Odborári obsadili Trenčín

Na predposlednom zo série protestných zhromaždení odborárov v Trenčíne sa zišlo niekoľko stoviek ľudí.

29.09.2020 09:00
Trečnín, odbory Foto: ,
Zhromaždenie odborárov v Trenčíne.
debata (61)

VIDEO: Odborársky protest v Trenčíne, za práva všetkých zamestnancov.

Video

Podľa viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov Moniky Uhlerovej šliape vláda po právach zamestnancov.

„Po sociálnych, mzdových a pracovnoprávnych štandardoch, ktoré sme doteraz dosiahli. Pripravuje a nastavuje legislatívne opatrenia, ktoré tieto štandardy znižujú, a my s tým nesúhlasíme, nechceme si nechať zobrať naše práva,“ prihovorila sa protestujúcim. Každý zamestnaný človek si za svoju prácu zaslúži primeranú mzdu, povedal šéf odborárov Marián Magdoško.

„Najväčšou odmenou je dobrá mzda, úcta a uznanie. Odborníci hovoria, že dobrá mzda je taká, z ktorej päťdesiat percent postačuje na mesačné náklady, vrátane nákladov na bývanie, tridsať percent zostane na dovolenku a iné voľnočasové aktivity a dvadsať percent si ešte viete odložiť na horšie časy. Som presvedčený, že na Slovensku sme od takýchto miezd ešte na míle vzdialení, a preto považujem naše konanie a náš postup v rokovaní o minimálnej mzde za správny, absolútne legitímny a navyše podporený platným zákonom o minimálnej mzde,“ pokračoval Magdoško.

Odborári nesúhlasia so zmenou mechanizmu výpočtu minimálnej mzdy a s jej stanovenou výškou na rok 2021, s oddelením príplatkov od minimálnej mzdy, so zmenami stupňov náročnosti práce či so zmrazením príspevkov na stravovanie.

Protesty odštartovali 17. septembra v Košiciach, pokračovali v Prešove, Banskej Bystrici, Žiline. V stredu ich ukončí protestné zhromaždenie v Trnave.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory