľ, karantenizovaní lekári majú mierny priebeh ochorenia. „Nemocnica zatiaľ otestovala 17 zdravotníkov, doterajšie výsledky boli všetky negatívne,“ doplnil s tým, že výpadok pozitívne testovaných lekárov chod nemocničných oddelení neobmedzil.

12:26 Belgická metropola Brusel v snahe spomaliť šírenie nákazy koronavírusom na dobu neurčitú zakázala prostitúciu. Informovala o tom v utorok agentúra AP. Miestne úrady zároveň uzavreli tri hotely, ktoré sprostredkovávajú takéto služby, pretože sa v nich pravidelne porušovali pravidlá fyzického odstupu medzi návštevníkmi, povedala pre AP hovorkyňa mesta Wafaa Hammichová. Dodala, že na dodržiavanie opatrení v hoteloch budú dohliadať posilnené policajné hliadky.

Rozhodnutiu dočasne zakázať v Bruseli prostitúciu predchádzalo skrátenie otváracích hodín barov, kaviarní aj pohostinstiev, ktoré musia od pondelka medzi 23.00 hod a 6.00 hod zostať zatvorené. Akékoľvek ďalšie podniky predávajúce nápoje alebo jedlo budú zatvorené od 22.00 h.

12:00 V Poľsku pribudlo od pondelka 1 326 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet nakazených sa tak zvýšil na 89 962. Podľa tlačovej agentúry PAP to utorok oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Na chorobu COVID-19 zomrelo ďalších 36 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine vzrástol na 2483. Poľské ministerstvo tiež informovalo, že hospitalizovaných je 2399 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, v karanténe sa nachádza 134 588 osôb a 14 660 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom.

11:12 V Maďarsku pribudlo v pondelok 851 osôb nakazených novým druhom koronavírusu a osem úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informoval o tom v utorok vládny server koronavirus.gov.hu. Počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 stúpol na 25 567. Počet obetí ochorenia spôsobovaného týmto vírusom dosiahol 757. Z nákazy sa vyliečilo 5 173 osôb.

Počet aktívnych infikovaných je 19 637, z toho 37 percent pochádza z Budapešti. Hospitalizovaných s chorobou COVID-19 je celkom 755 pacientov, z ktorých 51 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:08 Milión úmrtí v dôsledku pandémie nového koronavírusu je „bolestivým míľnikom“, k dosiahnutiu ktorého prispela živelnosť tejto choroby. Vo vyhlásení zverejnenom v utorok to podľa agentúry AP povedal generálny tajomník OSN António Guterres.

„Medzi nimi (obeťami) boli otcovia a matky, manželky a manželia, bratia a sestry, priatelia a kolegovia,“ uviedol Guterres. „Bolesť a utrpenie boli znásobené živelnosťou tejto choroby. Riziká nákazy rozdelili celé rodiny a smútiť či tešiť sa zo života často nebolo možné,“ dodal.

Guterres tiež varoval, že šíreniu vírusu, rastu nezamestnanosti, narúšaniu procesu vzdelávania i ďalším zásadným zmenám nateraz ešte nie je koniec. Pandémiu možno podľa neho prekonať zodpovedným riadením, spoluprácou, vedeckými poznatkami i preventívnymi opatreniami — napríklad dodržiavaním rozstupov a nosením rúšok. Prípadné vakcíny musia byť dostupné pre všetkých.

10:01 Za pondelok pribudlo na Slovensku 231 nových prípadov Covidu-19, pribudlo i jedno úmrtie, celkový počet úmrtí sa tak zvýšil na 45. Za uplynulých 24 hodín urobili 2561 testov. Z ochorenia sa uzdravilo ďalších vyše 100 ľudí.

9:11 Na Ukrajine pribudlo za posledných 24 hodín 3627 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov zverejnených v utorok Systémom monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany, píše agentúra Ukrinform.

Po včerajšku, keď počet nových prípadov po piatich dňoch klesol pod 3000, sa tak denný prírastok nových infikovaných opäť dostal nad túto hranicu. Celkovo sa na Ukrajine nakazilo už 204 932 ľudí.

Covidu-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 69 pacientov, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 4065. Z ochorenia Covid-19 sa na Ukrajine od začiatku pandémie uzdravilo celkovo 90 250 ľudí, z nich 1797 za posledných 24 hodín.

7:53 V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo 13 155 nových prípadov koronavírusu, 317 ľudí s ochorením Covid-19 zomrelo. Mexiko za posledný deň zaznamenalo 3400 nakazených a 173 úmrtí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ministerstva zdravotníctva dotknutých krajín.

V Brazílii sa koronavírusom doteraz nakazilo viac ako 4,7 milióna ľudí, celkový počet úmrtí dosiahol 142 058. Čo do počtu nakazených je Brazília po Spojených štátoch a Indii treťou najpostihnutejšou krajinou sveta. Viac pacientov s koronavírusom než v Brazílii zomrelo už len v USA.

V Mexiku sa tento rok vírus SARS-CoV-2 potvrdil už u 733 717 ľudí. Bilancia mŕtvych s Covidom-19 vzrástla dnes na celkových 76 603. Mexiko, ktoré má cez 128 miliónov obyvateľov, je celosvetovo čo do počtu nakazených na ôsmej priečke, má ale štvrtú najvyššiu bilanciu mŕtvych po USA, Brazílii a Indii.

7:40 Obyvatelia obce Deveselu na juhozápade Rumunska si v nedeľných komunálnych voľbách znovuzvolili starostu Iona Alimana, ktorý pred dvoma týždňami zomrel kvôli komplikáciám sprevádzajúcim ochorenie Covid-19. Podľa agentúry Reuters hovoria, že svoju prácu robil dobre a že si zaslúži posmrtné víťazstvo.

Aliman bol zvolený na tretie funkčné obdobie. V obci Deveselu, ktorá má asi 3000 obyvateľov, získal podľa oficiálnych volebných výsledkov 64 percent hlasov. „Rešpektoval všetky zákony, nemyslím si, že sa ešte niekedy dočkáme takého starostu,“ chválila istá žena Alimana.

Tento bývalý dôstojník rumunského námorníctva zomrel 17. septembra v nemocnici v Bukurešti v nedožitých 57 rokoch. Jeho meno bolo už vytlačené na hlasovacích lístkoch a nešlo ho odstrániť, vysvetľujú rumunské úrady. Deveselu však čakajú nové voľby.

7:06 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) sa vzhľadom na rastúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo Francúzsku ešte do Štrasburgu nevrátia, oznámil v pondelok predseda EP David Sassoli napriek tomu, že o to žiada francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP.

6:30 V Českej republike pribudlo v pondelok 1287 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ich celkový počet tak stúpol na 65 883, vyplýva to z údajov zverejnených v utorok ráno na webe ministerstva zdravotníctva.

V dôsledku nákazy doteraz zomrelo 618 ľudí, uzdravilo sa 31 779 osôb. Počet aktívnych prípadov dosiahol 33 466. Aktuálne je hospitalizovaných 820 osôb a vykonalo sa ďalších 10 377 testov (údaje platné k pondelňajšej 18.10 h).

Týždenník Respekt na svojej webovej stránke v pondelok informoval, že český minister zdravotníctva Roman Prymula navrhne zavedenie núdzového stavu, a to zrejme už na najbližšom zasadaní českej vlády. „Urobiť to určite musíme. Bez toho veľká šanca nie je. Myslím si, že to bude na prvom zasadaní vlády,“ povedal Prymula.

6:00 Zamietnutie žalôb, nátlak či zastrašovanie advokátov. Čína sa síce s epidémiou COVID-19 na svojom území úspešne vysporiadala, príbuzných obetí koronavírusu, ktorí chcú dohnať tamojšie úrady pred súd, sa ale snaží umlčať. Čung Čan-Neng si to najhoršie, čo sa môže stať matke, prežila vo februári tohto roku. Vo Wu-chane, kde sa koronavírus objavil prvýkrát, jej syn podľahol chorobe COVID-19, píše agentúra AFP.

Táto pokojná 67-ročná dôchodkyňa sa odvtedy snaží zažalovať miestne úrady. Viní ich z toho, že na prvé výskyty nákazy zareagovali príliš pomaly. Jej cesta k spravodlivosti je ale plná prekážok: trestné oznámenia pani Čung a ďalších príbuzných obetí koronavírusu boli zamietnuté. Ďalší pozostalí, ktorí by chceli podať žalobu, sú zastrašovaní, aby to neurobili. Advokátom, ktorí tieto rodiny zastupujú, sa vyhrážali, že proti nim budú podniknuté odvetné opatrenia. A čo konkrétne pozostalí úradom vytýkajú? Že spočiatku pred obyvateľmi výskyt vtedy neznámej choroby skrývali.

COVID-19 zobral vo Wu-chane život 3 900 ľuďom a na celom svete mu podľahlo už vyše jedného milióna osôb.

„Oni tvrdia, že epidémia bola prírodná kalamitou. Ale za jej závažné dôsledky je zodpovedný človek, a túto zodpovednosť je potrebné objasniť,“ uvádza Čung Čan-Neng. „Mám teraz rozbitú rodinu. Už nikdy nebudem znova šťastná.“

Súd vo Wu-chane dostal prinajmenšom päť žalôb, uvádza Čang Chaj, ktorému na COVID-19 zomrel otec a ktorý teraz koordinuje rodiny pozostalých. Príbuzní v každej žalobe žiadajú odškodné vo výške dvoch miliónov jüanov a verejné ospravedlnenie. Súd ale žaloby z nejasných procedurálnych dôvodov zamietol, tvrdí čínsky aktivista za ochranu ľudských práv Jang Čan-čchiang. Ten žije v Spojených štátoch a skryto koordinuje dve desiatky advokátov, ktorí pomáhajú rodinám pozostalých.

Výskyt koronavírusu bol prvýkrát zachytený vlani v decembri. Úrady ale o novej chorobe obyvateľstvo okamžite neinformovali. A lekári, ktorí na novú chorobu upozornili na internete, boli dôrazne napomenutí políciou. Čínska komunistická strana sa snaží svoju úlohu bagatelizovať, upozorňuje, že čínsky pôvod vírusu nebol vedecky dokázaný, a súčasne pripravuje oslavy, že vírus bol na čínskom území porazený.

Dôchodkyňa Čung Čan-Neng ale na to má iný názor. Pripomína, že úrady zaregistrovali väčší počet chorých už v polovici januára. Obyvateľstvo ale na nebezpečenstvo neupozornili, pretože prenos z človeka na človeka nebol vtedy ešte oficiálne preukázaný. V tých dňoch Čung Čan-Neng chodila spolu so svojím 39-ročným synom Pcheng I, ktorý pracoval ako inštruktor, bezstarostne na nákupy a chystala oslavy blížiaceho sa čínskeho Nového roku.

„Nevedeli sme, že autobusy boli plné vírusu. Von sme chodili každý deň, a navyše sme ani nenosili rúška,“ vysvetľuje dôchodkyňa.

Úrady oznámili izoláciu celého mesta až 23. januára, keď sa potvrdil prvý prenos z človeka na človeka. V ten istý deň pani Čung Čan-Neng a jej syn ochoreli.

Ona sa nakoniec rýchlo uzdravila, stav jej syna sa však zhoršoval. Desať dní sa pre neho snažila nájsť miesto v nemocnici. Lenže vo Wu-chane boli nemocnice preťažené a syn bol hospitalizovaný až 6. februára. Rodičia syna po nástupe do nemocnice, kde po dvoch týždňoch zomrel, už nevideli.

„Musel byť strašne smutný a vystrašený, keď nemal v blízkosti svoju rodinu,“ hovorí v slzách jeho matka. „Zháňal sa po mne alebo po otcovi? To už sa nikdy nedozvieme.“

Podľa Čang Chaja sa jeho otec nakazil COVIDOM-19 v nemocnici vo Wu-chane. A dodáva, že by ho do nemocnice nikdy neodviezol, keby na hroziace nebezpečenstvo upozornila radnica obyvateľov mesta skôr. Čang Chaj tvrdí, že sa ho teraz úrady snažia zdiskreditovať a vypustili fámu, podľa ktorej sa snaží z príbuzných obetí vymámiť peniaze. Navyše sa úrady snažia infiltrovať do diskusných fór na internete.

„Oni dobre vedia, že ak sa mi podarí dosiahnuť súdne pojednávanie, tak sa so svojimi žalobami pridajú aj mnohí ďalší,“ uvádza.

Po prvom zamietnutí chce Čang Chaj podať novú žalobu na okresnom súde. A tvrdí, že je napriek možným rizikám odhodlaný dotiahnuť svoju kauzu až na Najvyšší ľudový súd v Pekingu, najvyššiu súdnu inštanciu v krajine.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus